קמח חדש

הרב ח.יפרח

שאלה:

השבוע הגיע אחי מארה"ב לביקור בארץ, והביא עמו כמה מאפים בכשרות שאיני מכיר. חשבתי, מה כבר יכול להיות במאפה – בסה"כ קמח, מים ועוד כמה חומרים עם כשרות. אני לא מכיר מספיק טוב את התנהלות הכשרות בחו"ל.

תשובה:

הדבר הבעייתי ביותר שיכול להיות זה 'איסור חדש'. בחיטה של ארצנו הקדושה אין כלל בעיה של איסור "חדש", כי מגדלים אותה רק בחורף וקוצרים את הכל אחרי זמן הקרבת העומר, שהוא ט"ז בניסן. לעומת זאת בחו"ל ישנן מדינות רבות עם שני מחזורי גידול תבואה, ומה שכבר סיים את גידולו כעת מותר באכילה, ולכן מצד איסור "חדש" אין בעיה עם המאפים של אחיך היקר. אך הגידול הבא שזורעים עכשיו ושייקצר בחודש אלול לערך, יצטרך להמתין עד טז' בניסן תשע"ו כדי להיאכל. בני חו"ל רבים וכמעט כל גופי הכשרות בחו"ל מקלים בנושא, מאחר שזוהי שעת הדחק. אך הרבנות הראשית לישראל קבעה שהיא לא תיתן אישור הרה"ר על מוצרים עם חשש איסור חדש. ולכן מוצרי חו"ל שקונים בארץ עם אישור הרה"ר, אין בעיה של חדש, אולם מוצר עם הכשר של חו"ל בלבד שהובא בידי קרוב משפחה או נקנה בדיוטי-פרי, יכול בהחלט להיות "חדש" וצריך מאד להיזהר".
לסיכום, בזמן הזה, אחרי ט"ז בניסן, כל התבואה כבר מותרת ואין בכלל חשש חדש, רק יש לזכור שבביקור הבא של אחיך בימים הנוראים, צריך להיות ערני ולבדוק אם הקמח של המאפים הוא בלא חשש חדש". בפרסום של בד"ץ העדה החרדית מתברר כי "לאחרונה רבו המכשלות, ומאפיות רבות במקומות שונים בארץ משווקים מיני מאפה בחנויות. לכן על כל אחד לדעת, כי השגחת בד"ץ העדה החרדית ניתנת אך ורק למוצרי מאפה הנמכרים במאפיה או במגדניה עצמה, או לאלו הסגורים באריזות עם חותמת הבד"ץ על כל אריזה. יש לבדוק כל לחם וחלה שיהיה עליהם סימון של המאפיה"

2022-02-09