סיבות רבות יש לפירוק ופירוד של מוסד הנישואין: סיבות בריאותיות, חוסר התאמה, חוסר נאמנות, שיעמום, בעיות פרנסה, סיבות דתיות ועוד.
לעומת זאת לבניין הזוגיות יש שני עוגנים קרדינליים (לפחות) שהם בסיס לקיום זוגיות ומשפחה:
בית – מקום פיזי + קשר, חיבור, אהבה.
לחם – פרנסה, עשייה.
בתקשורת מדווחים שבשל משבר הקורונה כבר יש סימנים שמספר מקרי הגירושין והסכסוכים בין בני זוג יגדל גידול של ממש, וברצוני לדון בעניין.
כולנו מכירים את המספרים המבהילים של מאות אלפי ה'מובטלים החדשים' בשל משבר הקורונה: שכירים הוצאו לחל"ת או לחופשה ולא בטוח שיחזרו למקום עבודתם, עצמאים נאלצו לצמצם או לסגור זמנית את עסקיהם עד יעבור זעם ויוכלו לחזור (לאט-לאט) לשגרה, יש משפחות שבהן שני בני הזוג מצאו עצמם ללא עבודה או בעבודה חלקית. לכל אלה ברור כי מטה לחמם נסדק, אם לא נשבר.
גם הבית הפיזי-משפחתי-רוחני קיבל תפנית ושינוי ניכר בימי הקורונה במשפחות רבות. מימי שגרה שבהם נפגשו בני הזוג בדרך כלל לזמן קצר בבוקר ואחר כך בשעות הערב, עברו למצב שבו הם שוהים יחדיו בבית ימים ואף שבועות. פתאום כל יום כל היום נמצאים ביחד. כיצד פועלים? מה עושים? איך מתנהלים?
במצבים אלה צריך לזכור ולהזכיר שוב ושוב: מה חיבר בתחילה בין שניכם? למה התאהבתם מלכתחילה? מה מצאתם זה בזה שאהבתם? מה גרם לכם ברק בעיניים ורטט בלב? למה רציתם למסד את הקשר ביניכם?
הרי לא בגלל הכסף ולא בגלל הקריירה ולא בגלל המעמד וגם לא בגלל המראה. כל אלה הם דברים חשובים ביותר, אך לא הם הסיבה שבגללה התחברתם!
אלו היו דברים פנימיים של רגש, של חיבור, של אהבה בוערת, של קשר מיוחד רק לכם, של רצון להיות ביחד וליצור משפחה.
חשוב לזכור שגם כעת, כשקשה והעתיד לא תמיד נראה ברור, אתם עדיין שני אנשים שלהם כוחות ורצונות, רגשות וזיכרונות טובים מהזוגיות שהייתה לכם.
אתם והילדים שלכם הם העיקר. תחזיקו חזק במה שיש לכם, כי כל אחד מכם הוא העוגן של האחר לקום, להשתדל ולחזור למה שהיה לכם לפני המשבר. הקורונה לא תישאר איתנו לנצח, האנושות תביס אותה. חשוב להחזיק מעמד ולהחזיק זה בזה ולעמוד איתן יחד לנוכח הסופות הזמניות הללו.
אמר קהלת ברוב חוכמתו: "טובים השנים מן האחד אשר יש להם שכר טוב בעמלם. כי אם יפלו, האחד יקים את חברו, ואילו האחד שיפול ואין שני להקימו. גם אם ישכבו שניים וחם להם ולאחד איך יחם. ואם יתקפו האחד השניים יעמדו נגדו" (קהלת ד, ט–יב).
הזוגיות היא כוח סינרגטי הנותנת לזוג כוח ועוצמה גדולים בהרבה מכוחם ועוצמתם של כל אחד מבני הזוג לבדו.
רק לפני שבועיים קראנו במגילת רות על אלימלך היורד למואב בשל משבר הרעב (=לחם, פרנסה) בתקווה לשיפור, אך במואב גם הבית (=קשר, משפחה, ילדים) של אלימלך מתרסק. נעמי עם רות מבינות את הצרה ויחדיו חוזרות לעיר בית לחם, ושם בונות את גם הבית וגם את הלחם עד שמהן יוצאת המלוכה בישראל.