אחרי החגים התחלנו לקרוא בשבת בספר בראשית, הנקרא גם “ספר הישר”. הגמרא במסכת עבודה זרה אומרת: “ויאמר ללמד בני יהודה קשת הנה כתובה על ספר הישר” (שמואל ב’, א’, י”ח) מאי ספר הישר א”ר חייא בר אבא א”ר יוחנן זה ספר אברהם יצחק ויעקב שנקראו ישרים”. אבות האומה, אברהם יצחק ויעקב, נקראו ישרים ועל כן נקרא ספר בראשית, ספר הישר. מהי אותה ישרות שהייתה מאפיין חשוב ומשמעותי של שלושת האבות? מה מיוחד כל כך בתכונת היושר שספר בראשית נקרא על שמה?
המילון מפרש את המילה יושר: הגינות, כנות, טוהר. יש פירושים רבים ונוספים למילה יושר, אך נדמה שהכול מסכימים שמדובר בתכונה חיובית המקרבת בין אנשים ומאפשרת פתיחות ואמינות בין בני אדם.
היושר אינו מתבטא רק בדיבור או במעשה. ההגינות, הכנות והטוהר הם גם דרך חשיבה על עצמי ועל האחר. אבותינו, לא רק שפעלו בצורה הגונה, כנה וטהורה (אלא אם הוכרחו לפעול אחרת: דוגמת שילוח הגר וישמעאל, קבלת הברכות של עשו), אלא שגם מחשבתם על האחר הייתה כזו (דוגמת אברהם מול אבימלך ופיכל שר צבאו, הרצון של יצחק להימנע מעימות מול רועי פלישתים, ויחסו של יעקב אל לבן במשך 14 השנים הראשונות). הרצון של האבות לקדש שם שמיים בכל מקום שאליו הגיעו, היה תורף פעילותם בעולם.
גם ביחסים שבין בני זוג היושר חייב לבוא כתכונה מאפיינת ומשמעותית.
יחסי בני זוג תלויים ביושר, בכנות, בהגינות ובטוהר שכל צד מפגין כלפי השני. בלתי ניתן לחיות חיי זוגיות אמיתיים ללא הידיעה כי בן/בת הזוג אינם ישרים אחד עם השניה. הנאמנות של כל צד כלפי השני חייבת להיות מוחלטת!!!
אמנם ידוע ומוכר הפסוק בקהלת “…אשר עשה האלוקים את האדם ישר והמה ביקשו חשבונות רבים” (פרק ז’ פס’ כט’). ובכל זאת ולמרות החשבונות, האינטרסים, היצרים, התאוות והחשקים שיש לכל אדם באשר הוא אדם, חובה על כולנו להיות ישרים, הגונים, כנים, נאמנים וטהורים.
אין דרך אחרת לשמר את הזוגיות מלבד הדבקות ביושר!!! זו הדרך להצליח.