כיום כבר נשמע שיח של צעירים אשר אינם מאמינים בתא המשפחתי. אומנם השיח הזה טרם חדר חדירה של ממש לשוק הישראלי, אך כבר אפשר לשמוע ולקרוא בכל מיני מקומות על ה'אידאולוגיה' של שיח נורא זה
כיום רווח העיסוק בתופעת הרווקות המאוחרת. כדי שכולכם תדעו במה המדובר, קבלו קצת נתונים על אותה רווקות מאוחרת:
בשנת 1970 עמד שיעור הרווקים בגילי 25–29 על 28%, ואילו בשנת 2016 עמד שיעור הרווקים בגילי 25–29 בישראל על 62%!
בשנת 1970 עמד שיעור הרווקות בגילי 25–29 בישראל על 13%, ואילו בשנת 2016 עמד שיעור הרווקות בגילי 25–29 בישראל על 46%!
כמו כן גילם הממוצע של הנישאים בפעם הראשונה בישראל בשנת 1970 היה 25 לגברים ו-22 לנשים, ואילו גילם הממוצע של הנישאים בפעם הראשונה בישראל בשנת 2016 היה 28 לגברים ו-25 לנשים!התופעה של נישואין מאוחרים, רווקות מאוחרת, איננה ייחודית לעם היושב בציון. כל העולם, כולל העולם הערבי, מתמודד עם תופעה זו.
כיום כבר נשמע שיח של צעירים אשר אינם מאמינים בתא המשפחתי. אומנם השיח הזה טרם חדר חדירה של ממש לשוק הישראלי, אך כבר אפשר לשמוע ולקרוא בכל מיני מקומות על ה'אידאולוגיה' של שיח נורא זה.
כותרת המאמר היא מובאה ממסכת אבות המציגה את תמצית תפיסת היהדות עניין. אינני פוסק, אך אני חושב שהמשנה אינה קובעת את גיל 18 כחובה מוחלטת. נדמה לי שכל המשנה הזו (אבות ה, כא), שדנה בחובות האדם לפי שנותיו, היא המלצה טובה ונכונה ומתן כיוון ברור באשר להתקדמות האדם בחייו הלימודיים והאישיים.
אינני ממליץ לאף אחד להתחתן בגיל 18, אך אני ממליץ לרצות ולהתחתן (הרבה) לפני גיל 28.
אריק אריקסון, פסיכולוג יהודי אמריקני (1902–1994), אבי 'תאוריית השלבים' בפסיכולוגיה ההתפתחותית, כתב כי האדם עובר במהלך חייו שמונה שלבים מינקות ועד שיבה.
השלב השישי בתאוריה הוא שלב הבגרות המוקדמת (גיל 18–35). אריקסון כותב כי בשלב זה יש עימות בין אינטימיות לבין בדידות. האדם מנתק את קשרי התלות שלו במערכות שנשען עליהן בשלבים המוקדמים של חייו, והוא עומד בזכות עצמו הן בפן היצרני (עבודה) הן בפן האינטימי (זוגי).
האינטימיות, הזוגיות, מחייבת לדברי אריקסון להביא עימה בגרות. הבגרות מתבטאת בערכים כגון אכפתיות, מחויבות, קרבה, חום וביטחון. ככל שהאדם מתקדם בשלב הזה ללא הפן הזוגי, רגש הבדידות גובר.
רגש הבדידות הגובר גובה מחירים הן מהאדם עצמו הן ממשפחתו הן מהחברה כולה. הרווקות המאוחרת מעודדת, שלא בכוונה, את הבדידות. הרווקות המאוחרת היא אופנה לא בריאה בראש ובראשונה לרווקים עצמם, אך גם לנו כחברה (דתית) היא עושה לא טוב.
כולנו חייבים לעמול ולעזור לכל המעוניינים להתחתן ולהשתדל שימצאו את אבדתם בגיל המתאים להם, לפני שהרגשת הבדידות על כל תופעותיה תיעשה שלטת.
הכותב הוא בעל קליניקת 'מיזוג' – זוגיות. התחדשות. העצמה.
מעביר הרצאות וסדנאות בנושאי זוגיות.
לתגובות : meezoog1@gmail.com ,054-7002069