01
בשבוע שעבר נודע לי כי עבודות בדיקת הקרקע "בגבעת אביתר" שנעשתה במנהל האזרחי הסתיימה. על פי תוצאיה, נמצאו כ-60 דונמים שניתן להכשיר כאדמות מדינה.
המשמעות היא שבהחלטת ממשלה ניתן יהיה להקים במקום התיישבות ישראלית. אלא שמיד לאחר פרסום הדברים התפתח דיון – לא על התוצאות ומשמעותן אלא על עצם קיום ההסכם עליו חתמה המדינה. כאילו הבדיקה בכלל לא רלוונטית וכל המשא ומתן שנוהל מול אנשי השומרון היה הונאה.
בתחילת יולי האחרון לאחר ימים ארוכים של פגישות ומשא ומתן עיקש כשאיום הפינוי מעבר לפינה חתמו אנשי "תנועת נחלה" יחד עם ראש מועצת שומרון יוסי דגן ואנשי אביתר על מסמך מול מזכיר הממשלה שלום שלמה אליו מכותבים ראש הממשלה נפתלי בנט וסגן ראש הממשלה ושר הביטחון בני גנץ, ולפיו המתנחלים יעזבו את הבתים מרצון וייקחו איתם את תכולת הבתים.
במקביל הצבא יאבטח את המקום, וכן יתבצע סקר קרקע שיבחן את חוקיות האדמות, והאדמות שימצא שניתן להכריז עליהם כאדמות מדינה יוכרו כחוקיות ויוקם עליהם הישוב.
בסעיפים 5, 6 להסכם נכתב כך: "ובהקדם האפשרי לאחר ההכרזה הראשונית על השטח כאדמות מדינה ובכפוף להשלמת ההליכים התכנוניים הנדרשים ולכל דרישה שבדין תתאפשר הקמת ישיבה ומגורים נלווים לה ולמשפחות צוות הישיבה. המתנחלים ירדו מההר, ומאז אגב משלמים "מס אביתר" בכל הקמת גבעה חדשה.
02
לפני כחודש נכתב בטור זה על המדיניות החדשה שגובשה במשרד הביטחון ולפיה כל אוהל פחון או מבנה קטן על גבעה יפונה באופן מהיר ואגרסיבי, וכך קורה בשבועות האחרונים.
במהלך השבוע אמר השר לשיתוף פעולה אזורי עיסוואי פריג׳ בתוכנית הרדיו קלמן ליברמן כי "הממשלה לא תקים באביתר לא ישיבה ולא יישוב אנחנו לא נסכים לזה".
מה בעצם מנסה לעשות כאן השר פריג׳?הוא אומנם מדבר לקהל הלקוחות שלו אבל יותר מזה הוא מעקר למעשה כל הסכם עליו חתומה הממשלה בה הוא חבר. מבטל ברגע אחד כל הסכמה אליה הגיעו ראש הממשלה ושר הביטחון שלו שאיתם הוא משתף פעולה באופן אזורי. איך היה מגיב השר פריג׳ אם המדינה הייתה מעמידה הסדר עם תושבי חאן אל אחמר ואז השרה איילת שקד הייתה אומרת: "לא נקיים את ההסכם"? או אם הייתה הממשלה מגיעה לסיכומים עם הבדואים בנגב לגבי הסדרת התיישבותם ואז השר זאב אלקין היה אומר: "לא נסכים לזה"?
03
עכשיו צריך להבין, ההסכם לא קבע שיש להקים התיישבות או ישיבה בגבעת אביתר, אלא שהדבר יתבצע בכפוף לבדיקת סקר הקרקע, כלומר בכפוף להליך, שאם יימצא תקין וחוקי, יצא לפועל. כלומר באמירתו פריג׳ מרסק את כל האמון שנבנה בין הממשלה לאזרחיה.
נכון, יגידו המתנגדים, שהמתנחלים הגיעו לשם באופן בלתי חוקי. הם לא קיבלו אישורים, הם ניצלו את המצב הביטחוני, ועוד המון סיבות. אבל ברגע שההסכם נחתם והם ירדו מההר, וביצעו את חלקם במתווה על הממשלה לעמוד בהסכם. כל תוצאה אחרת מלבד עמידה בהסכם תגרור חוסר אמון מצד הממשלה שעלול לזעזע אותה דרמטית.