תיאורית "נאמנות הבן הבזבזן" מעוגנת בהוראות חוק הנאמנות במטרה לאפשר למוריש, להוריש ליורש שהוא נזקק או בזבזן או חסר אחריות או להגנתו מפני בן זוגו. כמו כן, חוק הנאמנות מאפשר לשמור על האינטרסים של המעביר בהעברה בין דורית.
בסע' 20 לחוק הנאמנות נקבע: “זכותו של נהנה על פי הקדש אינה ניתנת להמחאה, לשיעבוד או לעיקול, זולת אם הותרו בכתב ההקדש או שבית המשפט התירם לסיפוק של מזונות או של מסים המגיעים מן הנהנה או – בנסיבות מיוחדות – לסיפוק חובות אחרים המגיעים ממנו". סעיף זה בחוק הנאמנות מאפשר לשריין את הנכסים שמועברים להקדש וכן את פירותיהם בפני תביעות נושיהם של הנהנה או של יוצר ההקדש. (ההקדש הוא כינוי למינוי האמן על פי כתב הקדש באופן חד צדדי).
כך, כאשר אדם מבקש לעת שיבתו להנחיל לבניו את רכושו, יכול הוא באמצעות חוק הנאמנות לשמור על רכושו לאחר מותו ולאפשר לנהנה (למשל הבן הבזבזן) לקבל את הירושה באופן מדוד ושמור על ידי נאמן שימונה עוד בחייו של המוריש. כך, יוכל המוריש לוודא כי גם לאחר מותו, באמצעו הנאמן, יחולק רכושו באופן אחראי ולא בזבזני, או לוודא שיועבר מיורש ליורש אחר לפי החלטתו.
איל הנפט המפורסם פאול גטי, נשאל פעם מדוע הוא רושם את נכסיו בנאמנות עבור ילדיו ולא מעבירם ישירות לידיהם? הוא השיב: אני מעוניין להשאיר לילדיי מספיק כסף כדי שהם יוכלו לעשות כל דבר, אולם לא יותר מדי כך שלא יוכלו לעשות דבר". כלומר, שמירה על נכסיו לטובת שימוש ראוי וחסכני של ילדיו ברכושו.
באמצעות נאמנות יכול המוריש לקבוע כמה מהירושה יועבר מדור לדור על מנת לשמור על אורח חיים מכובד לכל דור ודור. כמו כן יכולה נאמנות לשמש לטובת הנצחה או מטרות צדקה לאורך שנים רבות. כך גם יכול אדם למנות נאמן על מנת שינהל את רכושו שלו בעת זיקנתו, לצרכיו בהתאם להוראותיו הניתנות כעת לנאמן. ■
הכותב הינו בעל משרד עורכי דין בנתניה המתמחה במשפט המסחרי והוצאה לפועל.