שאלה:
יש לי קושי גדול בתחום קבלת ההחלטות בחיים שלי. יש לי רצון שכל דבר יהיה הכי מושלם שהוא יכול להיות. ויש לי תחושה ששום דבר לא מתיישב לי הלב בצורה פשוטה. הקושי הזה פוגש אותי בהרבה החלטות וברור לי שילווה אותי גם להמשך. אשמח לעצות.
תשובה:
שאלת שאלה קשה, ואני גם חווה את הבעיה הזו. מקווה שתשובתי תעזור לך ואולי גם לי. רק לפני שנתחיל אציין שאת הקושי שלך אנחנו רוצים למנן ולהפחית, אך לא לבטל לגמרי, כי הוא נובע ממקומות טובים מאוד: ביקורתיות, שאיפות גבוהות, רצון לעשות דברים טובים.
הרב אילעאי עופרן מדבר על מחלה הפוצה מאוד בדורנו – לַַבֵֶּטֶת, התלבטות כרונית. אחרי שאדם התלבט ובחר לאן הוא הולך, הוא ממשיך להתלבט כי הוא בטוח שבמקום אחר יכול היה להיות יותר טוב. כך זה ברוב הבחירות, החל מבחירת מבן זוג לחיים וכלה בבחירת זוג גרביים.
ברוך ה’ אנחנו חיים באחלה תקופה שמעניקה לנו המון אפשרויות! אולם היא עשויה לבלבל. לפעמים מציאות של מאה אפשרויות מעניקה לך זכות בחירה פחותה, ממציאות של שתי אפשרויות, כי ריבוי אופציות עשוי לבלבל ולא מניח לנו להיות שלמים עם מה שבחרנו. בעולם הגדול שלנו יש אשליה שנוכל להיות הכול ולהספיק הכול.
אם כן, כשאנחנו ניגשים להחלטה צריך להבין שלא רק שלא נוכל לבחור בכל האופציות, אלא שאפילו לא נוכל לבדוק את כולן! לכן נבדוק כמה שאנחנו יכולים, נשיג מידע, נתייעץ, נעשה מה שאנחנו יכולים, נתלבט כמה שאפשר, ואז כשנבחר נהיה שלמים עם ההחלטה מתוך הבנה שבחרנו הכי טוב שראינו. כל פעם שאת חושבת “יכולתי לבחור במשהו יותר טוב” תחשבי על כך ש”הייתי משתגעת מלבדוק כל כך הרבה אפשרויות”. ובזמן שכבר החלטת – לא לחוש החמצה על מה שפספסת. ולפעמים, במקרה הכי גרוע, כמה מהבחירות ניתן להחליף…
לפעמים אנחנו מתלבטים כי נדמה לנו שיש בחירה מושלמת, זה לא נכון.
ברכת ה’ עליך, יאיר