01
בזמן ימי המחאה והמאבק על הישוב אביתר ביקרתי במקום מעת לעת. באחת מהפעמים לקח אותי אחד הצעירים שעבר להתגורר במקום, כדי שנעמוד יחד מאחורי בית המדרש שהוקם בישוב. והאמת שלא יכולתי לעמוד שם. הריח השרוף לא נתן להתקרב. ״שים את היד על הפנים ותנסה לראות איך אנחנו פה בתוך ענן עשן״. הציע לי הבחור שהיה איתי. רבים ראו את התמונות מאביתר, בהן נראו תושבי הכפר ביתא מבעירים עשרות, אם לא מאות צמיגים, יום אחר יום, כדי שהעשן המחניק יכריע את מתיישבי הגבעה ויגרום להם לעזוב.
אבל למי שמכיר את המצב ביהודה ושומרון לא הייתה הפתעה, שיש מי שמנסים לזהם את האוויר. מדובר בתופעה מוכרת, שכל מי שמסתובב מספיק ביהודה ושומרון, ונוסע בכבישיהם מכיר: שריפת פסולת, הגורמת לזיהום אדיר.
מדובר בשריפות רבות, ולא רק של צמיגים. מגוון סוגי פסולת נשרפים ביו״ש מידי יום, בעשרות אם לא מאות מוקדים שונים. אחד החמורים מבין סוגי הפסולת הנשרפים הוא הפסולת האלקטרונית, המהווה 1% בלבד מהאשפה הנוצרת כל שנה בישראל, אולם אחראית ל-70% מגורמי הזיהום והרעילות. לפי המשרד להגנת הסביבה בישראל מיוצרים מידי שנה 100,000 טון של פסולת אלקטרונית, שחלקה הגדול מוצא את דרכו לשריפה פיראטית ביהודה ושומרון.
02
מדוע מתחרשות השריפות האלה ומי עומד מאחורי שריפת הפסולת האלקטרונית? הפסולת האלקטרונית מכילה מתכות יקרות, אליהן ניתן להגיע באמצעות שריפת המכשירים. החל מקומקומים, מיקרוגלים, דרך מכונות כביסה ומקררים ועד מנועים חשמליים. שריפת הפסולת האלקטרונית פוגעת הן במי התהום (אקוויפר ההר) והן בפליטת חלקיקים מזהמים לאוויר. בין החומרים המזהמים הנמצאים בפסולת האלקטרונית ניתן למצא מתכות כבדות כגון ליתיום, אבץ, ניקל, כספית, ארסן ועוד.
רק השבוע התלוננו תושבי יצהר בפני המנהל האזרחי על 2 משרפות הפועלות באזור יצהר, ומזהמות את האוויר. בישוב קדומים מכירים גם הם את תופעת השריפות, המתחלקת לשריפת פסולת 'מסודרת' ולהבערת צמיגים במהלך הפרות סדר. בכפר רנתיס הנמצא במערב השומרון וצופה על ראש העין ואלעד פועלת משרפה נוספת. תושבי ראש העין ואורנית הסובלים מהמציאות הקשה פנו עשרות פעמים לגורמים הרלוונטיים, אך שום דבר לא קרה. זאת למרות החוק החדש המחייב את מחזור הפסולת האלקטרונית.
03
למרות זאת ישנם תאגידי מחזור שמנסים לסייע במיגור התופעה. אחד מהם הוא תאגיד המחזור מ.א.י שהוכר כגוף מוכר למחזור פסולת אלקטרונית, שפועל בעשרות רשויות ברחבי הארץ, לפי הזמנה מהרחוב או מבית התושב. מ.א.י אחראי על פינוי עשרות מיכליות למחזור מכשירי חשמל ביתיים וסוללות. למעשה על מנת לפעול בציר עוקף משרפות יש לפנות לאותם התאגידים ובכך להוריד דרמטית את התופעה.
המאבק בזיהום האוויר מגיע לכל אחד. גם למתיישב ביישוב וגם לפלסטיני בכפר. אי אפשר להתעלם מזיהום האוויר ומהצפצוף על החוק. אבל לצערנו כמו בשאר התשתיות, גם את הטיפול בזיהום בוחרות הרשויות בישראל להשאיר בתוך הקו הירוק.