לפני 6 שנים הוקם ארגון “היוגב” במטרה לתת מענה למצוקת החקלאים בגליל, המשוועים לידיים עובדות וסובלים יום יום ממה שמכנים בארגון “טרור הידיים העובדות”.
אלקנה כהן ואופיר שיק זיהו את המצוקה שנקלעו אליה החקלאים שבאופן שיטתי מנושלים מאדמותיהם על ידי קרטל קבלני כוח אדם. הקרטלים שולטים ביד רמה בכוחות השוק, מבתי האריזה דרך רשתות השיווק ואף קובעים את מחירי השוק, כשבתחתית שרשרת המזון הזו ניצב החקלאי, שתולה את כל עתידו הכלכלי באותו קבלן, שיבוא לקטוף את פרי עמלו, שבשבילו עמל כל השנה.
לדברי אלקנה כהן, מראשי ארגון “היוגב” מדובר במאבק החשוב ביותר על עתיד החלקאות בישראל. “קבלני העבודה מעבירים באופן שיטתי את החקלאי מסכת ייסורים, מטרור חקלאי מהסוג הקלאסי ועד פרוטקשן ודאגה לכך שישקע בחובות,” טוען כהן. “בסופו של דבר תושג המטרה והיא שהחקלאי נאלץ לנטוש את אדמתו ולהעבירה לקבלן העבריין, שיתפעל אותה עבורה”.
לטענתו, כך בכל שנה עוברים לקרטלי הקבלנים אדמות של חקלאים לטובת העבריינים. “ארגון “היוגב” שם לו כמטרה לתת מענה מקצועי, בהקמת קבוצות עבודה מסודרות שמורכבות מסטודנטים, שנת שירות, עבודה מועדפת ונערים בתיכונים, שנרתמים למשימה לאומית חשובה זו”.
חלוציות כמרחב להתפתחות אישית
בשנה זו הארגון מסיים שנה ראשונה של פרויקט בוטיק, קבוצה של נערות שנפלטו ממוסדות החינוך הקונבנציונליים, לאחר שלמסגרות היה צר מלהכיל אותן. הנערות הגיעו מכל רחבי הארץ, “עם איכות אנושית ונשמתית”, כפי שמגדירים זאת בארגון. לדברי כהן ואופיר, ראשי הארגון הם זיהו כי הנערות מחפשות ערך מוסף מלבד לימוד יומיומי שוחק ובמסגרת הפרויקט הן זוכות ליטול חלק במאבק לחיזוק חקלאי הגליל ושמירת אדמות הלאום.
הנערות משכימות קום לעבודה בשדה בחלקו הראשון של היום, ואילו אחר הצהריים נהנות מתוכן עשיר המורכב מלימוד לבגרות, סדנאות גוף-נפש ויוגה, דרך נגרות, קרמיקה, קאוצ’ינג ואפילו כתיבה יוצרת. בנוסף הן זוכות לשיעורים ברמה גבוהה של אמונה ולימוד תורה מעמיק המבסס את אישיותם.
“הדגש למסר העיקרי בארגון הוא שתרבות הצריכה וקידוש החומר של ימינו, יצרה בהלה והבנייה חברתית לא נכונה”, מסביר אופיר. “בארגון מאמינים שאין וואקום במציאות ואם לא ניתן לנפש את המזון שהיא זקוקה לו, המרדף הזה לא יגמר לעולם.
לכן בארגון אנו יוצרים עבור החניכים את המארג הנכון של התגייסות לטובת הכלל, במשימה לאומית חשובה של שמירת אדמות הלאום, בשילוב של סדנאות גוף ונפש, ככר פורה לנפש בריאה”.