האדם שבאדם

תמונה של ד"ר חנה קטן

ד"ר חנה קטן

רופאה גניקולוגית, מומחית לפריון, מרצה וסופרת

תשובת ההיריון חיובית. לכאורה זה מאד משמח. אבל היא שבעת אכזבות. כבר שלוש פעמים זכתה לשמוח עם הבשורה – שמחה שהתפוגגה מהר מדי.
הפלה זאת מציאות טבעית. אחוז ההפלות בגיל עשרים עומד על 15-20 אחוז. בגיל 30 זה עולה ל30 אחוז. וכן הלאה. יש סיבות רבות להפלות, אבל בדרך כלל ההתמדה משתלמת. אין צורך לעשות בירור רפואי לאחר הפלה אחת, ובדרך כלל גם לא לאחר שתי הפלות. הסיבה איננה חס ושלום אדישות או זלזול אלא ידיעה שמבחינת טבע עולם והסטטיסטיקה זה לא מצביע על בעייה שורשית. אחרי שלוש הפלות רצופות מקובל לבצע בירור. המציאות של הפלות חוזרות די נדירה – זה מתרחש באחוז אחד מהנשים ההרות. יש ציפייה מצד בני הזוג שנמצא בוודאות את הסיבה, ונשים קץ לסבל שזה גורם. הלוואי ויכולנו להבטיח שזה יקרה. אנחנו יכולים רק להשתדל להבין את מה שאירע, ולהתפלל שאכן נוכל לתרום להצלחת ההיריון הבא.
מהן הסיבות להפלות חוזרות?
יתכנן סיבות שקשורות לבריאות האם – לדוגמה מחלה בבלוטת התריס, או סוכרת. לעיתים מדובר במחלות אוטואימוניות, כאשר הגוף תוקף את עצמו וגם את העובר. יש טיפול ייחודי בחיסון שעוזר לגוף האישה ההרה לפתח תאים שיגנו על העובר.יתכנו סיבות הקשורות למבנה הרחם- רחם דו קרני, רחם מחיצתי, שרירנים או פוליפים בתוך הרחם. אם החלל לא תקין ההיריון לא יכול להתפתח. אנחנו נאבחן זאת על ידי אולטרסאונד תלת ממד או היסטרוסקופיה בה מכניסים סיב אופטי דק להסתכלות. באמצעות מכשור זה נוכל לטפל בפוליפ או שרירן ולכרות אותם, ובכך לאפשר קיום חלל תקין.יש סיבות הקשורות למערכת הקרישה, אבל זה בדרך כלל יתבטא בהפלות מאוחרות או ההיפרדות שליה. במצב זה יש קרישים קטנים שמפריעים לאספקת הדם לעובר. נוכל לבצע בירור מקיף של בדיקות קרישיות על פי המלצת המטולוג, ולתת טיפול מתאים או בזריקות קלקסן או באספירין. כל מקרה לגופו.
לעיתים יש חשש להפרעה הורמונלית הקשורה בחסר בפרוגסטרון – אי ספיקה של הגופיף הצהוב שאמור לתמוך ברירית הרחם עד להיווצרות של השלייה. במקרים אלו נבצע בדיקות דם הורמונליות, ועל פי התוצאות יתכן ונוסיף תכשירי פרוגסטרון בצורה נרתיקית, בכדורים, או בזריקות. ויש סיבות גנטיות. יש מקרים בהם העובר נשלח לבדיקה היסטולוגית כדי לראות אם קיימת הפרעה גנטית. בנוסף נבדוק את המבנה הכרומוזומלי של שני ההורים, לראות אם יש שחלופים של מקטעי דנ"א שעלולים לגרום לעובר בעל מום. אם נעלה על סיבה כזאת, נוכל לבצע הפרייה חוץ גופית ואבחון טרום השרשה.
וישנם מקרים בהם לא נמצא כל סיבה. זה מאוד מתסכל את הזוגות, למרות שזה המצב הכי טוב, לכאורה. אבל הם רוצים שנשים אצבע על הסיבה. אין שמחה כהתרת הספקות. במקרים אלו, נוכל רק להרגיע ולומר שבעזרת ה' בקרוב הם יזכו לידיים מלאות. ■

שתפו