כשלושה שבועות לאחר מעצר לוחמי כוח 100 בשדה תימן בחשד לפגיעה במחבל נוחב'ה, שוחררו למעצר בית חמשת הלוחמים האחרונים שעוד היו עצורים. מאיר בן שטרית, לוחם בכוח 100 שהיה אחד מהעצורים הראשונים ששוחררו, ור', לוחם נוסף בכוח, מספרים על התחושות הקשות של הלוחמים שלדבריהם לא מקבלים גיבוי מהצבא, וקובעים כי המאבק להוכחת חפותם רק מתחיל
מאיר בן שטרית חווה התנגשויות רבות עם מערכת המשפט. מיד לאחר שנלחם בקרב בציר המתפללים הוא גורש מביתו בעקבות תלונה של ערבי שטען שהשטח שלו, ובמקביל גם נשקו נלקח והוחזר לו זמן רב לאחר מכן. הוא עמד לדין במקרים נוספים ובכולם יצא זכאי, כאשר המקרה האחרון שבהם אירע בשבועות האחרונים, בו הוא נעצר בשדה תימן יחד עם לוחמים נוספים מכוח 100. יחד עם ר', חבירו לכוח, הם משרטטים תמונת מצב שונה לחלוטין מזאת שמצטיירת בתקשורת, ומעידים על התחושות בקרב הלוחמים לאחר מעצרם.
צומח מתוך הקושי
מאיר בן שטרית (45) נשוי לסיוון ואב לחמישה, ומתגורר בקרית ארבע. הוא שירת בגולני במשך שלוש שנים, ולאחר מכן הצטרף לצוות הכוננות של קריית ארבע. "הייתי פה בהרבה אירועים קשים, שבמרכזם קרב ציר המתפללים בו היו 12 הרוגים, ביניהם המח"ט דרור וינברג. הגעתי אליו כלוחם בכיתת הכוננות, וזה אירוע קשה שמלווה אותי כל הזמן, ומשמעותי מאוד בחיי".
לאחר הקרב בציר המתפללים בן שטרית הוצא מביתו על ידי בית המשפט העליון, בעקבות תלונה של ערבי שטען ששטח הבית שייך לו: "כבר אז ראיתי איך מנסים לתפור לי תיק, ומאמינים לשקרים של הערבי שבהמשך התברר שפשוט אמרו לו ללכת להמציא סיפור ולהתלונן, וזה מה שהוא עשה".
"אף אחד לא התחשב בי", מעיד בן שטרית. "נלקח לי הנשק ועמדתי למשפט שאחריו זוכיתי, אבל לא לקחתי את זה קשה, ובמה שלקחתי מהקרב השתמשתי להרצאות לאלפי חיילים. מינפתי את זה קדימה עם מסר של חברות לקרב, לגבורה, לנחישות ולחתירה למגע".
הוא מספר על פעם נוספת בה הוא הועמד לדין: "המשכתי הלאה בחיים, והצטרפתי חזרה לצוות הכוננות. הייתה פעם שהייתי בבית, ומהמרפסת ראיתי מחבלת חמושה בM16. יריתי בה כמובן, ולאחר מכן נפתחה נגדי חקירה על ירי בשטח בנוי ולקחו לי את הנשק".
"בתחילת המלחמה הייתי בהגנה מרחבית בחברון" ממשיך בן שטרית. "בהמשך פרשתי ממילואים, ישבתי בבית במשך חודשיים ועברתי לפיקוד דרום. הצטרפתי לכוח 100 לחמישה חודשים אינטנסיביים של אימונים על ירי בתוך שטח בנוי ופתוח, אימונים עם ימ"מ ועוד, ומצאתי את עצמי בגיל 45 עושה מד"סים, של מינימום 10 ק"מ, ועושה את העבודה של כניסה למכלאות וסדר במקרה של השתוללויות כשהמשטרה הצבאית קוראת לנו".
"המעצר המביש"
ביום שני לפני קרוב לחודש סא"ל ע' הגיע עם חוקרי מצ"ח לשדה תימן במטרה לעצור מספר לוחמים. "זה היה מעצר מביש. הוא אמר לנו להניח את הפלאפונים ואת הנשקים, והודיעו לנו שלוקחים אותנו לבית ליד. זאת הייתה מכה קשה, אבל אמרתי לעצמי שאני מכיר את התמונה, וכבר עברתי אותה בחיים כמה פעמים. הבנתי שיש פה משהו שקרי, והכרתי את זה שתופרים ככה תיקים".
