01
זה ברור לכל הצדדים: כך זה לא יכול להימשך. פיגועי הירי ברחבי יהודה ושומרון הם כבר מזמן מגמה מדאיגה. מה שהחל ב'חילופי אש' בג'נין, המשיך לפיגועי ירי לעבר מתפללים בקבר יוסף, מכוון כבר למשפחות בצירים ולתלמידים בבית המדרש. קצב האירועים וחומרתם מדליקים את כל הנורות האדומות במסדרונות פיקוד המרכז. התוצאה בסוף גם היא ברורה לכל הצדדים. אירועי הטרור ביו"ש ידעכו עד הפיק הבא. אבל הדרך לשם בסימן שאלה.
מערכת הביטחון תצטרך להחליט האם להמשיך ולהעמיק את הטיפול בקיני הטרור בצפון השומרון במסגרת 'שובר גלים', או להורות על מבצע רחב הקף ערב תקופת החגים. מחד, מתעקשים בישראל לשמור על הדיפרנציאליות בין הערים הפלסטיניות. לא דומה שליטת הרשות ברמאללה לזו שבג'נין. בישראל פועלים לחיזוק הרשות ומקווים שתדע לעשות סדר היכן שהיא עוד שולטת. מאידך פיגועי ירי הם קטלניים. רק נס לא גרם לכמות נפגעים גדולה יותר. אל לנו להמתין חלילה להלוויות.
02
לאחר גל הטרור באביב האחרון שבו נרצחו 19 בני אדם, יצא צה"ל למבצע 'שובר גלים'. הגל נשבר אבל אחריו מתפתח גל נוסף. קו התפר עובה וגבה קורבנות. צה"ל מיקד את הפעולות בג'נין במטרה להחזיר את השד לבקבוק ולא לגרור את הרחוב הפלסטיני לסבב. במקביל המגמה לחיזוק כלכלתו של הפלסטיני בקצה מתגברת – קצב הספקת אישורי העבודה גדל וכך גם הסרת מניעות. בשבוע שעבר החלו משאיות פלסטיניות שיצאו מחברון לפרוק סחורה בלב הארץ. זהו מיזם חדש המכונה 'door to door' של המתפ"ש. שר הביטחון גנץ אף הגדיל את אישורי הבנייה עבור הפלסטינים בשטחי סי ביחס למה שקיבלו בעבר. הכול כדי לחזק את מנופי הלחץ על הפלסטינים לבל יעסקו, יכווינו או יסיתו לטרור. אך באותו הזמן, כאילו ביקום מקביל, ההסתה החמורה ברשתות נמשכת. מחבלים 'פרילנסרים' שלא משויכים ארגונית נולדו והפכו ברגע כוכבים ברחוב הפלסטיני. הם מקבלים נשקים, יורים, נמלטים ומתוגמלים. המצוד אחריהם ומעצרם (שלעיתים נמשך שעות) מאדיר אותם.
המצב לא היה כך בחודשים שלפני גל הטרור. זו מציאות שאסור להכיל. אז נכון, השבוע ראינו משהו שלא ראינו קודם מבחינת הרשות הפלסטינית, והוא מעצר של בכיר חמאס בשכם, מעצר שלווה בהתנגדות אלימה של חמושים פלסטינים שבמהלכן נהרג פלסטיני אחד. אך עדיין קשה להגיד האם מדובר במגמה או באירוע נקודתי. גם לא היו סיכולים בקצב כזה – צה"ל בהכוונת שב"כ חושף חוליות טרור מקומיות המכוונות מעזה או לעיתים מאיראן שמטרתם להעלות את רף הטרור לקראת החגים ולחבר לכך את האלמנט הדתי ומסגד אל אקצה.
03
ומכאן הדילמה. צה"ל אומנם ממשיך לגוון את סט הכלים בצפון השומרון (סירי לחץ, העמקה מודיעינית ושימוש בכטב"ים), אך עדיין מדובר במרחב תמרון תחת 'שובר גלים'. החיסרון הגדול הוא שעדיין לא רואים תוצאות בשטח. מנגד מבצע רחב, אם יוחלט על כך, לא בהכרח יספק תמונות של טנקים ברחובות ג'נין. מבצע כזה יכול לכלול עיבוי כוחות בלב ג'נין ושכם, ניהול אש רציף ושהות לוחמים בערים ('אלמנות קש'), חסמים צ'ייק פוסטים, סגרים, כתרים ועוד. החסרונות – הצטרפות של הרחוב הפלסטיני לאירועי הפרות סדר המונית וריבוי זירות, וכמובן סיכון חיילי צה"ל.
גם לשטח יש משקל. סבלנות תושבי יהודה ושומרון מתחילה לפקוע. זה החל בהפגנות תמיכה בצה"ל (בבקעת הירדן ובהר חברון) וממשיך בדרישה לפעול (בחווארה). התושבים, כמו במתיחות ביטחונית קודמת לפני כחצי שנה, מקימים קבוצות משמר וליווים בכדי לתת תחושת ביטחון. המערכת מבינה שכך לא ניתן להמשיך.