מדינת ישראל מעלה לא רק את עצמות לוחמיה אלא אף עצמות חולמיה וחוזיה. לעיתים היוזמה מגיעה מהמדינה ולעיתים מאזרחים אכפתיים. כזה הוא סיפור העלאת עצמותיו של הרב שמואל מוהליבר, ממנהיגי תנועת חובבי ציון גדול וגיבור כפי שהגדיר אותו הרב קוק או המדינאי הראשון כפי שקרא לו הרצל.
מבצע העלאת עצמותיו של הרב מהוליבר התחיל מכתבה בעיתון הצופה בה סיפור שמואל סולץ כשמצא את קברי אבותיו בעיר באילסטוק מצא גם את קברו של הרב מוהליבר. דוד בהגון אף הוא יליד ביאלסטוק עזר במציאת שרידי האוהל שנהרס בימי השואה
את הכתבה קרא הרב זלמונביץ רבה של מזכרת בתיה והגה את הרעיון להעלות את עצמותיו של יוזם הקמת המושבה מזכרת בתיה. הרב גייס את צאצאי מקיימי המושבה והישגו את אישורם של ניני הרב. מכיוון שהמבצע היה כרוך בהוצאות כספיות גדולות נרתם ראש מועצת מזכרת בתיה בשמחה לעניין.
מחשש כי שלטונות פולין יטרפדו את העניין, הוחלט כי משלחת של חברה קדישא תצא עם בהגון אל ביאלסטוק ובמבצע חשאי יוציאו את עצמות הרב ויעלו אותם ארצה.
הרב מהוליבר גדול וגיבור המדינאי הראשון שהקדים את הרצל נולד בעיירה הלובקי ובגיל צעיר יצא לו שם ״כעילוי מהלובקי״ והוסמך לרבנות ע״י ראשי ישיבת וולוז'ין בתחילה סרב לשמש כרב ועסק במסחר. כעבור מספר שנים הסכים לכהן כרב במספר ערים.
הרב מוהליבר קרא לעלות לארץ ולעזוב את הגלות במיוחד על רקע סבלם של יהודי רוסיה בפרעות השונים. הרב היה הראשון לגייס את הברון רוטשילד לעזרת יישוב הארץ. והברון נענה ליוזמת הרב מוהליבר להעלות לארץ גרעין מתיישבים בעלי ניסיון חקלאי. גרעין המתיישבים שהעלה הרב מוהליבר יקים את עקרון לימים מזכרת בתיה ע״ש אם הברון.
בימי פולמוס השמיטה חתם הרב מוהליבר על היתר המכירה המתיר לעבוד בשמיטה בתנאים מסוימים. למרות שתושבי עקרון לא קיבלו את היתר המכירה ולא עבדו בשנת השמיטה עמד הרב מוהליבר לצידם וקיבל בשתיקה את דבריו הקשים של הברון כנגדו וכנגד המתיישבים. את מכתב הברון ביקש להניח מראשותיו לאחר שיסתלק מהעולם.
הרב מוהליבר הקים את אגודת חובבי ציון ולכינוס הציוני הראשון הוזמן ע״י הרצל אך מפאת מחלתו נעדר מהקונגרס. כשהחל הרצל את פעילותו ביקש את עזרת הרב מוהליבר. ולמרות גילו המופלג נעתר הרב לבקשתו של הרצל.
בי״ט סיוון תרנ״ח נפטר הרב מוהליבר ובג' כסלו תשנ״ב במעמד הרבנים הראשים חברי כנסת ומכתב ברכה מראש הממשלה יצחק שמיר התקיים בו ״והעליתם את עצמותי מזה איתכם״ וזכה להיקבר בארץ שכה אהב וקרא ללא הרף לעלות ולחונן את עפרה.
כיום פועלת במזכרת בתיה מדרש ׳ציוני דרך׳ להנצחת מורשת הרב מוהליבר ומקיימת סיורים בעקבות מייסדי המושבה שומרי השמיטה.