מי שנענה לקריאת אוהבי הארץ, והגיע ביום שישי שעבר לנחל עוג׳ה שבבנימין, יכול היה לחשוב שמדובר רק בהפנינג מוצלח במיוחד: המגלשות הטבעיות, הנחלים הפסטורליים, דוכני המזון ומשפחות עם ילדים – טיול כיף של יום שישי בטבע. רק משפחת אפרתי שהגיעה למקום מוקדם יותר, יכולה לספר עד כמה האירוע לא מובן מאליו.
הכול החל ביום העצמאות האחרון, כשידידיה ועפרה אפרתי הגיעו לנחל שאותו הם מכירים כבר שנים רבות, ולהפתעתם כבר היו במקום מאות ערבים: ״היינו שם לבד, ישבנו אני, הבנות שלי ואשתי על שפת המים, והשבאב עמדו בצד חבורות-חבורות, הם פשוט הסתכלו עלינו״, מספר ידידיה וממשיך לתאר את המצב: ״בשלב מסוים התקרב אלינו רכב באופן מכוון למרחק של חצי מטר, והדליק בוקסה בווליום כזה שלא היה ניתן לשמוע אחד את השני, כשביקשנו שיכבה הוא הציע לנו לעזוב את המקום. משפחה נוספת שהייתה שם אחרינו באותו היום, חזרה לאוטו כדי לגלות שניפצו להם את השמשות״.
ההצקות שעברה המשפחה בנחל הן לא אירוע יוצא דופ. בזמן האחרון התחילו להבחין בהתיישבות בתופעה ההולכת ומתרחבת – קבוצות מאורגנות בחסות הרשות הפלסטינית, מגיעות בצורה מאורגנת וממומנת לאתרי טבע שבהם נוהגים לבלות יהודים. בפורום "מאבק על כל דונם" חקרו וגילו כי מדובר בתוכנית שמתקצבת ויוזמת הרש"פ, והיא מנוהלת בשטח על ידי מספר ארגוני בת המתוקצבים על ידה. הארגונים פועלים להבאת מאות אוטובוסים וקבוצות מכל רחבי יהודה ושומרון, וכן ממרכזים ערביים בתוך הקו הירוק, אל אתרי טבע ביהודה ושומרון. הטיולים המאורגנים מפורסמים ברשת תחת ההשטאג: 'פלסטין היא גן העדן של כדור הארץ', ורבים מהם מקבלים נופך לאומני, כאשר לא מעט מהמטיילים הערבים מגיעים למקום כשהם נושאים את דגלי ארגון הטרור אש"ף, ולא חוסכים מהמטיילים היהודים את שבט לשונם.
הארגונים שעומדים מאחורי התופעה שהולכת וגדלה, אינם מסתירים את מטרתם הסופית. כך לדוגמה במודעת פרסום של הארגון: ״בחר את מטרותיך״, מזמין הארגון את הציבור הערבי לטייל בשמורת נחל קנה, תוך שהוא מציין כי: "מדובר בשטח C הנמצא באזור אסטרטגי ביותר, שבו קיימת נוכחות גבוהה של מתנחלים, ומשכך נבחר המקום על ידי הארגון". בארגון אמרו כי שמו להם למטרה "לשבש את נוכחות המתנחלים באזור", וזאת באמצעות ארגון קבוצות של בני נוער שישהו ויטיילו בשמורות הטבע.
כפי שהסביר זאת השר למאבק בהתנחלויות, מועיד שבאן מהרש"פ, לאחת מקבוצות הנוער שהגיעו לנחל קנה: "הטיולים והנופשים באתרי הטבע הם דרך חשובה ומרכזית במאבק בכיבוש ובהתנחלויות. הטיולים מחזקים את הנוכחות הערבית במקומות האלו, ועשויים לבלום את התוכניות הקולוניאליות של המתנחלים בשטח".
מי ששותפה אף היא לארגון הטיולים הללו ותומכת בפעילות יתר הארגונים, היא ה'ועדה למאבק בהתנחלויות ברש"פ' שאחראית על ארגון מרבית ההתפרעויות ברחבי יו"ש, ולא מותירה מקום לספק באשר לכוונת הארגונים האחרים בהבאת קבוצות המטיילים לאתרי הטבע.
טיול יהודי מאורגן בשומרון
מגלשת המים בעוג'ה
גולשים באבובים
״אנחנו חיים בסרט, מה חשבנו לעצמינו?״
בשונה משאר המטיילים שחוו אירועי הצקה והתארגנויות שנועדו לדחוק אותם מאתרי הטבע, משפחת אפרתי לא התכוונה לוותר: ״יום למוחרת דיברנו על מה שקרה והחלטנו שאנחנו מקימים קבוצות וואטצאפ, וקוראים לאנשים להגיע לנחל בימי שישי. תוך יום נכנסו 700 איש לקבוצות, וכשראינו שיש היענות יצרנו קשר עם המועצה והצבא, וכך יכולנו לכתוב שזה בהשגחת הצבא – מה שהביא יותר אנשים״. מספר ידידיה וממשיך: ״תוך כדי ההפצה של הקישור לקבוצות, פנו אלינו מתנועת 'אמונים' ונרתמו בכל הכוח לקדם את המהלך בתיאום, בפרסום רחב, בארגון, ובנוכחות בשטח עם ציליות ודוכנים ששדרגו את היום לכל מי שהגיע. בתנועת אמונים גם ממשיכים את המהלך בפרסום נרחב ובתיאום עם כוחות הביטחון לשבועות הבאים. חווינו השפלה ביום העצמאות מהערבים שמגיעים לנחל בצורה מאורגנת בשביל להשתלט על המקום, וקיבלנו החלטה שאנחנו חוזרים לשם ובגדול, וניתן לראות שכל עם ישראל איתנו״.
