כשהרבנית מרים רייסלר מדברת על עולם התורה בקרב נשים ובנות צעירות, אי אפשר שלא להתרגש ולהדבק בהתלהבות שלה. היא חיה את התורה בכל מאודה, מחוברת ואוהבת ורוצה להעביר את האהבה הזאת הלאה בכל דרך.
מרים בת 52, אמא לארבעה, מתגוררת בבית שמש, עלתה ארצה מניו ג’רזי לפני 20 שנה. היא למדה בהרווארד מחשבים ותפקוד המוח, אבל כשמצאה את עצמה מחנכת ומורה למקצועות הקודש לכתה ז’ לפני 26 שנה, היא התאהבה במקצוע ההוראה ובבנות ומאז היא לומדת תורה ומלמדת אותה. היא אוהבת בעיקר לעבוד עם בנות בגיל התיכון.
“הבנות שהגיעו לתוכניות שלנו, הגיעו מרצונן, הן בחרו בתקופת החופש או בערבים שלהן לשבת וללמוד תורה עם בנות אחרות כמותן, שחשקה נפשן בתורה. כל פעם שאנחנו נפגשות (ואפילו בזום!), הלימוד בחברותות, הדיונים, המדריכות שמעבירות חבורות, התפילות, השבתות – גורמות להן, וגם לי, אור בעיניים, וחשק הולך ומתגבר”.
הבשורה הגדולה שמביאה מרים היא שתלמידות תיכון רוצות ללמוד תורה ומתלהבות מהלימוד, והן משקיעות בו ברצינות וברצון. לפני עשור היא פתחה את “מדרשת אפיקים”, מוסד שייעודו להעניק לבנות הזדמנויות לחוות את עולם התורה באופן רחב וניכר יותר ממה שלומדים בשיעורי היהדות בבית הספר. מדרשת אפיקים התחילה כתוכנית קיץ בלתי פורמאלית של עשרה ימים ו-10 בנות שנרשמו, וכל שנה המספר עלה. בשנת תשע”ט כבר הגיעו לבית המדרש של הקיץ 60 בנות שעברו חוויה משנת חיים.
תרצה בן יצחק, מנהלת האולפנה
מרים מספרת: “על אף שעבדתי במשרה מלאה באולפנה, הבנתי שיש צורך ארצי, שיש הרבה בנות שצמאות לעולם תורה רחב יותר, ושצריך להגיע אליהן. בשבילן פתחתי כל מיני תוכניות דרך מדרשת אפיקים, כולן במטרה לפתוח לבנות ערוצים נוספים ועמוקים בעולם התורה, כדי שאף הן ייהנו מן האוצר המיוחד הזה שכעם סגולה קבלנו במתנה מה’ יתברך”.
מרים ממשיכה: “הבנות שהגיעו לתוכניות שלנו, הגיעו מרצונן, הן בחרו בתקופת החופש או בערבים שלהן לשבת וללמוד תורה עם בנות אחרות כמותן, שחשקה נפשן בתורה. כל פעם שאנחנו נפגשות (ואפילו בזום!), הלימוד בחברותות, הדיונים, המדריכות שמעבירות חבורות, התפילות, השבתות – גורמות להן, וגם לי, אור בעיניים, וחשק הולך ומתגבר”.
בסיום תוכניות של מדרשת אפיקים, בנות וגם הורים היו פונים אל מרים בשאלה שנפלה תמיד על אוזניים קשובות: “למה חוויה כזו מתקיימת רק במשך שבוע בקיץ? או לערב אחד בשבוע?” השנה, היא החליטה לנסות לקדם חלום זה שלה, ושל הבנות הצעירות שאת קולן ואת רצונן הכן לשבת בבית המדרש היא זכתה לשמוע ולהכיר. “כשראיתי שיש ביקוש למסגרת לימודית, החלטתי לצאת למסע למצוא בית לתוכנית פורמאלית של מדרשת אפיקים. זכיתי בכך שהופניתי למר יקי סעדה, מנכ”ל גבעת ושינגטון, שהתלהב מעצם הרעיון, מן ההזדמנות לתת מענה לכזה רצון טהור לעולם של קודש. כאיש חזון וחלומות גדולים שבונה תוכניות למופת, הוא הרגיש מיד את השליחות ואת הפוטנציאל בתוכנית זו, ונתן עידוד ותמיכה לצאת לדרך”.
