ר' אריה לוין משדך שידוכים? ועוד בימי קורונה?
לפני שבע שנים החליטו בני הזוג שטרן לקחת את ההתנדבות שלהם עוד צעד קדימה והגו וייסדו את 'חיבורים', מיזם חברתי המסייע במציאת זוגיות באמצעות מלווים מתנדבים המשמשים מנטורים אישיים.
הרב בנג'י לוין
“התחתנתי כשהייתי בת 26, שזה 36 של היום. עבורי זו הייתה תקופה מלחיצה", אומרת ג'ודי שטרן, הנשואה לד"ר רוי שטרן, אם לשבעה וסבתא לנכדים. "כולם סביבי היו נשואים והורים לילדים. המשפחה לחצה, וזה היה קשה. עד היום אני זוכרת את התחושות", היא מתבוננת בבעלה וממשיכה, "מאז לכל אורך השנים הקדשתי את זמני לשידוכים ולכל מי שמחפש אהבה וזוגיות. פגשתי כל כך הרבה אנשים מוצלחים מבחינה מקצועית, אישית וחברתית, שבפן הזוגי מתקשים ליצור קשר משמעותי, והחלטתי שאני רוצה לעשות משהו משמעותי כדי לשנות את המצב".
לפני שבע שנים החליטו בני הזוג שטרן לקחת את ההתנדבות שלהם עוד צעד קדימה והגו וייסדו את 'חיבורים', מיזם חברתי המסייע במציאת זוגיות באמצעות מלווים מתנדבים המשמשים מנטורים אישיים.
ר' אריה לוין היה ידוע כמשכין שלום בין אנשים בכלל ובין בני זוג בפרט. ערב אחד הגיע אל הרב אריה זוג נשוי על סף פירוק הנישואין. הם ישבו אצל הרב שלוש שעות, וכשיצאו הותירו אותו מהורהר מאוד. לביתו נכנס נכדו הצעיר, וכשהתעורר הרב משרעפיו פנה אל נכדו ואמר: "נכדי היקר, אתה יודע שעליתי ארצה לבד ואת אשתי הכרתי בשידוך. לא קיבלתי הדרכה, וביום החתונה שלנו קיבלנו הרבה ברכות לבניית בית נאמן. החלטתי שאני גם עושה מעשה, וכשהגענו בליל הכלולות לחדרנו הצנוע, שהיה ביתנו, אמרתי לרעייתי הטרייה שאני מבקש שנבנה את הבית שלנו על שלושה יסודות.
"היסוד הראשון הוא שתמיד נסתפק במועט ובמה שיש לנו, כי אם תמיד נרצה מה שיש לאחרים, לעולם לא נשמח. היסוד השני שביקשתי הוא שלעולם לא נצטער על כל פגע או צרה שתבוא עלינו, שנקבל באהבה את מה שה' מחליט בעבורנו. והיסוד השלישי, שהוא החשוב ביותר, הוא לוותר. לוותר זה לזה. שתמיד נדע להגיע לעמק השווה ולוותר זה לזה".
הרב אריה הביט בנכדו והוסיף: "אני וסבתא כבר שנים רבות ביחד, וכלל הוויתור הוא נר לרגלנו. כשנכנסת ראית שיצא מכאן זוג? הזוג הזה במשבר גדול. הם באו לבקש את עצתי. ישבתי איתם שלוש שעות. ואתה יודע מה חסר להם? חסר להם הוויתור. כל אחד מתבצר בעמדתו, בטוח שהוא הכי חכם והכי צודק ולא מוכן לשמוע את האחר. לא מוכן לקבל, לא מוכן להתפשר, לא מוכן לוותר. וזה מה שהורס להם את חיי הנישואין. כואב לי עליהם".
כמה רלוונטיים דבריו של הרב אריה לוין בעידן שבו התקשורת דיגיטלית מציעה שפע מדומה והקשר האנושי האישי כמעט נעלם. לצד הניכור החברתי אנחנו עדים לרווקות מאוחרת במגזר הדתי על כל גווניו ולחסמים בתחום הזוגיות, ואת הצורך החברתי הזה מנסה עמותת 'חיבורים' למלא בהרבה אהבה. נפגשנו עם צוות 'חיבורים' לשיחה על חסמים בתחום הזוגיות ועל הדרך שלהם לסייע בפתרונם.
