מקרוב ומרחוק, מהארץ ומחו”ל מגיעים בני המשפחה לבית הכנסת אברהם אבינו בחברון. כל בני המשפחה המורחבת באים לראות את ספר התורה העתיק ששייך למשפחה, משפחת גבאי. הסבתא של בנצי, בעלי, נולדה בחברון. רבקה ציון לבית למשפחת גבאי, נולדה כאן בעיר חברון. הם היו חלק מהקהילה הספרדית בעיר, קהילה בת 500 שנה.
אל הספר הזה הגעתי ממש במקרה, בהרצאה של גרשון בר כוכבא שסיפר על ספר של הרב שלום גבאי. זה ספר משנת 1865 שעשה את המסלול המוכר לי היטב מהסיפור המשפחתי הידוע שעובר מדור לדור. לפני מאורעות תרפ”ט במשפחה הבינו שהולך להיות טבח ביהודים, משפחת גבאי ברחה לעיר עזה.
בעזה הייתה קהילה יהודית לאורך שנים. משם אחרי המאורעות, עברו למצרים ולפני קום המדינה הגיעו לירושלים. ומתברר שאת כל המסלול הזה הם עשו עם ספר התורה של המשפחה. הספר היה בבית כנסת ברחוב אגריפס בירושלים ולפני כמה שנים הוא הוחזר לחברון, לבית הכנסת “אברהם אבינו” ושם קוראים בספר העתיק בכל שבת.
התורה הקדושה המאחדת שמרה עלינו שלא נאבד בין העמים. איחדה אותנו לאורך הגלות. עם ישראל קיים אותה במסירות נפש והספר ליווה את המשפחה.
זכתה סבתא רבקה שהנכד שלה, בנצי, חזר לעיר הקודש והקים כאן את ביתו, והצאצאים שלה גדלו בקרית ארבע חברון. מאז נודע על ספר התורה של המשפחה, ההתרגשות בשיאה. בני המשפחה מתחברים לשורשים, באים לראות את ספר התורה בחברון.
לאחרונה הגיעו דודים מהארץ ומחו”ל לראות את הספר המשפחתי אנשים שזו הפעם הראשונה בחברון עיר האבות. בכניסה לבית הכנסת בירך הדוד מאיר, אדם בן שמונים ושמונה שנים, “שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה”. לצערנו הוא לא זכה להיכנס למערת המכפלה, אין מעלית והיא אינה נגישה למבוגרים ובעלי מוגבלויות, אך ההתרגשות הייתה אדירה, חברון מחברת את עם ישראל לאבות והאימהות ולתורה הקדושה.
הרב שלום גבאי כתב את הספר “אשירה לה’”. בהקדמה לספרו כתב “יהי רצון שיעלה וזכני ללמוד וללמד לשמור ולעשות, אני וזרעי בכלל עמו ישראל”.
השבוע אנו חוגגים את שחרור חברון, שבו חזרנו לשורשים לאבות ולאימהות הקבורים במערת המכפלה ולספר התורה המשפחתי העתיק.
“לֹא-יָמוּשׁ סֵפֶר הַתּוֹרָה הַזֶּה מִפִּיךָ, וְהָגִיתָ בּוֹ יוֹמָם וָלַיְלָה, לְמַעַן תִּשְׁמֹר לַעֲשׂוֹת, כְּכָל-הַכָּתוּב בּוֹ: כִּי-אָז תַּצְלִיחַ אֶת-דְּרָכֶךָ, וְאָז תַּשְׂכִּיל”.meezoog1@gmail.com■