מתי חייבים לבדוק מחרקים

הרב חגי בר-גיורא

שאלה:

השבוע, באחד מרגעי הרעב שלי, שלפתי מהארון פחית שימורים של פירות. רגע לפני שפתחתי כדי לאכול את התכולה המתוקה צדה עיני את המשפט: “ראוי לבדוק לפני השימוש”. רציתי לבדוק אחת ולתמיד מה מסתתר מאחורי המשפט הזה. הרי כל ילד יודע שעל אריזות של קטניות, למשל, כתוב “יש לבדוק לפני השימוש”.


תשובה:
ככלל, מאחר ונוכחות חרקים במוצרי מזון שונים הינה תופעה שבחלק מהמקרים אינה ניתנת לשליטה, גם המוצרים שיש עליהם חותמת בד”ץ יש לבודקם לפני השימוש, ההבדל בין יש לבדוק לראוי לבדוק הוא פשוט: יש לבדוק נכתב על מוצרים שההלכה מחייבת לבדוק אותם, וראוי לבדוק מבטא שנכון וראוי לנהוג כך לכתחילה ולבדוק. במוצרים כמו קטניות, אורז, חיטה, פירות יבשים ועוד גם לאחר הקפדתנו לארוז באיכות טובה וגם לאחר בדיקות מדגמיות הגענו למסקנה שלא ניתן להבטיח ניקיון מוחלט כדאי לקחת בחשבון שגם אחרי האריזה חרקים יכולים לחדור או להתפתח בתקופת האחסון. לכן, הוספנו את ההערה שיש לבדוק לפני השימוש. במוצרים שעליהם נכתב ראוי לבדוק המצב שונה. שימורי פירות, ירקות ועוד נבדקים מדגמית לפני האריזה. מהניסיון שלנו, שכיחות נגיעות בהם לאחר הבדיקות היא לעיתים רחוקות. לכן על האריזה כתוב: ראוי לבדוק”.

2022-04-25