הקיץ בפתח והוא מביא אתו סוגיות בריאותיות כמו פריחות עונתיות, עקיצות, טביעות בבריכות שחיה, מכות חום, שריפות, נקישות נחשים, ועוד סכנות לא מעטות. לאחרונה, מידות החום הן הרבה מעבר למה שהיה בשנים עברו. הארץ שלנו, כמו העולם כולו, מתחממת יותר ויותר באופן עקבי מידי שנה. הארץ שלנו, שטופת השמש, ארץ שעיני אלוקים בה, למודת חמסינים. פירוש המילה חמסין הוא חמישים בערבית – קרי, חמישים ימים בשנה שבהם מזג האוויר חריג. כיום, מספר ימי החמסין מגיע כבר ל- מאה וחמישים ימים שבהם מזג האוויר חריג.
אפילו עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס בטמפרטורה העולמית מסוכנת לנו.יש אג'נדה פרוגרסיבית המקדמת את ההבנה המוטעית שהילודה מגבירה באופן משמעותי את משבר האקלים. לדידם, אחת הדרכים שבהן יכול האדם לפעול למיתון המשבר היא ללדת פחות ילדים. לא חייבים לשלול על הסף טענות להתחממות גלובלית, אבל חובה לשלול את המסקנות מרחיקות הלכת הנגזרות מאותן אג'נדות.
מהי השפעתו של חום קיצוני על גוף האדם? גוף האדם לא מסוגל להתמודד עם עודף חום. כאשר טמפרטורת הגוף עולה מעל 37 מעלות, מערכת המיזוג הטבעית אינה מסוגלת לפנות חום ועלול להיווצר נזק לגוף. שהייה בחוץ בטמפרטורה של יותר מ-30 מעלות , דבר שכיח בקיץ הישראלי עם השמש הקופחת, עלולה להיות מסוכנת ואז חשוב להשתדל להישאר בתוך מבנה. הדבר מסוכן במיוחד לאנשים הנוטלים תרופות כי כל מערכות הגוף יוצאות מאיזון בעת גל חום ועלול להיווצר נזק בריאותי מידי. קבוצות סיכון הן נשים בהריון, ילדים, וזקנים. למכות חום נחשפים חיילים, ספורטאים וקשישים כאשר אין בביתם מזגן. חום הגוף עלול לעלות אפילו מעבר ל-ארבעים מעלות – מצב מסוכן שיכול לפגוע בהכרה ובתפקודי כליות וכבד ואף לגרום למוות. הקו הראשון בהתמודדות עם נפגעי גל החום קיצוני הוא פניה לטיפול בחדרי המיון בבתי החולים . חשוב לחקור מה היה סדר היום של המטופל, ולהבין את הגורמים למצבו . שלב ראשון בטיפול הוא שימוש באמצעים לקירור הגוף – מאווררים, נוזלים קרים, קרח גרוס שאפשר לפזר על גוף הנפגע, טיפול תרופתי ייעודי לנושא ובמצבים קיצוניים גם הפעלת מכשירי אקמו..
אנשים הנוטלים תרופות באופן קבוע, צריכים לדעת כיצד לשמור ולאחסן את התרופות שלהם כדי שלא תהיה השפעה של גל החום על פעילות התרופה. זאת אחת הסיבות שאני מסתייגת מגמ"חים של תרופות- שם אין בטחון שאכן התרופות נשמרו התנאים אופטימליים כמו בבתי המרקחת.
נמנה כמה ההמלצות התמודדות עם עונת הקיץ החמה. כדאי שבכל בית יהיה מדחום כדי לקבל מידע ומשוב אמתי על הטמפרטורה בבית, וכאשר היא תגיע ל-37 מעלות, לדאוג לקרר אותו, על ידי מזגן או כל אמצעי אחר. שתיה מרובה יכולה למנוע התחממות של הגוף. בקיץ מומלצת שתיה של שתיים –שתיים וחצי ליטר ביום, ובימים בהם אנחנו שוהים בחוץ במזג אוויר חם במיוחד- מומלץ אף יותר. יש קבוצה מיוחדת ייחודית למדינתנו והיא קבוצת תורמי הכליה. אדם שתרם כליה חייב לשמור על הכליה שנותרה ואחת ההנחיות היא הקפדה על שתייה מרובה.
גם נשים בהריון זקוקות לשתייה מרובה של לפחות שתיים וחצי ליטר ליום, על מנת למנוע כיווץ של הרחם. לכן גם מומלצת לנשים הרות במיוחד-שתיה מרובה לפני חום ולאחריו. אין זה סוד שמוצאי הצומות מגיעות נשים רבות ללדת בעקבות הצום שהקפידו עליו , כך שנוצר עומס יתר בחדרי הלידה.. עכשיו אתם כבר מבינים למה. שירבו עומסים שכאלו. ■