ואכן עם ההיענות הגדולה והציפייה לאירוע, הגיעה משפחת אפרתי ביום שישי בבוקר לעוג׳ה. ״כשהגענו, הסיטואציה הייתה בדיוק כמו ביום העצמאות, המון ערבים ואנחנו״, מספרת עפרה אפרתי: ״אמרתי לבעלי ׳איזה חיים בסרט אנחנו, מה חשבנו לעצמנו? שוב אף יהודי לא בא ואנחנו פה לבד׳״.
אבל המצב השתנה במהירות, רכבים זרמו למקום מכל יישובי האזור, דוכני מזון ומשפחות עם ילדים מילאו כל פינה. את הלכלוך שהצטבר במקום בעקבות הנוכחות הקבועה של מטיילים ערבים ניקו המטיילים במבצע משותף, ושלוש מאות יהודים הגיעו ליהנות מהטבע. השבאב שהקיפו את הבריכה, אם שאלתם, נעלמו לאיטם. ״רק מי שהגיע בבוקר יכול היה לראות, איך על כל מכונית יהודית שמגיעה רכב ערבי עוזב״, מתארת עפרה את השינוי: ״היינו צריכים לשכנע את מי שהגיע בצהריים, כשההפנינג היה בעיצומו, שמה שהיה שם הוא לא המצב תמיד״.
נחל עוג׳ה הוא דוגמה למקום שבו התושבים נקטו בפעולה כנגד התופעה, אבל ידידיה מספר שהתופעה כלל אינה מוגבלת לאתר אחד: ״בעבר כשהייתי נוסע להורים שלי בשדמות מחולה היינו עוברים בעין סוכות, מעיין מדהים שנמצא בבקעה, היום זה כבר לא קורה. יש שם ערבים שבאים ועומדים מסביב בקבוצות, אוחזים בדגלי אש״ף, משמיעים מוזיקה רועשת ומלכלכים את האתר״. בנחל קנה שבשומרון, שאף מוזכר כמטרה מרכזית של הרש״פ חווים דברים דומים: ״באחת הפעמים שהלכנו לטייל ליד הבית שלי״, מספרת ירדן בר שאול: ״חזרנו דרך הנחל, ושמענו פתאום זריקות של אבנים ורעש רב, אלה היו ערבים שבאו להפריע. למזלנו היינו עם מלווה נשק והם התקפלו במהירות, המציאות הזו קורית ממש ליד הבית ולא בפעם הראשונה. בשנתיים האחרונות הרבה יותר מפחיד להסתובב שם, אם את בלי נשק את לא תסתובבי שם בכלל״. ממה שמספרת ירדן, ברור לתושבים כי מדובר במאמצים מכוונים: ״פעם אחת כשפרסמנו שאנחנו מארגנים טיול ליום שישי בנחל, הם ראו את הפרסום ובעקבותיו קראו לפעילים לבוא ולהפריע בטיול. הם ארגנו ארבעה אוטובוסים משכם ומרמאללה ותכננו להגיע בכמויות, בסוף הצבא התערב והם לא הגיעו״.
ירדן היא אחת מהמייסדות של 'מטיילי ימי שישי' – ארגון שהוקם על ידי קבוצת נערים קטנה מחוות יאיר, על מנת לספק ביטחון ונוכחות יהודית בנחלים שמתחת לחוות יאיר. עם הזמן התרחבה הפעילות לחיזוק נוכחות והגנה, גם על נחל קנה והסביבה. לשאלתי על הפעילות של התושבים היהודים כדי לשנות את המצב, משיבה ירדן כי הם לא עושים מספיק כדי לבלום את הפעילות הערבית: ״אין לנו הרבה מה לעשות מול התקציבים המטורפים שהרש"פ מקבלת מכל הארגונים שונאי ישראל, לא כולם מבינים שכל אחד שיורד לטייל באזורים שקרובים אליו הביתה, מקיים בגופו מצוות יישוב הארץ והגנה עליה, ונותן תחושת ביטחון ונוכחות יהודית אל מול הערבים שמרגישים בעלי הבית".
