שאלה:
אנו אוכלים בעונה לא מעט תותים, פשוט כי אנו אוהבים… שמעתי לאחרונה שיש חרקים בתותים. אמנם זו לא העונה, אבל חשוב לי להתכונן…. מהו האופן בו ניתן לשטוף את התותים מחרקים?
תשובה:
בתותים באמת יש בעיה. ערכנו בדיקות רבות בנושא ונוכחנו לגלות ששטיפת התותים כפי שהיה מקובל אינן יעילות מספיק, ועדיין עלולים להישאר חרקים. גם אם למראית העין נראה שאין חרקים, צריך לדעת שיש מקומות מסתור מתחת לנקודות המקשטות את הקליפה הדקה, שעל מעטפת התות, וכן סדקים בהם עלולים להימצא תולעים קטנות מאד, גם אם התות יפה ואיכותי. לכן לשאלתך, ראוי להיזהר מאד בתות שדה טרי. מותר לכתחילה לאוכלו ע”י קילוף כל הפרי עד להסרת כל השקעים והורדת עלי הכותרת עם מעט מבשר הפרי שתחתיהם ולשטוף הייטב תחת זרם מים. אם השימוש בתות הוא לצורך ריסוק בבלנדר – אפשר להקל, לאחר הורדת עלי הכותרת עם מעט מהפרי, שריית התות עם מעט מי סבון ושטיפה טובה, שלוש פעמים, תחת זרם מים ואז ריסוק בבלנדר.
אם התות רך ופגוע בחלקו – צריך להוריד החלקים הרכים. ואז להשתמש כפי שפרטתי.
על מנת לענות על השאלה הנ"ל יש להקדים ולהביא מחלוקת בעניין הכשרת כלי מבשר לחלב או להיפך: לדעת המגן אברהם (תק"ט י"א) אסור להכשיר כלל כי הדבר עלול לגרום למכשול. לעומתו, כף החיים (שם מ"ה) מביא דעות שיש מקלים להכשיר כלי חלבי שלא השתמשו בו באותו היום ולהופכו, לאחר הכשרתו, לבשרי.
ולכן לגבי הכשרת התנור מבשרי לחלבי, או להיפך – יש החוששים לדעת המגן אברהם ולכן אוסרים שימוש בתנור אחד גם לבשרי וגם לחלבי. יש מקלים ומתירים בתנאי שמתקיימים התנאים הבאים:
1. ניקוי התנור באופן יסודי.
2. להדליקו על ריק למשך חצי שעה על החום הכי גבוה.
3. להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון.
4. שהאוכל הנאפה בתנור יהיה מכוסה לגמרי.
(לכתחילה צריך את כל ארבעת התנאים. בדיעבד אפשר להסתפק רק ב-1 ו-2).