- עד היכן כבוד התורה?
- סיפר לי ד״ר מאיר גרשון, קרדיולוג בלונדון ובמנצ׳סטר: ״הרב עובדיה יוסף הגיע לבקר במנצ׳סטר. הוא שאל אם יש במקום מניין קבוע בנוסח עדות המזרח. אמרו לו: ׳כבוד הרב, מה הבעיה? נארגן לכבודו מניין׳. – ׳אבל אני שאלתי אם יש מניין קבוע׳. אמרו לו: ׳יש, אבל זו לא בעיה לארגן לרב מניין במקומו, במקום שיצטרך לטרוח וללכת למניין׳. – ׳לא, אם יש מניין קבוע אני רוצה להתפלל דווקא שם׳, והוא אכן הגיע בכל תפילה למניין הקבוע. אינני יודע אם סבר כך להלכה או שרצה לחזק אותנו.
- בתפילת שחרית, הגבאי נלחץ והתרגש ביותר, הייתה לו יראת כבוד להעלות לתורה את הרב עובדיה. ׳איך אני אקרא לו?׳ שאל. הוא ביקש שיחליפו אותו, ואני התנדבתי. בעליה השלישית הכרזתי: ׳יעמוד עטרת עוזנו כבוד מרן הראש״ל וכו׳…׳. קיבלתי שכרי, כי הוא כנראה הרגיש צורך לגמול לי על הכבוד שעשיתי לו, ובירך אותי באריכות ימים ושנים טובות ונעימות״.
- עד היכן העמקת התורה?
- סיפר לי אחד מזקני הקהילה בסט. גו׳נס ווד, לונדון, יליד תרפ״א: ״בצעירותי למדתי בישיבת ׳עץ חיים׳ בלונדון, ושמעתי שיעורים של הגאון רבי יחזקאל אברמסקי. לא הבנתי דבר. אחרי שנתיים של הקשבה לשיעוריו הבנתי ש׳שניים אוחזין בטלית׳ זה למעלה מהשגותיי…״.
- עד היכן הרבצת התורה?
- שלח לי ידיד ציטוט מפורום של רבנים, על זיכרון שלו מהגרז״ן גולדברג: "היו תקופות שבהם מיעטו לבוא לשיעוריו בישיבה, שהיו קצת קשים לחלק מהלומדים. אחרי שיעור שהיינו בו רק 3-5 תלמידים, ניגשתי לרב ושאלתי אותו אם הוא מעדיף שאבדוק בכל פעם כמה תלמידים מתכוונים להיכנס ואתקשר, כדי שלא יטרח לנסוע עד אלינו בשביל כל כך מעט תלמידים. הוא ענה לי 'אחד לפחות יהיה?'. עניתי לו שכן (היינו שלושה קבועים), אז הוא אמר לי: 'גם בשביל אחד שרוצה ללמוד אני מוכן להגיע'. זה עשה עליי רושם אדיר. יהודי שהוא אב"ד בבית הדין הגדול וממלא אולמות של תלמידים, מוכן לנסוע בשביל תלמיד אחד.
- כשהייתי בארה"ב בשליחות, התחלתי שיעור באוניברסיטה מסוימת שהייתה רחוקה כשעת נסיעה ממקום מגוריי. מספר הלומדים היה קטן ולעיתים הגיעה רק סטודנטית אחת. היא התקשרה לשאול אם כדאי שאסע עד לשם בשביל כמות כל כך קטנה. התלבטתי כי זה היה ביום ראשון, ביום החופשי שלי, אבל אז נזכרתי בדברי הרב והחלטתי להתמיד. וב"ה כל שלושת הקבועים חזרו בתשובה, עלו לארץ והקימו כאן משפחות בזכות הקשר הזה. הלימוד הזה בלבד היה שווה חמש שנים של שיעורים אצל הרב".
- עד היכן אהבת תורה?
- שלמה קרליבך התבטא כמה פעמים על כך שקשה לו למצוא משל שיתאר את גאונות רבו, רבי שלמה היימן. אחי יואל ז״ל חלה במחלה קשה. חודשים ספורים לפני מותו הוא קנה את הספר ׳שיעורי רבי שלמה׳ של הגאון הנ״ל. הבעתי פליאתי, הרי כל ימיו הוא מיעט ללמוד אחרונים. והוא השיב: ״תמיד דיברו בישיבות על הגאונות הייחודית של ר׳ שלמה היימן. לא זכיתי ללמוד את חידושיו, וכעת ההזדמנות האחרונה. האם אעזוב את העולם מבלי לטעום מהחוויה הזו?״. ■
- meirdorfman@gmail.com