"הובלנו לפלוגה, נהיה בלאגן גדול ופתאום ראיתי מצלמה מולי אז זעקתי לעם ישראל שיצאו להגן עלינו", ממשיך בן שטרית. "אני מאוד שמח שהעם באמת התעורר והגיע לחזק אותנו. זה מגיע לא רק מהצד הימני של המפה הפוליטית, כי גם בשמאל מבינים שזה לא בסדר לפגוע ככה בחיילים".
הוא קובע כי "כרגע המלחמה של כל העשרה שנעצרו היא לנקות את השולחן ולהגיד את האמת", וממשיך: "אני השתחררתי ראשון, יומיים וחצי אחרי המעצר, ושבוע שעבר השתחררו הלוחמים האחרונים, עורכי הדין עוברים על זה ורואים שהכל שקר וכזב. מהרגע הראשון ידעתי שאני יושב לחקירה, אבל ה' מנווט את הכל, אנחנו אנשים מאמינים ובעזרת השם התיק הולך להתפורר".
"לא יהיה פשוט להילחם מול המערכת", בטוח בן שטרית, "אבל אנחנו מבינים שנצליח לתקן את המערכת. לא נלך ונשרוף הכל כמו שיש צד שעושה באופן קבוע, אלא נתנהל בדרך בה אנו מאמינים, של שינוי עמוק ופנימי. עלינו להיכנס לתוך הגופים האלו ולהכניס אליהן את האמונה ואת הרצון לקיים פה משפט צדק. אנחנו אוהבים את מצ"ח והחוקרים, ורק צריך להפנות אותם למקומות הנכונים ולא למשוך את עצמנו בשקרים ובכזב כדי לנסות להראות לגויים שאנחנו צודקים ונאורים".
"סרטון מפוברק ושקרי"
הוא משיב לסרטון שפורסם כראיה לכך שהחיילים פגעו במחבל: "הסרטון בחדשות 12 מפוברק ושקרי, וגם איילה חסון הוכיחה את זה. אני רואה סרטון מורכב מזמנים שונים, ואת התמונה בה רואים אותנו עם מגני פלסטיק אפשר לראות בעוד מאות סרטונים, כי זה נוהל החיפוש ואני מכיר אותו מהרגע שנכנסתי לכוח. הם מחבלים ארורים, וככה אנחנו מכניסים אותם לזווית החדר ועושים להם את הבדיקות והחיפושים".
"האמת שאפילו אני לא יודע לאיזה אירוע משייכים את הסרטון", קובע בן שטרית שנכח במקום בזמן האירוע אשר בעקבותיו נעצרו הלוחמים. "רק למחרת ידעתי שיש מחבל שהתאשפז והתחילו לתפור תיק, אחרי שבאותו חיפוש לא ראיתי שום דבר חריג יותר מהשתוללות של המחבל. אין סיכוי בעולם שההאשמה הזאת נכונה".
הדחה פוליטית
לאחרונה הודח בן שטרית משירות המילואים, לאחר שהתראיין בערוץ 14: "שלוש דקות אחרי שיצאתי מהאולפן הזמינו אותי לשיחת בירור עם מפקדי הבסיס. בשיחה ההרגשה הייתה כאילו יש גופה מסריחה בחדר. המפקד מנסה לומר שההחלטה לא פוליטית, אבל הכל מריח כפוליטי מכיוון אחד ספציפי".
"אני מכיר את זה מגיל קטן, ועובדה שכל אנשי השמאל יכולים לייצג את עצמם בתקשורת, לאיים ב'הפסקת התנדבות', ולהתראיין על מדים", תוקף בן שטרית. "לעומת זאת כשאני עולה להגן על חברים ועל שמם הטוב, מפני ניסיון ללכלך את שמנו, זה פתאום לא טוב. כשאני מגיע מהצד הימני עם רוח ימנית זה לא טוב, ומנסים להראות לי את הדרך החוצה".
