לקראת הבחירות הקרבות המילה רפורמה נשמעת עוד ועוד כחלק מקמפיין הבחירות של המפלגות השונות: רפורמה בחינוך, רפורמה בדיור, רפורמה במשק האנרגיה, רפורמה בחקלאות, ועוד ועוד כל שר/שרה לפי תחום אחריותו מודיע על ביצוע רפורמה שלא קרתה כבר עשרות שנים.
רפורמה = תיקון יסודי (על פי האקדמיה ללשון העברית).
למה לא ניתן להשתמש במילים כמו: התייעלות, טיוב, שיפור, תיקון, שדרוג, העצמה ועוד? רפורמה היא מילה עוצמתית, והשימוש בה משדר שכל מה שנעשה עד כה לא שווה הרבה, וכביכול לומר: ״באתי לעשות שינויים גדולים, עמוקים ומשמעותיים שלא נעשו עד כה״. הניגוח המתמיד וניסיון הבנייה האישית על חשבון הקודמים שלא עשו הרבה, אינם מוסיפים נקודות אלא אדרבה מקטינים את מחולל הרפורמה.
מתי נוכל להיבנות על הצלחת אחרים ולפרגן להם, להחמיא ולהודות על מעשיהם הטובים של אחרים?
מעולם לא שמעתי על זוג שעשה ׳רפורמה׳ בחיי הנישואין שלהם. אני נפגש עם לא מעט זוגות הנמצאים בתהליכים שונים בחיי נישואיהם, ומעולם לא הזכיר אף לא אחד או אחת מהם שהם צריכים רפורמה בחיי הנישואין שלהם. הם אמרו שהם צריכים שיפור, טיוב, שדרוג , תיקון, התייעלות וכדומה, אך משום מה אף פעם לא השתמשו במילה רפורמה וטוב שכך.
שיפור חיי הזוגיות לא בא למחוק את החיים הזוגיים הקודמים שלעיתים היו לא כל כך מוצלחים, אלא השינוי המיוחל בא כדי ללמוד מהחיים הזוגיים מהן החוזקות ומהן החולשות? מה כדאי לשמר ומה כדאי לשפר? איננו באים כדי למחות את העבר וליצור זוג חדש, אלא אנו באים לשפר ולטייב את חיי הזוגיות מתוך הבנה מה לא היה מספיק טוב קודם.
החוכמה והגדולה של זוג שפונה לסיוע היא ששני בני הזוג ילמדו מהתנהלותם הקודמת מה לא היה טוב, מה הפריע וקלקל, ואת הדברים הללו לשפר ולתקן. אנו נדרשים להשתמש בכוחות הקיימים בשני בני הזוג ולהובילם יחדיו אל חוף מבטחים של הקשבה, כבוד, הערכה, שיתוף ומתוך כך אהבה וחברות.
כאמור, רפורמה באה לצערי לבטל ולזלזל במה שהיה קודם, בבחינת ״עכשיו אראה לכולם כמה אני אשנה ואצליח״. אני מציע להשתמש בזוגיות בשיטת ׳ראפור׳ שזה היכולת לייצר תקשורת המאפשרת פתיחות, אמון, שיתוף ותחושת הרמוניה – לנסות לא לבטל את החיים הקודמים, אלא לחדש ולרענן את היחסים בעזרת רצון אמיתי לשפר באמצעות אמון, פתיחות, כנות ותחושה הרמונית של ביחד. צריך לחפש בעיקר את מה שהיה טוב ונכון מבלי להסתיר ולהתכחש ל׳רעות וחולות׳ שדורשים תיקון וטיוב, וכל זאת יחד עם ידיעה ברורה שבכוחות המיוחדים של שנינו המבוססים על פתיחות, שיתוף וכנות אנחנו יכולים ואנחנו נצליח. וכדברי הפסוק מפרשת השבוע שבעז״ה יתקיים בזוג המשתדל: ״הנני נותן לו (לזוג) את בריתי שלום״.