השבוע ניכנס ליום השבת עם בטן מקרקרת, לאחר יום של צום עשרה בטבת. אין ספק שזה אתגר מבחינת כוחות הגוף והנפש. אז איך מתכוננים? נתחיל עם ההכנה לצום, ואחר כך נעבור להכנה לשבת שלאחר הצום.
אחד האתגרים המרכזיים של צום הוא אובדן הנוזלים והמלחים מהגוף, במיוחד כאשר הצום כולל גם מניעת שתיית מים. לכן, חשוב לשתות הרבה מים במהלך השעות שלפני הצום. ולהמנע ממשקאות מתוקים [ישנן סיבות נוספות להימנע ממשקאות אלו]. אכילת גבינות מלוחות, או ירקות טריים או סלטים עם מעט מלח יכולה גם היא לסייע בהכנה לגוף לשעת הצום ושמירה על מאזן המלחים. תפריט אידיאלי לצורך הכנה לצום יכלול דגנים מלאים, קטניות, ירקות, חלבונים רזים (כגון עוף או דגים) ופירות. פחמימות מלאות כמו אורז חום או קוסקוס מלא מאפשרים שחרור אנרגיה ממושך ויציב במהלך הצום ובכך ממתנים את תחושת הרעב בעיקר בשעות הראשונות. לפני הצום מומלץ להימנע ממאכלים עתירי סוכר או קמח לבן. מאכלים אלה עשויים לגרום לשחרור מהיר של אינסולין בדם, דבר שעלול להוביל לשיבושים ברמות הסוכר ולרעב חזק בזמן הצום. אכילת מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים, כמו דגנים מלאים, ירקות וקטניות, יכולה לסייע בהשגת תחושת שובע ממושכת יותר במהלך הצום. קפאין,המופיע בקפה ובקקאו, הוא משתן ומפחית את מאגרי הנוזלים בגוף, ולכן כדאי להימנע משתיית קפאין בשעות הערב שלפני הצום. עדיף לשתות מים או תה צמחים על מנת לשמור על מאזן הנוזלים בגוף. כדאי להיוועץ עם רופא לגבי הצום אם ישנן בעיות בריאותיות כרוניות, כמו סוכרת או יתר לחץ דם,כדי להתאים את הצום לצרכים הבריאותיים האישיים.
אז הבנו איך מתכוננים לצום לפני השבת. אבל איך מתכוננים לשבת לאחר הצום?
בסעודת ליל שבת לא כדאי לאכול מיד את המאכלים הכבדים. הגוף צריך להתרגל לאט לאט לאכילה. לכן, אחרי שאנו בוצעים מהחלה, יש לנו זמן להתענג על השבת, לומר דברי תורה, לשיר זמירות, ורק אח"כ להביא את המנות הכבדות. זוהי הזדמנות להתחבר לקדושת השבת.
יום השבת הוא יום של חוויות חושיות,יום בו אנחנו מקדשים את החומר ומעלים אותו, באמצעות חוש הטעם וחוש הריח וחוש הראייה. אנחנו מצווים להתענג בתענוגים ברבורים ושלו ודגים. החלות מפיצות ניחוח מיוחד. השולחן ערוך בצבעוניות. הנרות הדולקים מפיצים אור נעים. ולכן, כשמגיעה שבת לאחר יום של צום, חשוב להקפיד שעם הרצון לכבד את השבת בסעודה משובחת, היא צריכה להיות מורכבת מפחמימות מורכבות ולהמעיט בסוכרים, חלבונים קלים – עוף ולא בשר שמן, שתייה מרובה של נוזלים מבלי להרבות בשתיית יין ובקפאין. גם השינה חשובה –בכל שבת היא משובחת אבל לאחר צום היא עוד יותר חשובה כדי שהגוף יחזיר לעצמו כוחות ורוגע נפשי אחרי המאמץ הפיזי של הצום.
בשבת נתענג בכל החושים שלנו, והשבת ראויה לכך. אבל,כפי שראינו, כשיום צום מגיע לפני השבת, נדרשת תשומת לב למספר גורמים תזונתיים ופיזיים- שתייה מספקת, ארוחה מאוזנת, הימנעות מקפאין ומאכלים עתירי סוכר, ושמירה על שינה טובה. בעזרת ה' יהפכו ימי האבל שלנו בקרוב בימינו לימי חג ולימים טובים. אמן כן יהי רצון ■