טור אורח

הלכות הנר

המונופול הממשלתי שמי שלא רוצה לשבת בחושך או להפוך לשלולית מהחום חייב להשתמש בו בכל מקרה? מה הצעד הבא, בנק ישראל עושה פרסומות לכסף? בעצם גם זה כבר היה.

בפרשת השבוע אנו לומדים על כמה יסודות הקשורים לבית היהודי על ידי הבלטת החשיבות של האמהות, ובפרט רבקה, ושל תפקידן ביסוד העם.

יצחק מביא את רבקה 'האהלה שרה אמו'. חז"ל דורשים את הפסוק ומספרים ששלושה ניסים התרחשו אצל שרה, פסקו מאז מותה, וחזרו להיות כשהגיעה רבקה: הענן שהיה מעל האוהל, הברכה שהייתה בעיסה, והנר שהיה דלוק מערב שבת לערב שבת. שלושת הניסים הם ברכה מן השמים ששרתה בביתן של האמהות.

אולם מן הברכה שעל הנר אנו יכולים גם ללמוד הלכה. מלכתחילה לא נזכר בגמרא שהדלקת הנר היא מצווה שמברכים עליה. התוספות במסכת שבת אכן מביאים דעות לפיהן אין מברכים, ומסבירים שהדלקת הנר היא חובה שהנר יהא דלוק בבית בשבת משום שלום בית ולא מצווה. ייתכן, אם כן, שאם יש נר דלוק אז אין שום עניין להדליק נר נוסף שהוא כבר מיותר.

אבל מן המדרש הנ"ל יש ללמוד שיש גדר נוסף להדלקת הנר, שכן ממה שנאמר שהיה הנר דלוק מערב שבת לערב שבת, משמע שהיה כבה לפני שבת. לכאורה למה? האם הנס לא היה יכול להימשך גם ברציפות? נראה שמלבד העניין הראשון שיש חובה לדאוג לאור שיהא בבית בשבת משום שלום בית, חובה הקשורה למצוות עונג שבת, יש עניין נוסף והוא להדליק את הנרות לכבוד שבת.

בדרך זו מובן מדוע אף האמהות היו חוזרות ומדליקות את הנר מחדש בכל ערב שבת, וזה אף היה חלק מן הנס – כלומר, הנר כבה בכל ערב שבת רק כדי שיקיימו  את המצווה היפה הזו של הדלקת נרות שבת.

כך באמת נפסקה ההלכה בשו"ע, כאשר בדברי המחבר נאמר תחילה בצורה החלטית שמברכים על ההדלקה, ואח"כ הרמ"א מוסיף שאם היה הנר דלוק מכבה אותו ומדליקו שוב לכבוד שבת. מכאן אף מתבררת ההלכה שמדליקים את הנר סמוך לכניסת השבת, שיהא ניכר שמדליקים לכבוד שבת.

בעקבות ההלכה הזו מובנת גם שיטתו של 'בעל הלכות גדולות' שהדלקת הנרות מסיימת את כל ההכנות ונחשבת לסימן של קבלת השבת. לדעתו אי אפשר לעשות על כך תנאי, ממש כפי שאי אפשר לעשות תנאי שאינו מקבל את השבת אם כבר התפלל תפילת שבת מבעוד יום.

דעתו מבוארת בכך שכיוון שההדלקה היא מצווה ממצוות השבת, הרי היא מסיימת את כל ההכנות ונחשבת כקבלת השבת 

עוד במדור זה

למה קמה מדינת ישראל. ומי בראש?

למה קמה מדינת ישראל. ומי בראש?

ניצחון‭ ‬מוחלט‭ ‬או‭ ‬פדיון‭ ‬שבויים‭, ‬מי‭ ‬בראש‭?‬מהי‭ ‬מטרת‭ ‬המלחמה‭? ‬להשמיד‭…
קומו צאו

קומו צאו

01‭ ‬כולנו‭ ‬רוצים‭ ‬גאולה‭, ‬אבל‭ ‬לפעמים‭ ‬מתקשים‭ ‬לקבל‭ ‬אותה‭ ‬בתחילתה‭…
בעיטה מעוררת באמצע הלילה