"החזון שלנו הוא שלכל אדם מגיע הזכות לאהוב ולהיות נאהב, ועם קצת עזרה כל אחד יכול להיות בזוגיות מיטיבה. אנו עוזרים לאדם עצמו להתקדם בתהליך הצמיחה שלו, ובמקרה שלנו ההתקדמות ממוקדת ליצירת זוגיות. על הדרך אנחנו יוצרים חברה מכילה וטובה יותר. אצלנו ב'חיבורים' זה נעשה באמצעות ליווי אישי של מתנדבים, ומרגש בכל פעם מחדש לראות את ההירתמות והנתינה של המתנדבים. הם נותנים גב ומשענת, יד מכוונת ואוזן קשבת לרווקים ולרווקות, וההכוונה שלהם מצילה קשרים. לעיתים זו ממש הצלת נפשות", כך בהתלהבות משתף אותנו הצוות המוביל את מיזם 'חיבורים': יעל שפירא, ליאל הראל, דקלה גולד וסיגל ישראלי-חדאד.
מה קרה בימי הסגר הקורונה? הקפאתם את העשייה?
"להפך! בתקופת הקורונה ראינו מצוקה גדולה ופחד מבדידות, וחששנו שהחברים ייכנסו לדיכאונות. חלק שיתפו אותנו בתחושת 'סוף העולם' שחוו", מספרת יעל שפירא, מנכ"לית 'חיבורים', וממשיכה: "פתחנו קו חם לרווקים ורווקות וענינו על פניות מגוונות, החל מאנשים שהתלבטו אם להמשיך קשר שרק התחיל לפני הקורונה, עבור בהתייעצויות כיצד לקבל הצעות בתקופה הזו וכלה בטיפים לדייטים יצירתיים כשאי אפשר להיפגש פנים אל פנים".
ליאל, מנהלת ההדרכה והאירועים, מוסיפה: "בשגרה אנחנו מקיימים אירועי פנויים-פנויות המאפשרים יציאה מהמסך אל החיים האמיתיים. בימי הקורונה פיצחנו את השיטה והיינו הראשונות שיזמו אירועי פנויים-פנויות בזום שלא ירדו מהרמה של אירועים 'אמיתיים'. זה אפשר נורמליזציה של התקופה והפגת הבדידות לצד הזדמנויות חדשות להיכרות. יש לנו כמה זוגות שהתחילו קשר בזום וממשיכים אותו כעת". דקלה גולד, עובדת סוציאלית ומנהלת השירות המותאם, מוסיפה: "ב'חיבורים' יש תפיסה חברתית רחבה, ועל כן העמותה מובילה יוזמה לפיתוח שירות חדשני וראשון מסוגו בארץ המיועד לסייע למתמודדים עם קושי רגשי, חברתי ותקשורתי במציאת זוגיות.
לתופעת הרווקות המאוחרת יש תוצרי לוואי של דיכאון, ניכור חברתי ותחלואים חברתיים נוספים שאנו משתדלים למנוע. יש כאן מצווה על מצווה, ואנו רואים בכך שליחות נוספת על העשייה היום-יומית שלנו. ההצלחות בפרויקט הזה מרגשות במיוחד, ואנחנו היחידים שעושים זאת באופן הכולל שילוב אמיתי".
אותו נכד של ר' אריה לוין זצ"ל, הלא הוא הרב בנג'י לוין, אשר ינק מפי סבו את תורתו, נמנה עם מובילי המיזם וחבר בוועד המנהל של 'חיבורים'. לא בכדי אומר הרב בנג'י לוין: "זו המצווה הגדולה של הדור שלנו! ההמשכיות של עם ישראל מוטלת על הכף, ואין להקל ראש בכך. אני תמיד אומר לכל קבוצה שאני פוגש: שימו לכם שני שמות על המקרר, ותדאגו למצוא להם שידוך. יותר מכל דבר אחר, שזה יהיה לנגד עיניכם.
"יש כאן גם עניין של חסד אמיתי עם האנשים עצמם וגם עשייה לדורות". והוא מדגיש: "ל'חיבורים' יש מומחיות, ניסיון והצלחה מוכחת. כשיש לכם בעיה רפואית, אתם הולכים למומחה מקצועי ובעל ניסיון? ובכן, ודאי שבתחום הזוגיות, שהוא דיני נפשות, הולכים למי שמבין ויודע איך לעזור".