המצווה הזאת לא כל כך פשוטה כמו שהיא נראית, אז איך משתמחים?
בבית החולים כרמל נערך מחקר כדי לבדוק האם נוכחות של ליצן רפואי תשפיע על השינה של הילדים המאושפזים. במחקר השתתפו ילדים בגילים 12-18 ששהו לפחות שני לילות בבית החולים. הם חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת נפגשה לחצי שעה עם ליצן רפואי לפני השינה, באחד משני הלילות, והקבוצה האחרת לא פגשה ליצן רפואי לפני השינה. כל הילדים ענדו מכשירים שתיעדו ערות או שינה.
בלילה שבו הייתה נוכחות ליצן רפואי, כל ילד ישן יותר. הדבר השפיע גם על קצב ההירדמות, הפחית יקיצות ליליות ואפשר התעוררות מאוחרת יותר. בהשוואה בין שתי הקבוצות, ניכר פער של 72 דקות באורך שנת הלילה לטובת הילדים שנחשפו לליצן בטרם נרדמו. פער שנבע מהירדמות מהירה יותר, במספר יקיצות קטן יותר במהלך הלילה וביקיצה מאוחרת יותר. הבדל משמעותי ניכר גם לגבי משך זמן האשפוז. הילדים בקבוצה שנחשפה לליצן רפואי ערב אחד בסמוך לשינה השתחררו מהר יותר – בכמעט יממה בממוצע – בהשוואה לילדים שלא נחשפו לליצן הרפואי לקראת שנתם.
פועלם של הליצנים משנה מהלכים של מחלה ומצליח להשפיע על החלמה ועל זמני אשפוז, בעקבות שיפור באיכות השינה בבית החולים. התוצאות שקיבלנו מוכיחות חד משמעית את חשיבות נוכחותם של הליצנים הרפואיים במחלקות הילדים. עמותת רופאי החלום המפעילה ליצנים רפואיים טיפוליים , פועלת לקידום הליצנות הרפואית כמקצוע פרא-רפואי מוכר עם הכשרה אקדמית מתאימה. התקווה היא שכל ילד המגיע לבית החולים, יזכה לפגוש ברופאי חלום, אבל לא רק ילדים. חזון העמותה הוא להכניס ליצנים רפואיים למחלקות גריאטריה, אונקולוגיה, פסיכיאטריה, סיעוד מורכב, דיאליזה ועוד.
׆ ׆ ׆
אבל ליצנות איננה שמחה. מה היא שמחה אמיתית? דו"ח חדש שפורסם, מצביע על כך שכ-90% מאזרחי ישראל מאושרים עד מאושרים מאוד. זה מדהים בכל קנה מידה. למרות ש-30% מתקשים לדבריהם לגמור את החודש, הרבה מאוד טוענים שהם לא ישנים טוב בלילה, ואי אפשר לשכוח את הפיגועים והפוליטיקה והבלגן. אז איך זה מסתדר? הפסיכולוגים טוענים כי ישנם שלושה גורמים למצב האושר של האדם: המצב הבריאותי, המצב הכלכלי והמצב התודעתי. ישנם מדדים אובייקטיביים כמו כסף או מעמד חברתי, שהם קשורים יותר להנאה מאשר לאושר. ויש מדד אחר: האושר. קיימת אשליה תודעתית הקשורה לאושר והיא מורכבת מגורמים כמו משפחה, אמונה, משמעות לחיים. וכל אלו יש לנו בשפע. פרופסור יורם יובל, מומחה במדעי המח, טוען שהדרך לאושר לא עוברת דרך ההנאות הרגעיות, כי מנגנוני ההנאה האמיתיים מופעלים לאורך זמן. לכן קהלת העשיר והחכם, בערוב ימיו, בהגיע הסתיו, היה אומלל. עכשיו הדבר מוכח גם במחקר מדעי: המרכיב העיקרי של האושר הוא משמעות, לא הנאה, וזה יגיע ממעשים טובים שנעשו, כי טוב להיות טוב. זו הדרך אל האושר. במקום עוד ביס בעוגת שוקולד, נשקיע באנשים שאנו אוהבים.
וכל אחת משקיע בצורה המתאימה לכוחותיו ולתקופת חייו. אני מארחת בשמחה אורחים בסוכתנו הנאה, אבל פחות מפעם. אך במחשבה שנייה, אני מבינה פתאום שזה לא ממש נכון… האמת היא שאני ממשיכה לארח, אבל על האירוח הזה רק אני וריבונו של עולם יודעים. מדי יום אני מארחת בלבי עשרות רבות של נשים וזוגות שמבקשים במהלך החג עצה, מילה טובה, חיזוק, הדרכה. אני מכניסה אותם לתוך חדרי לבי, ממש כך אני חשה. האירוח הזה הוא שקוף, כך הסודיות מחייבת. אז לכל אדם יש חסד שמתאים לו, לכלים שיש לו בזמן המסוים ובמקום המסוים ובגיל המסוים שבו הוא נמצא. לכל אדם שורטטה האות המיוחדת שלו בתורה בה הוא יכול לתרום לעולם את חלקו. ■