חג הפסח בפתח ויש ריח של התחדשות באוויר
מעגל חיי האישה בנוי על התחדשות והתרעננות. האשה נמשלת לירח שמוסיף אור ומתמעט מדי חודש בחודשו. אז לכאורה, חג הפסח 'תפור עלינו' הנשים. מי לא רוצה התחדשות והתרעננות?
האם אכן זה כך? לא תמיד. מטלות הפסח שנמשכות לפעמים על פני שבועות לא מותירות לנו הרבה זמן לנצל את המהות של החג. ובכל זאת בחג הפסח, שבו הדרישה לניקיון גופני ונפשי מגיעה לשיאה, חשוב למצוא את האיזון בין הצורך בריענון כללי ורוחני לבין הצורך לשמור על איזון פנימי.
הסטטיסטיקה מספרת על עלייה של כ-20% בפניות למרפאות נשים ולרפואה דחופה סביב תקופת החגים. הסיבות מגוונות: יש עליה ניכרת בלחץ, העייפות מוגברת, יש נפילות עקב הטיפוס לניקוי המדפים הגבוהים והרעלות עקב חומרי הניקיון, כוויות ופציעות סביב הבישולים הרבים, הזנחת הבריאות האישית לטובת ההכנות לחג והריצות הקניות והמתח סביב הניקיונות. והעיקר הוא שיש נשים שפסח גורם להן לתחושת עומס רגשי, שגוררת גם תגובות גופניות עם העלייה בהורמוני הסטרס – בעיקר קורטיזול ואדרנלין.
לא חסרים לחצים הנובעים מההכנות לחג, הארוחות המרובות, הישיבה הממושכת סביב שולחן הסדר, ופעילות גופנית מופחתת – כל אלו אינם מטיבים עם בריאות האשה: הדיאטה החגיגית – שמצטמצמת למצות שיש להן מדד גליקמי גבוה איננה מיטיבה, והיא מעלה רמות אינסולין. נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות, למשל, עלולות לראות עלייה ברמות האנדוגני של אינסולין, מה שמחמיר את התסמינים המטבוליים מהם הן סובלות. ועוד קבוצה של נשים שעלולה להרגיש החמרה במצבם הן נשים עם אנדומטריוזיס, עקב העלייה במדדי הדלקת.
לצד זאת, על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור ההריונות המתוכננים עולה ב8% בחודשים לאחר חג הפסח, כנראה בזכות שיפור באיכות השינה ובמאזן הורמונלי, ובהיענות טובה יותר לתזונה עשירה בחומצות שומן חיוניות ובויטמינים. ויטמין די שמיוצר בעור מקרינת השמש, שמתרבה בזמן האביב, נחשב לממריץ את תהליך הביוץ ומאזן את רמות הפרוגסטרון. במהלך החודשים ניסן-אייר עולה גם רמת הסרוטונין במוח כתוצאה מהארכת שעות האור הטבעי, ואיתה יורדת רמת הקורטיזול ב20% בממוצע, מה שתורם לשיפור במצב הרוח ובהפחתת תסמיני הפרעת קשב וריכוז ותסמונת קדם וסתית.
חג הפסח שמגיע אלינו בעונת האביב הוא מבחן לכוח האיזון הנשי: מצד אחד יש לפנינו הזדמנות למימוש הפוריות ולשיפור מצב הרוח, ומצד שני קיים סיכון מסוים להחמרת תסמינים כרוניים עקב עומס נפשי ופיזי שמזמינים תקופת ההכנה לפסח והחג הארוך. הבנת המנגנונים ההורמונליים, שמירה על תזונה מאוזנת, שתייה מספקת, שינה איכותית וחשיפה מתונה לשמש – אלה הם הכלים שיאפשרו לנשים לצלוח את תקופת החג מתוך בריאות גופנית ונפשית, ולהרגיש באמת בנות חורין.
נצא לחרות. נראה בעיקר את החגיגה והשמחה, ולא נקרוס תחת הנקיונות.
ואני שואלת- מה יקרה כאשר נאכל מהפסחים ומהזבחים? כמה כולסטרול נצרוך? שנזכה ונחיה ונראה. ■