הוא טוען כי מדובר בתופעה נרחבת בצבא: "רואים את זה גם אצל עופר וינטר וכל הבכירים עם ההסתכלות האמונית, שפשוט רואים איך מראים להם את הדרך החוצה ולא נותנים להם להתברג במקומות שיש בהם כוח. השליטה הזאת היא גם בפרקליטות, וכואב לנו על תפירת התיקים".
לדבריו, "הם אחים שלנו, ואנחנו אוהבים אותם ורוצים שהם יתעוררו ויבינו שאנחנו עם אחד, שטובחים בכולנו במיתות משונות בלי לשאול מי ימין ומי שמאל, ואנחנו צריכים להתאגד ביחד ולא להילחם בתוך עצמנו. אנחנו צריכים להיות ממוקדים במטרה לחסל את האויב ולהמשיך לבנות וליישב את הארץ".
מתערבים במקרים חריגים
ר', נשוי ואב לילדים, לוחם גם הוא בכוח 100. הוא התגייס בשמחת תורה, שירת במילואים במשך כחצי שנה, ובאפריל הצטרף לכוח: "הייתי בגולני בתמרון הראשון בעזה. נלחמנו בשביעי לעשירי בעוטף, עלינו צפונה להצטייד, ונכנסנו לרצועה בכניסה הראשונה בתחילת נובמבר. עשינו פשיטות ומארבים, והייתי בכניסה הראשונה לשיפא, ובכל מרכז הרצועה".
הסיבה שר' עבר לכוח 100 הייתה כי הוא רצה להמשיך במילואים גם לאחר שסיים את השירות בגולני. הוא מסביר על תפקידו של כוח 100: "מדובר בכוח תחת פיקוד דרום, שהמטרה העיקרית שלו היא התערבות במתקן הכליאה בשדה תימן, כלומר טיפול בהפרות סדר, וסיוע למשטרה הצבאית שם במקרים כמו בריחה המונית של המחבלים וניסיונות חטיפת נשקים".
הוא מציין כי אירועים כאלו מתרחשים באופן תדיר: "כל יום יש אירועים, מחבלים תמיד מנסים להשתולל, לתקוף ולפגוע במשטרה הצבאית, ואז המשטרה הצבאית פשוט לוקחת צעד אחורה וקוראת לכוח 100".
ואיך אתם מטפלים בהפרות הסדר?
"עושים תמונת מצב, מבינים מה קורה, מתארגנים בחוץ, נכנסים פנימה עם הרבה רעש כדי לייצר הרתעה, מטפלים במקרה הנקודתי, ואם צריך אז מפעילים כוח ומעבירים את מי שצריך לטיפול משמעתי". ר' מדגיש: "אנחנו לא שומרים עליהם, אלא רק מגיעים כשצריכים אותנו. יש שם את המחבלים הכי רעים בתולדות ההיסטוריה האנושית, שרצחו, אנסו והתעללו בעם היהודי".
סערה בשדה תימן
"הייתי שם ביום של המעצר", מספר ר'. "היה יום רגיל, הכוח עשה אימונים בבוקר, ובשעות הצהריים המוקדמות חזר למקומות המגורים. חצי שעה אחרי שחזרו הגיעה משטרה צבאית ללא שום התראה, הגיעו רעולי פנים, ובאו לעצור את הלוחמים. לא האמנו שדבר כזה יקרה, אנחנו עובדים על פי הנהלים ונותנים דוחות פעולה על כל דבר. יש לנו פקודות ואנחנו הולכים לפיהן, ולהגיע כמו שהם הגיעו זה פוגע בחיילים".
איך הסיפור של המעצר התפרסם?
"זה התחיל מהסרטונים שיצאו בטלגרם, איכשהו הגיע לכתב של ערוץ 14, ומשם זה התפוצץ. כל חברי הכנסת והמפגינים הגיעו, וזה כבר לא בהכוונה ובידיעה שלנו ואנחנו לא התכוננו לזה".
"לא היה כלום ממה שהם מתארים", קובע ר'. "היה חיפוש, שימוש בכוח, והתפרעות והפגנת אלימות מצד המחבל. נכון שהיה שימוש בכוח של הצוות, אבל זה היה על מנת לרסן ולנטרל אותו. כל העליהום וההאשמות זה על דברים שפשוט לא קרו".
