שדה הקרב המודרני אינו דומה כי הוא זה לשדה הקרב המסורתי אליו הורגלנו מאז ומעולם. בימי הביניים ובכלל משחר ההיסטוריה המלחמה התרחשה קרב פנים אל פנים, אחד נעץ את חרבו או כידונו ביריב והקרב היה פנים אל פנים כפשוטו. עם השנים סגנון הקרבות השתנה מהקצה אל הקצה ועימות פיזי במרחקים קרובים נעשה פחות שכיח. כיום, במיוחד בימי הלחימה האחרונים בעזה אנחנו רואים את עוצמתו של שדה הקרב המודרני, לא קרב פנים אל פנים אלא שליחה מרחוק של טילים, פצצות ומטוסים הם אלה שמכריעים מלחמה.
אל שדה הקרב המודרני הצטרפו בשנים האחרונות ביתר שאת מלחמת התודעה. או במילים אחרות, תמונת הניצחון בזמן הקרבות ולאחריהן. בעבר ניצחון במלחמה היה נמדד רק בכמות הרוגים, או פצועים, או כיבוש שטח כזה או אחר. כיום, המפתח לניצחון הוא התמונה אותה הבאת משדה הקרב, לא פחות אם לא יותר מהישגי המלחמה אליהם הורגלנו. כיום, שכל אחד מאיתנו הוא חצי כתב או עיתונאי הדבר נכון שבעתיים שכן לכל אחד מאיתנו יש מצלמה במכשיר הסלולרי שלו ובעזרתה ובעזרת הרשתות החברתיות הנדסת תודעת הניצחון תלויה בכל אחד ואחת מאיתנו. ניתן היה לראות לדוגמא מהלך רשתי חיובי בו רבים מאזרחי ישראל הוסיפו לתמונת הפרופיל שלהם את הכיתוב “עומדים עם ישראל”. נכון, זה לא מה שיכריע את הניצחון אבל בהחלט דבר זה משפיע על הרוח שניתנת ללוחמים בשטח.
בשנים האחרונות השכילו בצה”ל להקים יותר ויותר יחידות שמתעסקות בתודעה. לא רק דברור של פעולות צה”ל המסורתיות לתקשורת, אלא מספר רב של מהלכים אותם עושים כדי להשריש באזרחי ישראל, האויב ובעיקר בכלל העולם את הנדסת הניצחון של הצד הישראלי.
לקראת המלחמה הבאה, יש לזכור, כי שדה הקרב המודרני תלוי מאוד בנו, דרך השימוש הנכון בגיוס תודעת העולם עבורנו. כאשר תודעת הציבור איתך, ודבר זה יכול להיעשות כמו שנעשה בימים האחרונים עם ידוענים שהביעו תמיכה גלויה בישראל. ניתן לנצח גם בשדה הקרב המודרני.
אודי טנא, הוא יועץ אסטרטגי. משמש כקצין תודעה ולוחמה פסיכולוגית בדרגת רב סרן (מיל.) בגיס הצפוני