הרבנית מרים רייסלר, יוזמת ומנהלת מדרשת אפיקים
יקי הפגיש בין מרים לבין הגב’ תרצה בן יצחק, ראשת אולפנת הללי שבגבעת ושינגטון. כך נבנתה תכנית “בית מדרש אפיקים באולפנת הללי”, אולפנה של אומנויות שנותנת לתלמידותיה חוויה ייחודית של ביצוע ויצירה בתחום מחול, מוזיקה, אומנות, קולנוע ותיאטרון. השפה של אולפנת הללי היא שפה של מצוינות, היא נבנתה מתוך תפיסת עולם שחובה עליה לתת לתלמידותיה את כל הכלים והזמן להגיע כמה שיותר רחוק בתחומי העניין שלהן. בשל כך, החיבור בין אולפנת הללי לרעיון של בית מדרש אפיקים היה טבעי, אף היא תהיה תכנית שבה יש השקעה בשעות, בשיעורים ובהווי שמצמיחים כמה שיותר את עולם התורה של תלמידותיה.
תכנית בית המדרש מיועדת לבנות שרוצות דווקא תכנית זו כחוויה המרכזית שלהן בשנותיהן באולפנה. בזמן שבנות הללי ילמדו את המגמות ואת מקצועות הקודש שלהן, בנות בית מדרש אפיקים ילמדו תורה על כל חלקיה: תורה שבכתב ותורה בעל פה, הלכה ומוסר, מחשבת ישראל וגמרא. בנוסף, תהיה השקעה בתפילה בבית המדרש, עם הכנה משמעותית לתפילה, וניגון, כדי שבית המדרש יהיה מקום של חיבור ושיח עם בורא עולם. למקצועות הליבה האחרים: מתמטיקה, אנגלית, מגמות מדעיות, לימודי מדעי הרוח ושפה, בנות בית המדרש ובנות הללי ילמדו יחד במגוון האפשרויות שמאתגרות ומעניינות אותן.
מרים מודעת לכך שיש צורך לדבר ללב הציבור, ולהסביר את היופי ואת הצורך ואת הטוב בתוכנית החדשה. אחד הסימנים לכך היא שהיא נשאלת על ידי אנשים, “למי מיועדת תכנית זו? האם באמת יש מספיק בנות כאלו?” מרים עונה על השאלה: “’רחמנא ליבא בעי’ – הקב”ה רוצה את הלב שלנו. יש הרבה בנות שמתאימות לתוכנית זו, והיא מתאימה לנפשן. יש מי שהלימוד הוא המקום להצטיינות עבורה, ואחרת שהיא מעמודי התווך בתפילה ובניגון, ושלישית ששמחה על כל חברותא שהיא קובעת וככה מחזקת גם את הלימוד וגם את החברות. לכולן מקום בבית מדרש אפיקים.
כי כל אחת מגיעה עם רצון לפתוח את הלב, לגדול בתורה ובעבודת ה’. זכינו לעולם ובו גיוון מבורך בחינוך: בת שרוצה מדעים מדויקים – יש לה לאן להגיע, בת שרוצה אומנויות – יש לה לאן להגיע, בת שרוצה הווי חברתי אולפניסטי – יש לה לאן להגיע. ועכשיו, מי שנדבה ליבה להצטרף לתחילת הדרך של תוכנית מיוחדת זו גם תזכה לחוות בעצמה שנים של צמיחה וחיזוק תורני משמעותי, וגם תהיה משמעותית בבניית התוכנית לשנים ולבנות שיבואו בהמשך”. כי הצימאון לתורה ב”ה, בעיניה של מרים, רק הולך וגדל.