ישראל גולדברג בביתו של הסופר צבי פישמן
אחרי שחזרת בתשובה, מה גרם לך להמשיך ליצור?
"זו באמת הייתה משימה לא פשוטה. הייתי צריך להמציא את עצמי מחדש, וישראל גולדברג הוא שעזר לי לעשות את זה. אחרי שחזרתי בתשובה בהוליווד ועליתי לארץ הוא למד איתי משניות ב'מרכז הרב' ועודד אותי להמשיך לכתוב. בשלב מסוים כתבתי את 'טוביה בארץ המובטחת' אבל לא ידעתי איך אצליח להוציא אותו לאור. הוצאת ספר היא לא דבר זול, והוא קיבל עליו לשלם בעבור תרגום לעברית. הוא שכר אומן רוסי שצייר את הכריכה ואז הוציא את הספר לאור בעברית ובאנגלית. הוא עשה את אותו דבר עם 'הכוזרי מעובד לבני נעורים', שילם על האיורים והדפיס את הספר. בלעדיו לא בטוח שהייתי חוזר ליצור".
למה כתבת את 'טוביה בארץ המובטחת'?
"גדלתי באמריקה כיהודי מתבולל טיפוסי שרצה להיות ממש כמו הגויים. כשראיתי את הסרט 'כנר על הגג' הופתעתי. זה היה הסרט הראשון שראיתי מעודי שהגיבור היה יהודי. נכון, הוא היה 'שלימזל' מהגלות, אבל הוא היה מלא באמונה ושמחה. זה היה חדש לי, ההבנה שיש הקדוש ברוך הוא. כשחזרתי בתשובה ועליתי לארץ נזכרתי בטוביה החלבן והייתי חייב לסגור לו מעגל, להעלות אותו ואת משפחתו לארץ ולהפוך אותו לחלוץ".
על מה הספר החדש?
"'קומי אורי!' הוא ספר המשך של 'טוביה בארץ המובטחת'. הוא מספר על ימיו הראשונים של המנדט הבריטי ומתאר בלא מבוכה את הדרמה הציונית מנקודת מבט ימנית ודתית. השתדלתי לתקן את עיוות ההיסטוריה שהפיק השמאל מראשית המדינה. טוביה, ילדיו ונכדיו פועלים עם גיבורי הציונות באותה תקופה: הרב קוק, טרומפלדור, ז'בוטינסקי, יאיר שטרן ואחרים. ניסיתי לצייר את דמויותיהם בצורה מלאה חיים כדי להפוך אותן לדמויות אמיתיות ולא רק שמות בהיסטוריה שחייבים ללמוד עליהם כדי לעבור את הבגרות".
לצערי אנחנו כבר לא 'עם הספר'. אולי עם הפייסבוק, האינסטגרם והטוויטר. מכירות הספרים יורדות. במקום להדפיס אלף עותקים מדפיסים שלוש מאות
מה עם הרומנטיקה?
"חלק גדול מהספר 'קומי אורי!' מבוסס על מכתביו של אברהם שטרן לאשתו לפני נישואיהם ועל האהבות בחייו של בן-גוריון. כשהנגשתי את המכתבים לקהל הדתי ניסיתי לאזן ביטויים רומנטיים יתר על המידה, אבל אני מאמין שבאמצעות אפיון התשוקה הגדולה של שטרן נוכל להבין טוב יותר את תעלומותיו של האיש. אהבה היא חלק חשוב מהחיים, אהבתו של איש למולדתו, לבורא, לאשתו ולהוריו. היהדות לא באה להחניק אהבה ותשוקה אלא מכוונת אותם לכיוונים הרואיים ולעבודת ה'".
יש לך ביקורת על עולם הספרות כיום?
"לצערי אנחנו כבר לא 'עם הספר'. אולי עם הפייסבוק, האינסטגרם והטוויטר. מכירות הספרים יורדות. במקום להדפיס אלף עותקים מדפיסים שלוש מאות, ולעתים קרובות היוצרים משלמים הכול בעצמם. מו"לים חוששים להסתכן, ואחרי זה מחלקים את הרווח עם החנויות. מכיוון שאי אפשר להתפרנס מספרות, סופרים מוכשרים פשוט לא כותבים".
מה הפתרון לדעתך?
"כמו ששרת התרבות מירי רגב הצליחה להקים קרן חדשה לאנשי קולנוע מיש"ע, צריך להקים קרן לסופרים כדי לעודד כתיבה יצירתית יהודית-ציונית. גם לא מספיק שמשרד החינוך נותן פרס אחד לספרות בכל שנה, צריך לתת בכל שנה עשר מלגות רציניות כדי שסופרים יוכלו לכתוב בלי לחץ כלכלי וצורך לעבוד בדברים אחרים".
מתי נראה את הספר הבא?
"הכרך השלישי של הסדרה של טוביה באנגלית כבר יצא לאור, והוא ממתין לתרגום לעברית. החלטתי לעסוק בו באצ"ל ובלח"י, ברצח ארלוזורוב ובהתקפות היהודיות הראשונות נגד הבריטים. נוסף על כך אני מקווה לפרסם בקרוב רומן משפחתי שבמרכזו בעל תשובה עם שישה ילדים והורים מזדקנים וגם ספר על המסע שלי מהוליווד לארץ הקודש".
יש חלומות להמשך?
"ודאי, להוציא את 'טוביה בארץ המובטחת' כסדרת טלוויזיה כשבפרסומי ישראל יתחילו להפיק סרטים".