01
ההפצצות והחיסולים שראינו במבצע עלות השחר בעזה נועדו להישמע לאוזניים באיו"ש. ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש השב"כ דיברו בקול אחד: "מטרות המבצע הושגו", ציינו בחדרים הסגורים. הנטייה היא לחשוב על שני מפקדי ג׳יאהד איסלמי שחוסלו במהלך המבצע. אותם מפקדי גא"פ בדרום ובצפון הרצועה. מדברים גם על חיסול של חוליות נ"ט, על הפצצת בסיסי אימונים ומחסני נשק. כל זה נכון, אבל המטרה הושגה דווקא בימים שאחרי המבצע – בעובדה שפיקוד המרכז ואוגדת איו"ש פעלו בגזרת איוש כרגיל, בהריסת בתי מחבלים בצפון השומרון, בחיסול של המחבל איברהים אל נבולסי בלב העיר העתיקה של שכם, ועוד מעצרי מנע רבים.
02
המטרה העיקרית של המבצע בעזה הייתה ׳בידול הזירות׳. להבהיר לארגוני הטרור שאין לקשר בין המתרחש באיוש לבין עזה או כל זירה אחרת. לכל זירה חוקים משלה. גא"פ ניסה להנחיל משוואה של ׳איחוד זירות׳, כלומר כל מעצר או פעילות באיוש יגרור אחריו ירי רקטי מעזה לעבר יישובי הדרום. ניסה ונכשל. צריך לזכור שצה"ל מנהל בחודשים האחרונים מלחמה של ממש נגד ארגון הגא"פ בשטחי יהודה ושומרון ועיקר המיקוד הוא בקו הצרעות של גנין, שם עלתה כמות החמושים, וכל פעולה של ימ"ס איו"ש במג"ב ושל אוגדת איו"ש גררה אחריה התקלויות מטווחים קצרים. לאחר כמה אירועים כאלה הבינו בצה"ל שהארגון גם צריך לחטוף מכה, ונכנס לגל מעצרים של אנשי הארגון. צריך להזכיר שאנשי הארגון ביצעו פיגועי ירי רבים, ומה שחידד עוד יותר את ההבנה בקרב מערכת הביטחון שהעניין בג׳נין יוצא משליטה, היא העובדה שהמציאות הזו החלה לזלוג לזירת שכם. לפתע חלו פיגועי ירי נגד מתפללים שנכנסו לקבר יוסף. דבר שלא קרה בתדירות כזו בעבר.
03
איו"ש בשונה מזירת עזה, היא זירה שתמיד מבעבעת, אומנם בנפח קטן יותר אבל העימותים, המעצרים ולעיתים גם החיסולים תמיד מתרחשים בה. היכולת של צה"ל לפעול בחופשיות באיו"ש מבלי לחשב מה יקרה בגזרת עזה היא קריטית. בעיקר למול חצי מיליון מתיישבים שביטחונם מונח על הכף, וגם למול איומים שיכולים בקלות לזלוג לערים הגדולות. חמאס ושאר ארגוני הטרור מנסים כל העת להדליק את הגזרה, גורמי מודיעין צבאיים ושב"כ יודעים להגיד כי גם במהלך מבצע עלות השחר ניסה הגא"פ להוציא פיגועי טרור באיו"ש. אם זה בחדירה ליישובים, או אם בירי על הצירים. העובדה כי במקביל לסבב הלחימה עצר צה"ל 38 פעילי גא"פ באיוש היא המענה לכך.
מציאות הטרור באיו"ש היא מראה למה שמתרחש בזירות אחרות. בכל פעם שמתרחש אירוע ביטחוני במקומות אחרים בארץ אפשר להבין זאת בניתוח נתונים של גזרת איו"ש. לדוגמה, פיגועי האבנים שמתרחשים יום יום. לפי נתוני הצלה יו"ש, הנשען על דיווחי תושבים ורכזי הביטחון במועצות בימי הראמדן, עת התרחשו בישראל שרשת פיגועים קטלניים עלה גם מספר יידוי האבנים על הצירים. בפברואר היו 432 פיגועי אבנים ובמרץ המספר קופץ ל- 515 . במאי המספר שוב קפץ ל- 579. לאחר הפיגועים צה"ל פתח במבצע ׳שובר גלים׳ שנמשך עד עכשיו, עקב הפעילות ניתן לראות את הירידה בחודש מאי שבו התרחשו 335 פיגועי אבנים. הנתונים הללו הם רק נתון קטן שממחיש עד כמה קריטי, מציל חיים וברור מאליו חופש הפעולה של צה"ל מול כל יעד או ארגון ביהודה ושומרון.