שאלה:
למדתי לאחרונה על יבול שביעית ונוכחתי לדעת שיש כל-כך הרבה סוגים של יבול. אשמח בבקשה לקצת סדר- מהי האפשרות הטובה ביותר?
תשובה:
סדר האפשרויות הוא: א'. יבול של השנה השישית- ירקות שגדלו בשישית או פירות שחנטו בשישית, אין להם קדושת שביעית. לכן כל הפירות בחורף הם עדיין נחשבים לשישית.
ב'. 'אוצר בית דין'- פירות וירקות המקודשים בקדושת שביעית כאשר בית דין אחראי על הגידול והקטיף והוא קובע את המחיר שהלקוח משלם על העבודה מסביב ולא על היבול עצמו.
ג'. 'מצע מנותק'- יבול הגדל במנותק מקרקע, בתוך מבנה, כך הוא לא מתקדש בקדושת שביעית.
ד'. יבול הגדל בשטח עולי מצרים או ערבה שגודלו בחממות ועשו 'היתר מכירה' לחומרא.
ה’. יבול של ‘היתר מכירה’- כדי שלא תהיה קדושת שביעית מוכרים את הגידולים והקרקע לגוי. השנה המכירה נעשתה לגוי שמקיים שבע מצוות בני נוח וכך לא עוברים על איסור מכירת קרקע לגוי.
ו’. יבול חו”ל- יבול שגדל בחו"ל ואין לו כל קדושת שביעית. וכן יבול שגדל על ידי נוכרי בקרקע שבבעלותו בארץ ישראל.