חצי שנה עברה מאז המבצע של תנועת נחלה וגרעיני ההתיישבות בקיץ האחרון, בקריאה לחזור להקים יישובים חדשים ביהודה ושומרון, בנגב ובגליל. כ-10,000 משפחות ובני נוער השתתפו אז במבצע שנערך בעשר נקודות שונות ביהודה ושומרון ובגליל, ומאז קם גרעין משפחות גם בנגב.
לקראת צעדת אביתר שעתידה להתקיים בפסח הקרוב, שוחחנו עם משפחות הגרעינים השונים כדי לשמוע על העבודה מאז העליות של כ"א תמוז, לאן הם שואפים להתקדם, ומה הקשר בין גרעין בגליל, במערב בנימין או בגוש עציון, לבין אביתר.
אם לא נקח אחריות זה פשוט לא יקרה
טליה פרקש גרה נריה ולוחת חלק בגרעין 'גופנה' שבמערב בנימין: "אני ויוני בעלי, יחד עם חמשת ילדינו, הצטרפנו לגרעין שקם לפני קרוב לשנה, במטרה להקים יישוב חדש במערב בנימין. הבניה הערבית הלא חוקית המאסיבית מסביב, יחד עם ההבנה שיותר מ-20 שנה לא קמים יישובים חדשים ביהודה ושומרון, גרמו לנו להבין שאם לא ניקח אחריות על הפרויקט הזה, הוא פשוט לא יקרה".
מה הגרעין עושה בשביל זה?
"המטרה של הגרעין שלנו, היא לעורר את תושבי מערב בנימין לראות את המצב בשטח, לחבר אותם לקריאה לחזור להקים יישובים חדשים בכלל, ולפעול ברמה המעשית להקמת ישובים ובעיקר את היישוב גופנה כאן במערב בנימין".
בגרעין מקפידים לערוך פעילויות ואירועים בחופשות ובחגים, וכן מבצעי עליה לקרקע ובניית מבנים שלמרבה הצער נהרסו. טליה ממשיכה: "צריך להבין שלא מדובר רק בסוגיה מקומית של גופנה – יש פה מאבק לאומי לחזור להקים יישובים חדשים. יש חשיבות גדולה מצד אחד לדרישה הפשוטה מהשטח של משפחות שרוצות להקים יישוב בנקודה אסטרטגית סמוכה, ובמקביל, חייבים להתאחד ביחד לקריאה לאומית – עם ישראל לא שכח את הציונות הישנה, והגיע הזמן לחזור להקים יישובים חדשים בכל מרחבי ארץ ישראל. לכן השתתפנו במבצע העליות בקיץ יחד עם כל הגרעינים, ולכן עכשיו הגרעין מתמקד בצעדה לאביתר. הדרך לגופנה עוברת באביתר".
דוד רובל מגרעין נחל קנה שבשומרון משתף גם הוא: "ההתעוררות בשטח היא מרגשת. הציבור שעד עכשיו היה חנוק בתוך הישובים כל כך מתחבר לגרעין ולפעילות שלו במרחב. אנחנו מקיימים תפילות ופעילויות ורואים איזו בשורה הגרעין מביא. ברור לנו שהגרעין והמשפחות הרבות השותפות יצטרפו ויצעדו לאביתר".
23 גרעיני התיישבות
מתוכם אחד בגליל ואחד בנגב
צבי אלימלך שרבף, מנהל הפעילות של תנועת נחלה, מספר לנו כי יש הרבה מאוד עבודה, והוא מסביר מדוע: "מדובר בשינוי מדיניות של ממשלות למעלה משני עשורים, בעקבות לחץ מאומות העולם. המטרה היא דרך הסברה וחיבור לנקודות בשטח, לעורר את הציבור, ויחד איתו להרים את הדרישה לחזור להקים יישובים חדשים בכל מרחבי ארץ ישראל.
"ברוך ה', יש התעוררות גדולה בכל הארץ. 23 גרעיני התיישבות, מתוכם גם אחד בגליל ואחד בנגב. לעליות בקיץ הגיעו 10,000 איש, ובחודשיים וחצי שהיינו באביתר ביקרו שם קרוב ל-100,000 מבוגרים ובני נוער שביקרו ועזרו בעבודה. אוהבי ארץ ישראל מכל חלקי העם. דתיים. חרדים. חילונים. כולם".
בלילה שלפני הריאיון עם שרבף, קבלנו את הבשורה על ביטול חוק ההתנתקות. "זה הזמן לציין את ישיבת חומש ומטה חומש תחילה שפועלים כבר כמעט 18 שנה בהתמדה על אף כל הקשיים יחד עם ראש המועצה יוסי דגן וחברי כנסת שנרתמו לעניין. בשנים האחרונות הצטרפו למאמץ גם גרעין המשפחות של שא-נור וברוך השם התקדמנו צעד משמעותי לאישור ישיבת חומש וחזרה לשא-נור, גנים וכדים, ובעזרת עוד ועוד הקמת ישובים בצפון השומרון.
"אני קורא לציבור להגיע ולהשתתף בצעדת הענק לאביתר בחול המועד פסח, בקריאה להילחם בהשתלטות הערבית והבדואית הבלתי חוקית על אדמות הלאום, ולחזור להקים יישובים חדשים בכל מרחבי ארץ ישראל. צריך לעשות הכל כדי שההתעוררות הציבורית רק תעלה ותגדל, וציבור גדול – בכוחו לתת כח וחיזוק לממשלת ישראל מול אומות העולם ומול הלחץ של השמאל ולהוביל לשינוי המדיניות". ■