גם ר' מגיב לתיעוד שפורסם בערוץ 12 שמציג לכאורה את העבירה שיוחסה לחיילים: "עצם זה שהם קיבלו סרטון מתוך המכלאות זה כבר דבר פסול. אף אחד לא נכנס עם פלאפונים לשם, ועצם זה שהם קיבלו את החומר הזה ומוציאים אותו החוצה זה משהו מאוד חמור. מעבר לזה, הסרטונים שהם פרסמו מגמתיים וערוכים מאירועים אחרים, אנחנו לא יודעים מאיזה אירועים הם לקחו את הסרטונים".
עיקר הטענה היא שלוחמים הסתירו עם המגנים את מה שהחיילים הנאשמים עשו למחבל, אלא שר' טוען שמדובר בשקר מוחלט: "בפקודות רשום שאם יש משהו כזה עם מחבל מגיע כוח עם מגנים כדי לשמור על החיילים מזריקת חפצים ופגיעות אחרות. זה משהו שקורה כל הזמן, ורשום בפקודות".
לא יורדים מהעץ
"הם מתחילים להבין שהכל תפור", קובע ר', "אבל מצד שני הם לא ירדו מהעץ ויצטרכו להאשים את הלוחמים במשהו. זה התחיל באישום על אונס, עבר ל'התעללות בנסיבות מחמירות' ובהמשך אולי יהיה עוד שינוי בהאשמות".
הוא מתאר את הפגיעה בלוחמים שנעצרו: "הם שוללים את כל הזכויות של הלוחמים, אין להם משכורת, כלי תקשורת ערביים פרסמו סרטונים שלהם מתוך כותלי בית המשפט שרואים בהם את הפנים שלהם, וככה בעצם הייתה פגיעה גם בלוחמים וגם במשפחות. אף אחד לא נותן על זה את הדין, אבל כאשר יש מישהו שמתראיין בתור כוח 100 עם רעלה בטלוויזיה, באותו רגע דואגים שהוא יעוף".
ר' תוקף: "אנשים שקוראים לסירוב למילואים זה לגיטימי אבל להביא את הקול של הלוחמים זה לא לגיטימי? אנחנו רואים כאן משהו מגמתי ומכוון נגדנו בצורה כוחנית. אנחנו לא קראנו לסירוב, לא אמרנו להוריד את המדים, אמרנו שחקירה זה טוב וחשוב לחקור, והדגשנו שנמשיך לשרת. אנחנו לא ארגונים שקראו לסרבנות כמו אחים לנשק".
יש בקרב הלוחמים בכוח ביקורת על הצבא?
"הביקורת היא מאוד גדולה, והיא מתחילה מהרמטכ"ל שלא מגבה את הלוחמים. במקום לקבל גיבוי אנחנו מקבלים אצבע בפנים. אם אדם חף מפשע עד שתוכח אשמתו, אז איפה האחריות שלו? הוא ידע להגיע לבית ליד תוך כמה שעות, אבל לא ידע לגבות את הלוחמים".
"יש הסתה חמורה של גורמים פוליטיים נגדנו", אומר ר'. "יאיר גולן קרא לנו מיליציות חמושות, ואמר שהשב"כ צריך לחקור אותנו. מיקי רוזנטל שהיה ח"כ בעבר קרא לנו נוחב'ות. הזוי שאנחנו לא רואים אף אחד מהמרכז או מהשמאל שקם ואומר שהלוחמים כרגע לא אשמים. זרקו אותנו ומיתגו אותנו כאנשי ימין קיצוני וכל המדינה רואה אותנו ככה, למרות שיש אצלנו אנשים מכל הגוונים: חרדים, חילונים, דרוזים, מוסלמים, ימנים ושמאלנים. סתם נותנים לנו מיתוג כזה".
מהן התוכניות שלכם להמשך המאבק?
"אנחנו בעיצומו של מאבק. קודם כל להעלות את כוח 100 לתודעה הציבורית ולהציג את הפעילות שלו. במקביל אנחנו ממשיכים לתמוך בלוחמים שמנסים להגיש נגדם כתבי אישום, ומתחילים מאבק משפחתי ארוך. הכוח גם צריך להמשיך בפעילות הרגילה שלו כי אף אחד לא רוצה לעשות את העבודה שלנו, אם מחר יהיה אירוע בשדה תימן רק כוח 100 יכול לטפל בו. יחד עם אנשי מקצוע נעביר את המסרים האלו. זה מאבק ארוך שרק מתחיל". ■