טיול ערבי מאורגן בעין מבוע
עם דגל אש"ף בנחל
״ישראל משקיעה כסף רב בחילוץ פלסטינים״
יותם כהן מארגן טיולי ג׳יפים לעין מבוע. כמי שכבר עשר שנים מחזיק בעסק של טיולים במקום, הוא מספר כי הטיולים המאורגנים הם תופעה חדשה, ולדעתו השינוי החל בבירור בשנה האחרונה: ״יש נוכחות מוגברת בשנים האחרונות, אבל ראינו את זה בתור טיולים רגילים. מה שקורה בשנה האחרונה שבה מגיעים מאסות של אנשים לנחלים, זה משהו שאף פעם לא ראינו לפני״. כמנהל של טיולים מאורגנים שאמון על ביטחון המטיילים ושלומם בנחל, ואף דואג לבטח את המטיילים עימו, ישנו דבר נוסף המפריע ליותם בתופעה החדשה של טיולים שאותם מארגנת הרש״פ. יותם מספר שהרש״פ שולחת הסעות מלאות באנשים למקומות הללו מבלי שהם מבוטחים, וכך נוצר מצב שבו כאשר אנשים שלהם חוטפים מכות חום, נפצעים או נפגעים, ישראל משקיעה כסף רב בחילוצם, וכל עלויות הבטיחות והחילוץ הגבוהות – הכוללות מטוסים צבאיים וכו׳ – נופלות על כתפי מדינת ישראל, מאחר שמארגני הטיולים הערביים פוטרים את עצמם מהנושא. עקב המצב הזה, יותם המדריך דואג להנחות את המטיילים בכללי הזהירות הנדרשים, הוא מבטח את המטיילים כדי שכל אירוע חריג שידרוש סיוע כלכלי יהיה מכוסה, ודואג לכל דרישות הבטיחות. אלימות של ממש כלפי המטיילים היא לא דבר שבו יותם נתקל, אבל הוא מספר כי בטיול של קבוצת ילדים בהדרכת אחד מחבריו, הנוכחות הערבית הפכה לזריקת אבנים, והחבר שהוביל את הקבוצה התקשר אליו שיזעיק עזרה.
הטיולים של יותם לא נחשפים כל כך בקושי של המטיילים הבודדים, כי מדובר בקבוצות מסודרות של מטיילים, שהרבה מהם בכלל אינם תושבי יהודה ושומרון. בתשובה לשאלתי האם הנוכחות הערבית פוגעת בטיולים שאותם הוא מארגן, משיב לי יותם כי דווקא הדבר פחות מורגש, ולדעתו טיולים מאורגנים הם בטוחים יותר: ״אנחנו עושים מאמץ להביא מטיילים מכל הארץ. כשאני מביא קבוצות אני משתדל שהמתח לא יורגש, וככה לא היו לי חוויות שאנשים יצאו עם תחושה רעה בגלל הנוכחות הזאת״. ממה שהוא מספר, הנוכחות המתוגברת פוגעת בטיולים באתר בצורה אחרת: ״באופן טבעי אנשים שמגיעים לחניה של עין מבוע, ונתקלים בעשרים רכבים של הרש״פ פלוס אוטובוסים, לא יגיעו לשם מאוחר יותר לבד. אני מביא בדרך כלל אנשים שלא מכירים את האזור, ואין ספק שבשנים עברו כשלא הייתה נוכחות כזאת, רבים מהם היו מאמצים את המקום כמקום בילוי שמגיעים אליו גם לבד, ובגלל המצב הנוכחי הם יבואו רק כקבוצה״.
ההפנינג שהתקיים ביום שישי בנחל עוג׳ה הוא מעין קריאת התעוררות. בשנה האחרונה הרש״פ לקחה את אתרי הטבע ביו״ש כמשימה, והיא משקיעה משאבים רבים כדי להילחם באחיזה היהודית באתרי טבע. גם מי שמגיע בסך הכול לבלות, יכול לגלות פתאום שזה לא פשוט כמו שהוא חשב. אבל אולי אירועי נחל עוג׳ה יכולים להוכיח, שאת כל הכסף והמשאבים ששופכת הרש״פ על הפחדת המטיילים, אפשר לנצח עם כמה קבוצות וואטצאפ, הרבה אהבה לארץ ויום כיף בנחל.
בתנועת אמונים מבטיחים שהאירוע בעוג'ה אינו חד פעמי וימשיך להתקיים כל שבוע, בהמשך אולי גם יתרחב לנחלים נוספים. גם בלי רעשי הרקע ותוכניות של הרש"פ, אתרי הטבע היקרים שלנו הם אוצר שילדינו צריכים להכיר ולאהוב. הארץ מחכה למשפחות ולילדים שירוצו לאורך מעיינותיה וייהנו מיופייה וקסמה חסר הגבולות. האירוע ביום שישי בנחל עוג'ה (או בשמו העברי ייטב) התקיים בגלל אויבנו שבחרו להפוך אתרי טבע לעוד זירה במאבק על האדמה הזאת. אבל אולי גם בלי שיהפוך הנחל למאבק, היינו צריכים ליזום את ההפנינג הזה כבר קודם פשוט כדי להתחבר לארצנו.
היא מחכה לנו, ארץ ישראל תמיד מחכה לנו