ערב ראש השנה, אווירת החג כבר בפתח – ההכנות כבר מאחורינו, אמירת הסליחות והתפילות והתשובה בעיצומן, ובכל זאת האווירה השנה שונה, דומה ששטן המחלוקת מקטרג בתוכנו, חילוקי הדעות הפכו לחילוקי לבבות, החריפות והציניות תופסות מקום מוגזם על חשבון ההקשבה וההכלה. דומה שחלילה אנו עומדים לפני שבר… אך לא, ממש לא – "הנה לא ינום ולא ישן שומר ישראל" ועם ישראל, לא מפחד מדרך ארוכה…
דווקא בערב ראש השנה הזה היינו רוצים לשנות משהו אצלנו, בפנים. משהו שעימו נוכל לפתוח את השנה החדשה ולבוא איתו לתפילות ראש השנה, ליום המשמעותי והגורלי, ליום הדין. אנו לא רוצים שראש השנה הזה יעבור במחלוקות, בשנאה ובטינה, ויחלוף יום קדוש זה מתחת ידינו. נא הרשו לי להציע עצה אחת שבזכותה בעז"ה ברגע האחרון הכול יתהפך לטובה.
כל הורה מכיר את התחושה שעולה כאשר ילדיו רבים זה עם זה. מתייסר ההורה עד כדי כאב פיזי, לעומת ההרגשה הנפלאה כשרואה את יוצאי חלציו מאוחדים ואוהבים. אין מאושר מהורה זה בעולם… ראיית החיוב והטוב אצל האחר היא תכונה שיכולה להפוך את חיינו, להפוך את מידת הדין בראש השנה למידת הרחמים! הרב אלימלך מליז'נסק חיבר תפילה על כך: "אדרבה, תן בלבנו שנראה כל אחד מעלות חברינו ולא חסרונם… ואל יעלה בלבנו שום שנאה מאחד על חברו חלילה… שיהא הכל נחת רוח אליך… אמן כן יהי רצון".
רבי אלימלך גילה לנו שלראות טוב אצל האחר, לראות דברים באופן חיובי, זו אינה רק תכונה ראויה ומועילה לבני האדם, אלא תכונה שתגרום נחת רוח לבוראנו, כי אנו בניו ואבא שמח לראות את בניו אוהבים זה את זה. כבקשתו של הקב"ה מאיתנו: "בני אהובי… מה אני מבקש מכם אלא שתהיו אוהבין זה את זה…". ואכן יש הנוהגים לפני תקיעות השופר לקבל על עצמם מצוות 'ואהבת לרעך כמוך' וכתב הרב קוק (מדבר שור, דרוש יט): "ע"י השופר מתעורר כח הקדושה של הנשמה שבישראל, מתחזק עי"ז כח האחדות בישראל, שכל הפירוד אינו כי אם מצד עניני הגוף אבל מצד עניני הנשמה 'מי כעמך ישראל גוי אחד'". וכתב ר' נחמן מברסלב (ליקוטי מוהר"ן, רפב): "דע כי צריך לדון את כל האדם לכף זכות, ואפילו מי שהוא רשע גמור, צריך לחפש ולמצוא בו איזה מעט טוב, שבאותו מעט אינו רשע, וע"י זה שמוצא בו מעט טוב ודן אותו לכף זכות, ע"י זה מעלה אותו באמת לכף זכות".
כאשר יש לימוד זכות, אהבה וחיבור בינינו, נפתחת האפשרות לראות את החיוב. ראייה כזו הופכת עולמות, הופכת דין לרחמים ויכולה להפוך את שנת תשפ"ד לשנה טובה ומתוקה. כתיבה וחתימה טובה. ■