ידועה ומפורסמת האמרה של האמורא רבא: "מיחייב איניש לבסומי בפוריא עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי" (מגילה ז ע"ב). המימרה הזאת קיבלה תוקף הלכתי וחברתי חזק כל כך עד שכיום כל ילד יודע לדקלם בעל פה את החובה הנ"ל ומשתדל להדר בה.
הינה מעט נתונים על הנזקים של שתיית יין: "אלכוהול בכל כמות מגביר משמעותית את סיכון התחלואה והתמותה".
מחקר בין-לאומי משנת 2017 חושף כי מיליוני אנשים ברחבי העולם מתים בכל שנה מנזקי האלכוהול. הממצאים החמורים פורסמו בכתב העת הרפואי הנחשב Lancet. המחקר כלל נתונים מ-195 מדינות בשנים 1990–2016. מהממצאים עולה כי האלכוהול הוא גורם סיכון התמותה והתחלואה המוביל ברחבי העולם וקשור לעשירית ממקרי המוות בגילי 15–49.
בהתבססם על הנתונים קבעו מחברי המחקר: "אין כמות בטוחה של אלכוהול, ויתרונותיו הבריאותיים של האלכוהול, אם ישנם, זניחים לעומת הסיכון הרפואי שבצריכתו".
ידועים לכול הסכנות והנזקים שהאלכוהול גורם לאדם: סרבול מוטורי, שינויי התנהגות, בלבול, חוסר ריכוז, הקצנת מצבי רוח, השמנה, התמכרות, מחלות כבד, סכנות לעובר אם האם ההרה שותה, ובמקרים קיצוניים עשוי השותה להגיע לתרדמת ואפילו מוות.
פורים הוא זמן שמחה. רצוי לשמוח, אך חובה למצוא את הדרך לשמוח ללא שתיית אלכוהול. השמחה המגיעה על ידי שתייה היא מעט מלאכותית, ונזקיה רבים ועולים בהרבה על מעלותיה.
יש משפט ידוע מעולם הטיפול העוסק בחוויות שגוף האדם אוסף במהלך חייו: "הגוף אינו שוכח ואינו סולח". המשפט תקף ביתר שאת בנושא שתיית אלכוהול.
הסיפור התלמודי מתאר בצורה המדויקת ביותר כיצד גם על גדולי עולם האלכוהול משפיע בצורה מוגזמת וגורם צרות וסכנות.
אני קורא מכאן לכל הנוער, ההורים והמחנכים לדבר על נושא שתיית היין כדי לצמצם את שתיית היין בפורים צמצום ניכר עד כדי הפסקה מוחלטת, בבחינת "מיחייב פיניש (finish) לבסומי".
לתגובות ולהזמנת הרצאות: