לכבוד יום האזכרה הממלכתי למייסד התנועה הרוויזיוניסטית זאב ז'בוטינסקי, שחל החודש, שמענו מיוסי אחימאיר, יו"ר מכון ז'בוטינסקי ולשעבר מנהל לשכתו של ראש הממשלה יצחק שמיר ז"ל, על הנחלת מורשתו של ז'בוטינסקי ועל הרלוונטיות שלה לישראל תשע"ט
כיצד מכון ז'בוטינסקי פועל למען הנחלת מורשתו של זאב ז'בוטינסקי?
"מכון ז'בוטינסקי, הפועל זה 85 שנה ויותר, משמר ומנגיש את מורשתו של המנהיג וההוגה הציוני בדרכים רבות ומגוונות, מסורתיות וחדשניות. המכון משמש ארכיון של ז'בוטינסקי ושל תנועתו, ארגוניה, מוסדותיה ואישיה, ומונגש ברובו באתר האינטרנט החדשני שלנו. באתר יכולים המתעניינים למצוא את אלפי איגרותיו של ז'בוטינסקי מלוות בהערות מחכימות. בימים אלה ממש אנו משלימים את מפעל האיגרות בהוצאתו לאור של הכרך ה-15, המוקדש ל-1940, שנת פטירתו.
"בקרוב מאוד יצא לאור הכרך השמיני בסדרת הכתבים האידאולוגיים, המוגשים הגשה מוקפדת, כולל מבואות והערות. בתכנון עוד כ-20 כרכים שמביאים את הגותו באופן המדויק ביותר. אנו עורכים ערבי עיון ומפיקים סרטונים, וגולת הכותרת: אנו ניגשים עתה לביצוע המיזם הגדול, הקמת מרכז מבקרים ענקי, חדשני ואטרקטיבי על האיש ופועלו. מרכז המבקרים יוקם בקומת 'העצמאות' ההיסטורית בבית ז'בוטינסקי בתל אביב".
כיצד אפשר לרתום לעניין את הדור הצעיר, שלעיתים אינו מתעניין בנושאי מורשת?
"לדאבון הלב, הדור הצעיר מתעניין כיום פחות במורשת, בציונות, וכמוהו גם המבוגרים. זה נכון פחות בדור הצעיר בציבור הדתי, אבל לצערי דווקא חובשי הכיפות מתעלמים מזאב ז'בוטינסקי, שיצק בהגותו את זכותנו למולדתנו ההיסטורית בשתי גדות הירדן ואת עקרונות ההסברה הן הפנימית הן החיצונית לחיזוק הטיעון הציוני.
"כידוע, ז'בוטינסקי השתמש בטיעונים ציוריים ובסיסמאות כובשות להבעת דעותיו, כמו 'קיר ברזל', 'ספורט לאומי', 'חוכמת הכדורגל', 'חמשת המ"מים',
'גאון, נדיב ואכזר' ועוד ביטויים שתופסים את האוזן והעין ומעוררים התעניינות. אנחנו מעודדים את המחקר בקרב תיכוניסטים וסטודנטים, ואחת לשנה מעניקים פרסי לימוד ומחקר וגם מלגה נכבדה לכותבי מחקרים בנושאי ז'בוטינסקי ותנועתו.
"אנחנו מפיקים סרטונים קצרים, מצוירים, קלילים, שמדברים בעיקר אל הדור הצעיר ועולים ליוטיוב ולפייסבוק. אנחנו עורכים סיורים בחוצות העיר בתחנות שיש להן משמעות היסטורית, עורכים כנסים מרתקים הן במוזאון שלנו הן מחוצה לו, בשיתופי פעולה עם ארגוני מורשת אחרים, ומנסים למשוך אליהם את הדור הצעיר. כמובן, אנחנו פעילים מאוד ברשתות החברתיות, בעיקר בפייסבוק, ומעלים בהן מידע קולח ומרתק".
כראש לשכתו של ראש הממשלה יצחק שמיר ז"ל, איך הוא פעל לאור מורשתו של ז'בוטינסקי כאשר היה צריך לקבל החלטות גורליות?
"אכן היה לי הכבוד לשרת בתפקיד רל"ש ראש הממשלה יצחק שמיר במהלך ארבע שנים, ועוד ארבע שנים הייתי יועצו ודוברו הפוליטי. זכיתי להכיר מנהיג נחוש שרואה לנגד עיניו רק את טובת האומה והמדינה, בלי שום סטייה ופשרה מהעקרונות.
"שמיר התחנך בבית"ר בנעוריו וראה בז'בוטינסקי את מורו ורבו. בהרבה מובנים הוא פעל ליישום תורתו. שמיר ידע לעמוד באומץ מול לחץ מבית ומחוץ ויישם את העיקרון הז'בוטינסקאי שלפיו כאשר לוחצים אותך, לא רק שאינך נלחץ אלא אתה לוחץ בחזרה. הוא עמד על משמר ארץ ישראל ולא ויתר על סמ"ר ממנה, הסביר ללא כחל וסרק את עמדת ישראל ואת זכותנו על כל ארץ ישראל ועשה זאת בצורה מזהירה בנאום המכונן שלו בוועידת מדריד, 1991.
"בכל התנהלותו כראש ממשלה נהג שמיר באמונה, בקור רוח ובאחריות, כפי שמצופה ממנהיג שאינו מכופף את ראשו אלא עומד על דעתו. אני בטוח שלו היה ז'בוטינסקי עימנו בעת שכיהן יצחק שמיר בראשות הממשלה, הוא היה גאה בהנהגתו ובהתנהלותו של ראש הממשלה השביעי".
האם לדעתך מורשתו של ז'בוטינסקי רלוונטית היום בכלל?
"אין לך מקרב אבות הציונות מנהיג, הוגה וסופר שמורשתו – בחלקה הגדול – רלוונטית לחיינו כיום כמו זאב ז'בוטינסקי. בכל תחום שתיגע בו יש מה ללמוד ממנו.
"אם בתחום הביטחוני, עמידת ה'ברזל' מול אויבינו, אם בתחום המדיני, המלחמה הדיפלומטית שצריכה להיות מונעת משאיפה לשלום אבל גם מעמידה על מלוא זכותנו, שגוברת על כל זכות של מישהו אחר, אם בתחום הכלכלי, משק פתוח ויזומה חופשית, בוררות חובה במקום שביתות, ובתחום החברתי, 'כל יחיד הוא מלך', הדאגה לבל יהיו בקרבנו עניים, שוויון זכויות לבני מיעוטים שירצו לחיות עימנו ולהכיר במדינה היהודית, שוויון לנשים, טיפוח בני הנוער, הדר – נימוסים והליכות בחיי היום-יום – וחופש ביטוי מלא.
"הרעיונות בחלקם הוגשמו ויושמו, ואת חלקם עדיין יש לאמץ וליישם. אני מקווה שהפעולות שמכון ז'בוטינסקי עושה בשליחותו החינוכית-לאומית יתרמו ליתר הכרה של מורשת ברוכה זו".