01
ביום חמישי האחרון הגיעו אלפים לרחוב קפלן בירושלים. ראשי מועצות מרוב הרשויות ביהודה ושומרון ישבו על הבמה. אליהו ליבמן, ראש מועצת קרית ארבע, הנחה את הערב. לא ראיתי שקרא מתוך דף, אבל המעברים בין נואם לנואם היו מלאי הגיגים. השיח היה מופנה ישירות נגד הממשלה. זה חידוש, משום שלא כל ראשי המועצות צידדו בקו הזה עד השבועות האחרונים. הקריאות היו ברורות: "נחליף את הממשלה הרעה הזו". גם חברי הכנסת של ציונות הדתית והליכוד היו שם. דעתם ידועה. המפגינים החזיקו דגלי ישראל. שרו שירים. כל האלמנטים של חיבור אדם לאדמתו היו שם. הרחוב נחסם ונחלק לשניים – נשים וגברים. במקום הציבו דוכנים לתמיכה בחומש. היו גם נציגים של ההתיישבות הצעירה. הפנינג התיישבות שלא ראינו הרבה זמן. כולם הרימו את נס ההתיישבות. תמונת האחדות מרשימה, אך קדמו לה המון שיחות "יחסינו לאן". לא כל ראשי המועצות החזיקו באותה דעה. יש המחוברים עדיין לקיסריה, יש כאלו שלא. היה צורך במפשר. הוא עשה את עבודתו. חיבר בין הקצוות. אך למרות זאת עד הרגע האחרון לא ברור היה איך הדברים יראו.
02
שעות לפני ההפגנה גובש מסמך עליו חתומים ראשי המועצות. בלט בהיעדרו על הנייר יו"ר מועצת יש"ע דוד אלחייאני. הוא איש תקווה חדשה. דעתו על הממשלה ידועה. אך למרות זאת עתיד ההתיישבות מהדהד בראשו. הבנייה בהתנחלויות חשובה לו. קרב נפתח גם בחזית הליכוד. אחרי שנפגעו מחוסר ההתנגדות של המתנחלים לממשלה, חשבו הליכודניקים להדיר רגליהם מההפגנה. בהקשר הזה נכנס יועץ התקשורת ברל'ה קרומבי לקלחת וניסה לפשר. בסוף הם הגיעו. אבל כל זה סמנטיקה. עכשיו לתוכן.
03
הממשלה הנוכחית לא יכולה להתעלם עוד מהמחאות שיוצאות מקו הירוק. סוגיות כמו אביתר, חוק החשמל וחומש נותרו בלתי פתורות. הפקק מתנקז אצל גנץ. באחרונה פנו ראשי ההתיישבות למקורבו של גנץ, השר חילי טרופר, שיעביר לו מסרים. הבקשה הייתה בעיקר על חומש: "שלא יפנה מבנים שהיו שם קודם הפיגוע", אמרו לו. טרופר היה קשוב. הוא איש שיודע להבחין בין טוב לרע. ואז פרצה לחיינו עסקת הטיעון המתגבשת עם נתניהו. בכירים בהתיישבות אומרים שעל נתניהו לקחת את הסדר הטיעון ובכך לפתוח את המערכת הפוליטית. השחרור יכול להביא להקמת ממשלת ימין מלא מלא. לפתע לחברי הכנסת כלפון, אורבך, סילמן, שקד, אלקין והנדל יש אלטרנטיבה.
המתיישבים הצליחו להביא בשתי הפגנות למעלה מ20 אלף איש. הם עשו את זה בחומש בתנאים לא סבירים וגם בקור המקפיא של ירושלים. המאבק כעת הוא משמעותי. בצד השני תופס קמפיין "אלימות המתנחלים" תאוצה מעבר לים. רק בסוף השבוע שעבר הצהיר תומאס ניידס – שגריר ארה"ב בישראל – שלא יבקר בהתנחלויות. זהו שינוי מדיניות של 180 מעלות מקודמו בתפקיד דיויד פרידמן. הציבור מצפה כעת מימינה לא להצניע מהלכים ביהודה ושומרון. המתיישבים עלו על המגרש והם רוצים לראות שיש להם אוזן קשבת. הגיע הזמן שגם ראש הממשלה הנבחר יבקר מעבר לקו הירוק ויבדוק מה קורה שם.