נחל "ואחיתה", מסלול למיטבי לכת באורך של 15 ק"מ מאתגרים ומדהימים
לפני 3,400 שנים חצו אבותינו את הירדן ונכנסו לארץ המובטחת. שלושה ימים בלבד לאחר כניסתם לארץ חגגו בני ישראל את הפסח הראשון על אדמת ארץ ישראל: "בַּגִּלְגָּל בִּקְצֵה מִזְרַח יְרִיחוֹ".
אין מתאים יותר מלצאת לטבע בעת הזו ולראות דרך הרגליים את המקום המדויק בו הכול קרה.
נצא למסלול שראשיתו בגובה ההר וסופו בערבות יריחו, אנחנו בעונה ובזמן המושלמים לצאת החוצה להרפתקה מיוחדת באזור בו כאמור קיימו אבותינו לראשונה את הפסח בארץ ישראל.
ראשיתו של המסלול ביישוב כוכב השחר אשר במועצה אזורית בנימין, שם נחנה את הרכב הראשון, ואת הרכב השני יש להחנות בשער היישוב מבואות יריחו (עליו נדבר בהמשך). משער היישוב נלך מעט על כביש מסומן כחול וממנו נעלה בסימון ירוק לפסגת הר קובת א-נג'מה, בתרגום לעברית – כיפת הכוכב, הנישא לגובה של כ-725 מטרים מעל פני הים. אגב, את ביקורי הראשון באתר המדהים הזה אני חב לחברי שי מימון שמתגורר בסמוך.
מבחינה גיאוגרפית קובת הא-נג׳מה הוא למעשה "הורסט". מדובר בתופעה גיאולוגית של התרוממות גוש סלעי מתוך קרום כדור הארץ. מראש הפסגה נשקף נוף מדהים לעבר פסגותיה של ירושלים – הר הצופים והר הזיתים, ארץ מואב, עמון והגלעד. למרגלותינו פרוסה בקעת הירדן, ובה המרחב בו חצו אבותינו את הירדן ונכנסו לארץ המובטחת. כיום מקובל שהמעבר התרחש באזור "קאסר אל-יהוד".
נוכל לראות את אזור הגלגל המקראי בסמוך לקיבוץ גלגל כפי שמתואר בספר יהושע: "וַיַּחֲנוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל בַּגִּלְגָּל וַיַּעֲשׂוּ אֶת הַפֶּסַח בְּאַרְבָּעָה עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ בָּעֶרֶב בְּעַרְבוֹת יְרִיחוֹ" (יהושע ה', י'). מדרום נוכל להבחין בדרך תלולה העולה מהבקעה להר המכונה ״טריק אבו ג׳ורג׳״, היא מסמנת ככל הנראה את הגבול שבין שבט בנימין לשבט אפרים (יהושע י״ח), היא הדרך העולה אל מצפון לכתף יריחו – רכס הקרנטל. מכאן עלה הגבול בהר ימה – כלומר מטפס מערבה, כיום ככול הנראה בתוואי הכביש המודרני. אנחנו עומדים וצופים על המרחב בו אבותינו עשו את צעדיהם הראשונים ביישוב ארצנו ושמחים על הזכות שניתנה לנו לעמוד כאן היום. מהפסגה אנחנו יורדים דרומה בסימון כחול על שביל כבוש עד למפגש עם סימון שחור לשביל היורד לוואדי.
"ואדי ואחיתה", בתרגום לעברית – ״נחל הסכין״. מכונה כך משום שהוא חוצה את רכס ההרים בדומה לסכין. הוואדי עובר מתחת לשני יישובים – כוכב השחר מצפון ורימונים מדרום. המסלול הוא אתגרי וברמת קושי גבוהה. תחילת המסלול בירידה המלווה בבולדרים גדולים שיש לעבור בזהירות ומעבר ליד מפלים גבוהים, יש גבי מים למרגלותיהם אותם ניתן לעקוף אותם. הוואדי עובר במהירות בין הנוף הפורח של ההר לנופו הצחיח יותר של מדבר יהודה. מעל ואדי ואחיתה ישנם רכסי הרים גבוהים ומרשימים ביופיים ועל המצוקים ניתן לראות כוכים ומערות גדולות.
לקראת סופו של הנחל הדרך הופכת למישורית ונוחה הרבה יותר ובסוף תראו גם משטחי פריחה. המסלול מסתיים במפגש של הוואדי עם כביש טריק אבו-ג'ורג', משם אני ממליץ להמשיך, לחצות את הכביש בזהירות (!) וללכת כקילומטר וחצי נוספים לרגלי הרכס לכיוון דרום מזרח לעבר מעין מבואות יריחו הנמצא בסמוך ליישוב מבואות יריחו. תושבי היישוב הקימו במקום "זולה" נהדרת, לצד בריכת מים מופלאה הממוקמת בערוץ "ואדי אום-סירה". ממדי הבריכה הם 10 מטר על 9 מטר בעומק מרבי של 1.5 מטרים. אחרי הביקור בבריכה ניתן להיכנס ליישוב המיוחד שהוקם בראשית שנות ה-2000. חז"ל ציינו את יריחו כמנעולה של ארץ ישראל, כוונתם הייתה מי שמחזיק באזור זה מחזיק בארץ כולה, וכך המתיישבים מקיימים את הדברים כפשוטם. שם בשער היישוב ימתין לנו הרכב השני שהשארנו.
