01
פגישה דחופה התקיימה בשבוע שעבר במשרדי הרשות הפלסטינית ברמאללה.
סביב השולחן ישבו בפנים חמורות סבר חברי מועצת הכפר בורקא שסקרו בדאגה בפני השר למאבק בהתנחלויות ברש"פ, מועיד שבאן, את ה"התפשטות המדאיגה של המתנחלים" סביב הכפר בתקופה האחרונה.
ה"מתנחלים", כלשונם של חברי המועצה, היו לא אחרים מתושביהם של 2 גבעות צעירות. האחת – רמת מגרון בה אני מתגורר, והשנייה – עוז ציון ששוכנת בצידו השני של הכפר.
"בשנה האחרונה התרחבו המתנחלים מאוד משני צדי הכפר וכיום הם יושבים על אדמות רבות השייכות לכפרי האזור", קבלו חברי המועצה.
חבר מועצה אחד סיפר: "הם מגיעים עם עדרי הצאן וביחד עם עבודה חקלאית הם מנסים לחנוק את התפשטות הכפר. הבנייה והחקלאות החדשה שלהם עלולות לקטוע רצף ערבי שאנו פועלים לייצר בין גוש הכפרים פה לבין רמאללה", התריע חבר מועצה אחר.
בנוסף לפגישה עם השר, קיימו בכפר פגישת חירום בה נקראו התושבים לדגל כדי לבלום את התפשטות הגבעות היהודיות.
02
פגישת החירום דמתה להפליא לכנסים שנערכים לאחרונה לעיתים תכופות בצד היהודי – תחת הכותרת "המערכה על שטחי C".
בכנסים סוקרים לרוב גורמים שונים בפני המשתתפים את הסכנה הנשקפת מהבנייה הערבית ביו"ש שהולכת ומתפשטת, ומנסים להניע את הציבור לפעולה בנושא.
הכנסים הדחופים נולדו בעקבות ההתעוררות המאוחרת בקרב ההתיישבות בנושא ההשתלטות הערבית ביהודה ושומרון, שהביאה למצב בו בוצעה כבר השתלטות ערבית על עשרות אחוזים מהשטח. כעת, מנסים בהתיישבות לבלום את הבנייה הערבית במלחמת מאסף.
בגבעות, שהתריעו כבר לפני שני עשורים וחצי על הצורך בבנייה לרוחב מחוץ לגבולות הישובים הקיימים, החליטו מראש לא לחכות לבנייה הערבית ויצאו לפעולות התיישבות יזומות בשטח.
התפיסה שהובילה את הפעילים הייתה פשוטה: "היכן שתעבור המחרשה – יעבור הגבול" – רק היכן שתהיה נוכחות יהודית תישמר השליטה על המקום.
בנוסף, סברו אז הפעילים, כי רק באמצעות יצירת רצפי התיישבות יהודים לכל אורך יו"ש – שימנעו כל אפשרות לתחם את ההתיישבות לכמה גושים, יהיה ניתן למנוע בעתיד הקמת מדינה פלסטינית. הבאתם של תושבים רבים ככל שיהיו לתוך הישובים ביו"ש, לא תמנע את האפשרות של מדינה פלסטינית לקום.
מולם, טענו אז ראשי ההתיישבות, כי הבאתם של מליון תושבים נוספים לישובי יו"ש הוא הדבר החיוני כעת.
03
מאז, חלף כמעט עשור וחצי.
תוכנית טראמפ הגיעה והוכיחה את שצעקו בגבעות השכם והערב.
התוכנית הייתה מבוססת על העיקרון המנחה: שטח שמתגוררים ערבים יישאר שטח ערבי, שטח שמתגוררים בו יהודים יישאר בשליטה ישראלית.
כתוצאה מהבנייה בתוך הגדרות הופקר רוב השטח לערבים – מה שהביא את הוגי התוכנית לשרטט את הגבולות, כך שכמעט 90 אחוזים מהשטח יועברו לטובת הקמת המדינה הפלסטינית, והשאר יישאר בבעלות המתיישבים שירוכזו לחמישה גושי התיישבות מרכזיים ומספר מובלעות.
גם ההשתלטות הערבית במשך העשור האחרון שברה שיאים חדשים ועשרות אחוזים משטחי יהודה ושומרון נאכלו והפכו לאזורים ערבים.
שני הדברים הללו גרמו לרוב הציבור הימני להתפכח בשנים האחרונות ולהבין את הצורך הדחוף בהתיישבות רחבת ידים מחוץ לגדרות.
04
ובחזרה לכפר בורקא. הפגישה הדחופה שקיימו בכפר, הייתה כאמור אופיינית דווקא למצב החירום בו נתון הצד היהודי, אך ב"ה הצלחנו להתחיל בשינוי המשוואה כך שההתיישבות היהודית באזור גדלה ומתפתחת, והאויב מתחיל להיכנס למגננה ומנסה לבלום את הבנייה היהודית.
אין מקום לחגיגות שמחה. עוד אי אפשר לפתוח שמפניות, אפילו לא קרוב לכך. עוד מאבקים רבים וקשוחים נכונו לנו בשנים הקרובות כדי להצליח לבסס באופן מוחלט את השליטה היהודית באזור, אך אם עם ישראל יצטרף גם הוא ויצא לפעולות יזומות נתחיל סוף סוף לראות את הגרף האימתני של יחסי הכוחות ביהודה ושומרון מתחיל להתאזן לצד השני.