פת נוכרי

הרב חגי בר-גיורא

שאלה:

מה עושים במקומות שאי אפשר להשיג לחם מיהודים?

אני יוצא בקרוב לפגישות עסקים דחופות בחו”ל ויכול להיות שאהיה במקומות בהם לא ניתן להשיג לחם שנאפה על ידי יהודים. מה עושים בשבת עם לחם משנה?

תשובה:
חז”ל גזרו לא לאכול פת של גוי גם כאשר לא קיימת בעיית כשרות בייצור הלחם. הם התירו בשעת הדחק לאכול פת של גוי כאשר אין פת של יהודי בנמצא, או כאשר הפת של היהודי גרועה יותר ובתנאי שהגוי אופה את הלחם על מנת למוכרו (ולא עבור בני ביתו). אנו זכינו ב’’ה לגור בארץ ישראל שבה יש פת ישראל בשפע, ולכן ראוי לנו במיוחד שגם בשהייה בחו”ל נאכל פת ישראל. ניתן להביא מהארץ לחם פרוס, מצה או קרקרים.
אני חייב להדגיש שקיימת גם בעיית כשרות בייצור הלחם ע’’י גויים כי הם לא מנפים את הקמח וגם עלולים לאפות לחם חלבי עם חלב של גוי, או שלפעמים מוסיפים ללחם שומן חזיר או מורחים את התבניות בו. מי שבדיעבד “נתקע” בלי לחם יש לו לברר ברבנות המקומית בחו”ל היכן אפשר לקנות. לא ניתן להסתמך על סוג לחם מסוים ולסבור שאין בו בעיות כשרות כי כל מאפיה יכולה להוסיף מרכיבים לא כשרים. על מנת שפת לא תיחשב כפת עכו”ם (גם כאשר אין בעיית כשרות) היהודי צריך להשתתף באפייה, למשל – ע”י הדלקת התנור. וכמובן שעדיף לטייל בארצנו הקדושה אלא אם כן זה לצורך עסקים וכד’, כי אין היתר פשוט לצאת לחו”ל.

2022-05-12