01
צריכים להקשיב ברוב קשב לדברים שאמר בסוף השבוע האחרון מוחמד מג’אדלה, כתב חדשות 12 בראיון לעיתון הארץ. “אני יכול לפרגן לסמוטריץ’? הוא מבין לא רע את החברה הערבית”. את הדברים אמר מג’אדלה לשאלת המראיין על כך שהסכנה האמיתית בלגיטימציה לרע”מ היא שהציבור הערבי יקבל תיאבון ושיעורי ההצבעה שלו בבחירות יעלו ל-70%. מג’אדלה הסביר כי זו בדיוק שיטת החדרים הסגורים של רע”מ. “כששמעתי את הפרשנות הזאת מפיו [של סמוטריץ’, ב.ק.] הופתעתי, כי ברע”מ דיברו אותה בחדרים הסגורים: ניכנס לממשלה גם במחיר של לכרות ברית עם השטן, כלומר נתניהו, נשיג השפעה ובבחירות הבאות נשיג 10-12 מנדטים”.
מג’אדלה ממשיך לתאר את התוכנית המסודרת. “עבאס הצליח לעבוד אפילו על הרב דרוקמן. אחרי הפגישה ביניהם, דרוקמן היה משוכנע שמנסור זה אח. ואז סמוטריץ’ הגיע עם אותה פרשנות ושיכנע אותו שההכשרה החד-פעמית הזאת תעלה לגוש הימין ביוקר”.
מג’אדלה אמר את הדברים במגרש הביתי שלו, עיתון הארץ. שם הוא גם הרגיש חופשי לספר על הצעירים הערבים בני גילו, אותם הוא הגדיר “דור חדש, חצוף מאד, ללא תסביכים”. “הם רואים בעצמם 100% ישראלים בזהות האזרחית שלהם, ו-100% פלסטינים בזהות הלאומית שלהם, בלי שיש סתירה בין הדברים. והם לא יסתפקו בפחות מזה”.
הראיון הזה עשה הרבה סדר בשאלה הכי בלתי פתירה של הבחירות האחרונות.
02
שלושה חודשים מאז הקמת הממשלה, השאלה שנותרה פתוחה היא מה היה קורה אילו סמוטריץ’ היה מוכן להקמת ממשלה עם רע”מ וכך הייתה קמה ממשלת ימין, לראשונה אי פעם בתמיכת מפלגה תומכת טרור. לכאורה למול המצב הקשה של הממשלה הנוכחית ומחדליה, כשרואים בכאב לב איך השמאל מכרסם במדינה בכל תחום, מרגישים רבים כי היה כאן פספוס כואב. הרי אם רע”מ בסוף במילא בקואליציה, היה עדיף לכאורה שתקום ממשלת ימין והם יהיו רק השולים שיגבו אותה בתמיכה מחוץ לממשלה. אבל אם נקשיב טוב למג’אדלה נבין מדוע כל זה הוא רק לכאורה.
24 שעות אחרי סגירת הקלפיות הגעתי לתוכנית “הפטריוטים” בערוץ 20, בה אני משמש כפאנליסט קבוע. הופתעתי לגלות כי אני הפרשן היחיד שמחזיק בעמדה ברורה כי יש להוריד מעל סדר היום את אופציית הממשלה עם רע”מ. באותם ימים עוד עמדה על הפרק תיאורטית ממשלת ימין בהשתתפות גדעון סער ותקווה חדשה ואיש לא ידע שבנט וסער סגורים עם השמאל. אבל גם מבלי להבין את עומק המשבר הפוליטי היה ברור שעדיפות עוד 10 מערכות בחירות, מאשר שיתוף מפלגה תומכת טרור בקואליציה של מדינת ישראל.
אך למרות הבעת הדעה הנחרצת מיד לאחר הבחירות, גם אני התלבטתי בשאלה הזו בחודשים שחלפו מאז, למול המציאות הקשה שמתגלה לנגד עינינו בחודשים האחרונים. מנסור עבאס הצליח לייצר רושם אמין, של בידול מחבריו למפלגה. בזמן שאל-חרומי ושאר חברי המפלגה הלכו לבקר את פורעי הלינץ’ בעכו, הוא עשה את צעדיו דווקא לבית כנסת בלוד, שם הצהיר יחד עם ראש העיר יאיר רביבו להתנגדותו הבלתי מסויגת בטרור.
האירוע הזה, יחד עם ראיונות נוספים של מנסור עבאס יו”ר רע”מ, גרמו לאנשים רבים בימין, ביניהם גם כותב השורות, להתלבט בשאלה מה היה קורה אם הליכוד היה מצליח להקים ממשלה בתמיכת רע”מ, כשבשורה התחתונה ההצעה שנתן להם נתניהו הייתה משונמכת לאין ערוך מההצעה מרחיקת הלכת של בנט-לפיד, שהפכו אותם לחברים שווים בקואליציה עם יכולת להכריע בהחלטות בכל הצמתים החשובים של ניהול המדינה.
03
מג’אדלה בא ועשה לנו סדר. הוא סיפר על מה שנאמר ב”חדרים הסגורים של רע”מ”, כלשונו. ובעצם הוא אומר, זה ממש לא משנה מה יקבלו עבאס וחבריו בקואליציה הנוכחית והם גם לא הסיפור. אלא לאפקט העצום של ההחלטה הזו, לשלב לראשונה אין פעם מפלגה ערבית עם אידיאולוגיה לאומית פלסטינית מוצהרת, בהנהגת המדינה. הצעירים שרואים את עצמם 100% פלסטינים בלאומיות שלהם, לא מסתכלים מה רע”מ קיבלה כעת ומי מייצג אותה בקואליציה הנוכחית.
בשבילם מנסור עבאס הוא רק המשל, והנמשל הוא הפיכת מדינת ישראל למדינת כל אזרחיה בחסות התקדים המסוכן של שיתוף מפלגה פלסטינית לשותפה בהנהגת ישראל.