תנור שנאפה בו בשרי וחלבי

הרב חגי בר-גיורא

שאלה:

אפיתי בתנור מאכל פרווה לאחר שאפיתי בו מאכל בשרי, מה דין המאכל האם הוא נחשב עדיין 'פרווה'?

תשובה:

נחלק את התשובה לשלושה מקרים:
א’. כלי בשרי: ישנה מחלוקת לגבי מאכל פרווה שנאפה בתנור בשרי ובכלי בשרי כל אחד נקי בן יומו.
לפי השו״ע – מותר לאוכלו עם מאכלים חלביים.
לפי הרמ״א- אסור. לדברי הש״ך, ההיתר של השו״ע הוא רק כשבישל בטעות, בדיעבד, אך לכתחילה אסור לעשות כן. ויש מקלים.
ב’. כלי פרווה סגור: כאשר האפייה נעשתה בתנור בשרי אך בכלי פרווה סגור- מותר לפי כל הדעות לאוכלו עם מאכלים חלביים.
ג’. כלי פרווה פתוח: אם הכלי פרווה היה פתוח בתנור בשרי בן יומו – מותר לאוכלו בארוחה חלבית, אך עדיף לא לאוכלו יחד ממש עם המאכל החלבי (כמו למרוח גבינה על לחם פרווה שנאפה בתנור בשרי נקי בן יומו).
ראוי לציין, שהנוהל של הרבנות הראשית, במסעדות, במאפיות ובמטבחים ציבוריים, הוא לייחד ‘תנור פרווה’ נפרד למאכלים שאינם בשריים או חלביים.

2022-08-04