בעיטה מעוררת באמצע הלילה

לא‭ ‬קלה‭ ‬היא‭ ‬גאולתם‭ ‬של‭ ‬ישראל‭. ‬הם‭ ‬מאמינים‭ ‬בני‭ ‬מאמינים‭.…
צמח בר מוגן

צמח בר מוגן

01‭ ‬בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הלכתי‭ ‬לישון‭ ‬אשת‭ ‬חבר‭ ‬כנסת‭, ‬וקמתי‭ ‬אשת‭…
המגזר הקפלניסטי לאן

המגזר הקפלניסטי לאן

לפי‭ ‬מה‭ ‬יודעים‭ ‬מהי‭ ‬זכותו‭ ‬הטבעית‭ ‬של‭ ‬אדם‭?‬התשובה‭ ‬היא‭ ‬נורא‭…
הוד מעלתו המקצועי

הוד מעלתו המקצועי

זה‭ ‬יהיה‭ ‬איום‭ ‬ונורא‭ ‬וניגוד‭ ‬עניינים‭ ‬אם‭ ‬ביבי‭ ‬ימנה‭ ‬את‭…
אי אפשר להתבלבל בין ארור המן לברוך מרדכי

אי אפשר להתבלבל בין ארור המן לברוך מרדכי

01‭ ‬ המירוץ‭ ‬לפורים‭ ‬מלא‭ ‬בהתלבטויות‭ ‬צבעוניות‭. ‬כל‭ ‬שנה‭, ‬לא‭…
מקור העוצמה

מקור העוצמה

01‭ ‬כמעט‭ ‬כל‭ ‬אדם‭ ‬שמדבר‭ ‬איתי‭ ‬יותר‭ ‬משתי‭ ‬דקות‭ ‬ברציפות‭…
פרשת משפטים בושה

פרשת משפטים בושה

בשבוע‭ ‬שעבר‭ ‬הושבע‭ ‬יצחק‭ ‬עמית‭ ‬לנשיא‭ ‬בית‭ ‬המשפט‭ ‬העליון‭. ‬יצחק‭…
קצת אומץ, חברים.

קצת אומץ, חברים.

01‭ ‬היועצת‭ ‬המשפטית‭ ‬לממשלה‭, ‬אוי‭ ‬היועצת‭. ‬מה‭ ‬עוד‭ ‬היא‭ ‬צריכה‭…
פתאום מותר לחשוב

פתאום מותר לחשוב

לפעמים‭ ‬יש‭ ‬איזו‭ ‬מלה‭ ‬שהכל‭ ‬יודעים‭ ‬שאסור‭ ‬להגיד‭ ‬אותה‭. ‬דעה‭…
הטרור משתלם?

הטרור משתלם?

01‭ ‬השבוע‭ ‬התגלה‭ ‬עוד‭ ‬פרט‭ ‬בעסקת‭ ‬הכניעה‭; ‬מחבלים‭ ‬רוצחים‭ ‬שמשתחררים‭…
חזון נתניהו

חזון נתניהו

המערכת‭ ‬הפוליטית‭ ‬מתחמקת‭ ‬כבר‭ ‬שנה‭ ‬ורבע‭ ‬מלדון‭ ‬בשאלת‭ ‬היום‭ ‬שאחרי‭,…
משענת הקנה הרצוץ

משענת הקנה הרצוץ

המלחמה‭ ‬מתקדמת‭ ‬בעצלתים‭ ‬כבר‭ ‬שנה‭ ‬ורבע‭. ‬נכנסים‭ ‬ויוצאים‭ ‬וחוזרים‭ ‬ובורחים‭…
חוזה המדינה

חוזה המדינה

השבוע‭ ‬הסתחררו‭ ‬אצלי‭ ‬רגשות‭ ‬סותרים‭. ‬החטופות‭ ‬השתחררו‭ ‬מידי‭ ‬שוביהן‭ ‬הרצחניים‭,…
השיקול המקצועי והאישי הוא אידאולוגי

השיקול המקצועי והאישי הוא אידאולוגי

אחת‭ ‬הטענות‭ ‬המושמעות‭ ‬הרבה‭ ‬לאחרונה‭ ‬היא‭ ‬‮"‬אם‭ ‬הבן‭ ‬שלך‭ ‬היה‭…