רובנו התחלנו לחשוב בגיל די צעיר על מה יקרה ביום שנתחתן, עם מי נתחתן, מתי, איך ניראה, איפה נגור, כיד תיראה הזוגיות שלנו, איך נתנהג אחד לשניה ועוד. עוברות השנים ואותו חלום ילדות פוגש את המציאות, ובמפגש הזה בין החלום לבין מציאות יש פער וגם כאב, הרי החלום אף פעם לא יהיה תואם מציאות. אפילו עכשיו כשאני כותבת את המילים הללו, הן ודאי שונות ממה שהן כשאני חושבת עליהן. אנחנו מוצאים את עצמנו מתחתנים אחד עם השניה ועמוק בפנים אנחנו עם אותה ציפייה ילדותית שכמעט ולא מתממשת. אנחנו מגלים, למרבה התדהמה, שמה שחשבנו ש'אמור להיות', לא קורה.
זה פוגש אותנו כמעט בכל צומת בחיים בכלל ובחיי הזוגיות בפרט. הנה דוגמה קטנה של פערים בציפיות כפי שפגשתי בקליניקה שלי בחודש האחרון:
פער בין אופן הפגישה בבית בסיום כל יום עבודה – היא רוצה מיד לדבר על איך עבר היום והוא חייב זמן של ניקוי ראש.
פער בין תחומי אחריות של כל אחד מבני הזוג – מי מפרנס? מי מנקה? מי מבשל? מי נמצא אחר הצוהריים עם הילדים?
פער רגשי בין בני זוג – היא חלמה שהוא תמיד יהיה שם כדי לתמוך בה בכל מצב ולהכיל אותה, הוא מצידו רוצה להביע גם את הכאב שלו ומרגיש שהיא לא מאפשרת לו את זה.
פער בסגנון חיים בין בני זוג – היא חלמה תמיד לגור בבית קרקע והוא מעדיף לגור בדירה בבניין כדי לאפשר רווחה כלכלית.
והרשימה עוד ארוכה. אם אתם רוצים לזהות את הפער, הציפייה והאכזבה נסו לשים לב מתי אתם חושבים "כך דברים לא אמורים להיות".
אז מה עושים? מה שקורה אצל הרבה מהזוגות זה שהם לא משחררים את החלום שלהם, הם נלחמים במציאות ועל הדרך נלחמים אחד בשניה. הם מנסים לשנות אחד את השניה, 'לחנך', לשכנע, להשפיע על דרך הפעולה או המחשבה באופן ישיר או עקיף. כמובן שאך טבעי הוא שמתוך החיים המשותפים גם נשתנה, אבל כל עוד הדבר נעשה מבחירה, ועוד יותר, כל עוד אנחנו מודעים לציפיות שלנו ולוקחים אחריות עליהן. יש ציפיות עמוקות שמקורן בחסך רגשי (לעתים עוד מהילדות) ולכן חשוב להיות מודעים אליהן כדי לא להגיע למצב שבו בן או בת הזוג 'מוכרחים' למלא את החלומות הללו. שימו לב - אני לא אומרת לוותר על החלומות, כולנו גדלנו על האדרה של מושג 'החלום', וגם בעיניי חלומות הם דבר מקסימים שמאפשר לנו להמשיך ולשאוף קדימה, אך צריך לקחת אחריות על החלומות שלנו ולא לצפות מהאחר להיות ספק הצרכים. ובעיקר לזכור שיש חלומות שמשאירים אותנו בתרדמת ומונעים מאיתנו את האפשרות לחיים מאושרים בתוך המציאות הקיימת.. ■
בת-חן ווייל היא מדריכת כלות, יועצת זוגית, מנחת סדנאות ומנהלת קהילת ״להיות אישה״ לנשואות טריות.