אין לראות בדברים המלצה אלא מידע כללי בלבד. קובץ המסלול יעלה באתר Israel-2Go.co.il
המעיינות הכי טובים בשומרון
לקראת חול המועד פסח מפרסמים במועצה אזורית שומרון את רשימת המעיינות המתאימות לכל המשפחה לטובת המטיילים הרבים שמתכוונים לבוא ולטייל באזור. עם התקרבותו של חול המועד פסח, מזמינה מועצה אזורית שומרון את הציבור לבוא ולהתרענן במעיינות שבשומרון. לאחר חורף גשום, המעיינות בשומרון מלאים וניתן לבוא ולטייל במקום, לשחות במי המעיינות השונים הפרוסים בכל חלקי השומרון, וליהנות מהנופים הייחודים של האזור. על מנת להקל על הציבור מפרסמת המועצה יחד עם תיירות שומרון את רשימת המעיינות המומלצים שכדאי לבוא ולבקר בהם.
המעיין הראשון הוא מעיין עמשא שנמצא למרגלות הר גריזים, בעלייה לישוב הר ברכה. במקום ישנה נביעת מים שבכל השנה ממלאת את שתי בריכות השכשוך שבמקום. הבריכות במקום הן גדולות ורדודות ומתאימות לכל המשפחה. לצדן יש שולחנות פיקניק ועצי צל. מעיין נוסף באזור גב ההר הוא מעיין כפיר שבאלון מורה. מדובר בנביעת מים עתיקה שעל ידה נבנתה בריכת שכשוך המתאימה לכל המשפחה. בקרבת המעיין ניתן למצוא גם גן ופינות פיקניק שונות בהן ניתן לשבת ולאכול.
למרגלות הישוב רחלים שעל כביש 60 ניתן למצוא את מעיין אייל. המעיין, נבנה לזכרו של אייל יפרח הי"ד, והוא מורכב משתי בריכות רדודות, בשילוב תעלות בהן זורמים המים. לצד הבריכות ישנו דשא רחב ומתחם מוצל עם שולחנות אוכל. מעיין נוסף ממוקם בכניסה לישוב חוות יאיר הסמוכה לישוב יקיר. במקום ניתן למצוא ארבע בריכות רדודות המאפשרות כניסת ילדים למים, עם נוף שפונה לעבר אגן נחל קנה. גם שם ישנם שולחנות המאפשרים לשבת ולאכול לאחר הרחצה במי המעיין.
מעיין נוסף אליו ניתן להגיע נמצא במערב היישוב יצהר, מעיין משה. מדובר במי נביעה אשר מנוקזים לבריכת שכשוך גדולה לצד נוף עוצר נשימה שממנה ניתן לראות בימים טובים את מישור החוף, מחיפה ועד אשדוד. גם כאן ניתן למצוא סביב המעיין פינות פיקניק מוצלות. נציין כי כלל המעיינות נגישים להגעת רכבים ונמצאים באזורים ללא חשש ביטחוני, דבר המאפשר לכל המשפחה ליהנות מיום חווייתי במעיין בצורה נוחה ובטוחה. כמו כן, המעיינות השונים מותאמים לכל המשפחה וגם ילדים קטנים יכולים להתרחץ או לשכשך את רגליהם.
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, מזמין אף הוא את הציבור בחול המועד פסח לבוא לטייל בשומרון: "חול המועד פסח הוא הזדמנות מצוינת לבוא ולהנות מהמעיינות הנופים, היקבים ואתרי המורשת. השומרון מתברך בשפע של מעיינות, מתאים במיוחד לימים החמים מול הנוף עוצר הנשימה של השומרון".
פסח בחברון, לא מה שחשבתם
בפסח השנה אתם מוזמנים לחגוג שוב בחברון בגדול. הביקור כולל חוויה ותפילה במערת המכפלה, ביקור מרתק במוזיאון "לגעת בנצח" בבית הדסה, טיול באתרי תל חברון שנפתח לקהל, והשתתפות בשמחת חג אמיתית – תפילת "הלל" מלאה שמחה וניגון (ביום שלישי) או בהופעה מקפיצה עם כמה מהאמנים האהובים והמשמחים: חיים ישראל, ביני לנדאו, מוטי וייס, אלייצור, הראל טל ועוד (ביום שני).
כדאי מאד לבקר בתל חברון. זה הוא מקומה של העיר חברון הקדומה שנבנתה לפני אלפי שנים. התל כולל נקודות היסטוריה, טבע ונוף ייחודיות: חומות הענקים – החומות המרשימות בנות אלפי שנים שהתגלו בחפירות, וממחישות את התיאור בתנ"ך. הבית היהודי מימי המלך חזקיהו; קבר רות וישי במבנה העתיק המקסים; תצפית העיר המדהימה בראש הגג הגבוה בתל; "מעיין אברהם" (אפשר אפילו לקפוץ ולטבול); עצי זית עתיקים ויפהפיים; עיר יהודית בת אלפיים שנה, ובה מקוואות טהרה ענקיים, מהגדולים בארץ ובעולם כולו; אזור תעשיה קדום, בה ייצרו יין ושמן בטהרה לבית המקדש ועוד. שחקנים בתחפושות מגוונות ימחישו את סיפורי התנ"ך וקהילת חברון העתיקה.
אסור לפסוח על מוזיאון "לגעת בנצח" שיפתח במחירי הנחה מוזלים במיוחד, יוצגו בו מצגות אורקוליות מגוונות, וכמובן גם יפנקו אתכם בכיבוד כשר לפסח. וכמובן שיש פעילות לילדים לאורך כל היום בתל חברון.
לפרטים חפשו בגוגל "הישוב היהודי בחברון״.