קייב
01
הלחימה באוקראינה נמשכת. פוטין מראה לעולם שלא מעניין אותו כלום והוא ממשיך בשלו. הנשיא האוקראיני ולדימיר זלנסקי הופך מיום ליום לגיבור המערב. הוא היחיד שעומד מול פוטין ומנסה בכוחו הדל לשבש את תוכניותיו של הצאר. ובישראל כמו בישראל, גם מלחמה בין שתי מדינות במזרח אירופה, הופך לוויכוח על גבולותינו. מיד לאחר שגינתה ישראל את הפלישה הרוסית החלו ההתקפות מהשמאל. בין היתר נטען כי ישראל שעוסקת בכיבוש אלים של עם אחר בן 50 שנה לא יכולה לגנות את רוסיה שפולשת למדינה אחרת. בנוסף נעשתה מעין הקבלה, מעט תלושה מהמציאות, על כך שרוסיה בדיוק כמו ישראל חשה מאוימת. וישראל כמו רוסיה מבטלת זכויות לאומיות של עם נכבש.
02
חשוב להעמיד דברים על דיוקם. ראשית במהלך כל השנים פעלה ישראל לכונן הסכמי שלום עם הפלסטינים. הוצעו הצעות, חלקן מרחיקות לכת, על ידי ראשי ממשלה ישראלים כמעט בכל תקופת זמן. החל ממלחמת העצמאות ועד להסכמי אברהם. ההנהגה הפלסטינית היא שטרפדה את המהלכים הללו פעם אחר פעם. שנית, להשוואת האיום שחשה רוסיה, אחת משלוש המעצמות הגדולות בעולם, לתחושת האיום של ישראל: היא במקרה הטוב לא מחוברות לקרקע ובמקרה הרע דמגוגיה בלירה. ישראל קמה לאחר ניסיונות כושלים להשמידה. היא מוקפת אויבים בגבולותיה. גרורותיה של אירן, מדינה המצהירה בפומבי שבכוונתה להשמיד את ישראל, מחמשת מליציות בשתי חזיתות לפחות ורצה להעשיר את נשק יום הדין. ישראל פועלת בזירה הבינלאומית בצורה מדודה. ״הפלישה של פוטין לאוקראינה (וכיתור קייב הבירה) היא הפרה חמורה של הסדר הבינלאומי״, כך אמר שר החוץ יאיר לפיד. ישראל מגנה את הפעילות הרוסית ואין בכך שום מוסר כפול. המציאות בשטחי יהודה ושומרון ובייחוד המגמה שמתפתחת בשנים האחרונות היא בטח לא צביעות למול הגינוי.
ג׳נין
01
העיר הפלסטינית בצפון השומרון הופכת לכאב ראש לא קטן עבור מערכת הבטחון. מזה זמן רב שמתפתחות בעיר מליציות חמושות מזוהות עם חמאס וג׳יאהד איסלמי שמרימות את ראשן ומנסות לגרום לאסקלציה שתזלוג לערים פלסטיניות נוספות. אחרי חודשים אינטנסיבים בהם פעלו באוגדת איוש ויחידות מיוחדות הוחלט במערכת הביטחון לתת למנגנונים הפלסטינים להשליט במקום סדר. מזה מספר שבועות שצה"ל בחר את פעילותיו בג׳נין בקפידה ומיעט להיכנס פנימה. המטרה הייתה לחזק את הרשות שלא מצליחה למשול בעיר ובמחנות הפליטים סביבה. דבר נוסף שנותן יתרון למערכת הבטחון בסיטואציה הזו היא איסוף מודיעין יותר יעיל. כלומר ברגע שיש חלון זמן בו צה"ל לא פועל בתוך העיר המחבלים ונושאי הנשק יוצאים מהחורים ופועלים בחתימה גבוהה. זה מאפשר לאנשי השטח והטכנולוגיה לאסוף מודיעין יקר שבאמצעותו ניתן לבנות תמונה עדכנית לגבי המצב בעיר.
02
השבוע זה קרה. בלילה שבין שני לשלישי נכנס כח מיוחד של יחידת המסתערבים במגב ללב העיר ושלף משם פעיל חמאס מוכר. במהלך הפעילות נפתחה אש לעבר הכח שהשיב באש למקורות הירי. כתוצאה מההתקלות נהרגו 2 מחבלים פלסטינים. "יש שם כמות נשק אדירה ואין לרשות שליטה במקומות הללו", כך מספר גורם במערכת הביטחון. במערכת הביטחון מבינים שהרצון לחזק את הרשות הפלסטינית בשטחי יהודה ושומרון לא נכונה בכל עיר. יש דיפרנציאליות בין הערים הפלסטיניות. לא דומה שליטת הרשות ברמאללה כמו בג׳נין. ובמקומות שאין שליטה צה"ל צריך להיכנס זה איום ממשי על תושבי ישראל. ומשום כך עלינו לסמוך על כוחותינו בשמירה על ביטחון התושבים, בשונה מתושבי קייב שלא מאיימים על תושבי מוסקווה.