לפני כשלושה שבועות צוין יום פטירת הרב אלישע וישליצקי זצ"ל שאחראי על אחת המהפכות הגדולות שמובילה הציונות הדתית בערים וביישובים בכל רחבי הארץ. חלק מרכזי ממנה החל לפני כשמונה שנים, כאשר הרב וישליצקי זצ"ל פנה לתנועת הבוגרים של בני עקיבא על מנת שזו תוביל הקמת קהילות משימתיות, ברוח בני עקיבא של בוגרי התנועה בפריפריה החברתית-גאוגרפית.
"התנועה התחברה לקריאת הרב אלישע זצ"ל מתוך הבנה שדווקא בוגרי התנועה שגדלו בערים, מחוברים בטבעיות לקהילות המקומיות, לאוכלוסייה הטבעית בערים, ויכולים להיות משמעותיים בחיבור לעם ישראל בערכי תורה ועבודה", מסביר מנהל תחום קהילות בתנועת הבוגרים של בני עקיבא, ברק עוז, "בוגרי התנועה מהווים את השדרה המרכזית של הציונות הדתית, והקמת קהילות הייתה דבר מתבקש".
לתנועת הבוגרים היה ברור שהקהילות שיוקמו יהיו שונות מגרעינים תורניים או מקהילות אחרות שפועלות בארץ – "הקו שמוביל אותנו בהשראתו ובהדרכתו של הרב אלישע זצ"ל בעת הקמת כל קהילה הוא – 'ברוח בני המקום'. המשפחות והזוגות שמצטרפים לקהילה הופכים להיות ממש חלק מהקהילה המקומית. לא מקימים בית ספר או גני ילדים משלנו או פעילויות פנים קהילתיות בלבד – אלא כל היוזמות נעשות בהתאמה וברוח הקהילה המקומית בעיר, ביישוב או בשכונה – לפי מה שתואם לאופי שלה. באנו פשוט להיות חלק".
כיום פועלות ברחבי הארץ שבע קהילות משימתיות ברחבי הארץ שמונות מאות משפחות: חצור, מגדל העמק, קריית ים, ערד, יבנה, אריאל, באר שבע.
ייחודיות נוספת של הקהילות של בני עקיבא הוא שרבים מהמשפחות גדלו בשכונה או באותה העיר, וכיום הם אלו שחזרו למחוז ילדותם ומובילים פה עשייה מלאת משמעות: "הייחודיות שלנו מתבטאת בעיקר ביכולת של קהילות בני עקיבא להתחבר בטבעיות על ידי בני המקום, שגדלו בעיר וחזרו אליה בתור משפחה לגור בה ולחיות חיי תורה".
אחד מהם הוא דוד נמר שגדל כילד בקריית ים וחזר אליה. היום הוא מנהל קהילה שמונה כבר עשרות משפחות: "מבחינתי לחזור לגור בקריית ים יחד עם אשתי וחמשת ילדיי זה סוג של סגירת מעגל והרגשה מיוחדת שקשה לתאר. הבית שלנו מקבל רובד נוסף, שכבה נוספת של עוצמה משפחתית שנובעת מהעשייה המשותפת שלנו".
"כשאני אומר עשייה אני לא מתכוון דווקא לדברים גדולים ומאתגרים", מסביר נמר, "אפילו להיות ועד הורים שבגן, הורים פעילים בבית הספר, להשלים מניין לתפילה, להאיר פנים בגן שעשועים, לארח מתגיירים לארוחת שבת וכד'. המטרה שלנו היא לחיות פה ולגדל את ילדינו, ובמקביל לדאוג לשפר את המצב, שיהיה 'מספיק טוב' לילדינו".
"הקהילה שלנו מתאפיינת בפשטות שלה, הרבה מהחבר'ה הם 'בני המקום' וגם מי שלא – מתנהג לגמרי באווירת מקומית. יש אמונה שאף על פי שיש לנו באמת מה לתת ומה לקדם, למקום עצמו ולקהילה הטבעית פה יש הרבה יתרונות והרבה מה ללמד אותנו", מתאר נמר את ההפריה ההדדית שחשים החברים בקהילה מעצם המגורים והפעילות שם.
הפעילות של הקהילה בקריית ים מגוונת ומחוברת מאוד לכל הגורמים העירוניים: "הפעילות שלנו מתאפיינת בעשייה שהיא תמיד מחוברת לגורמים נוספים הפועלים בעיר – מרכז הורים בשיתוף עם המתנ"ס, מרכז למידה בשיתוף עם הספרייה העירונית, שיעורי תורה לנערים ולנשים בשיתוף עם בית הכנסת ועוד ועוד. בהחלט אפשר להגיד שהגורמים הרשמיים פה בעיר מכירים בנו ונעזרים בנו במקרים מיוחדים. לא פעם אני יכול לקבל טלפון ממנהלת אגף הרווחה, ממנהלי בתי ספר, ממנהלת אגף הקהילתי וכדומה".
אחת הקהילות ש'רוח בני המקום' הוא סימן ההיכר והפנים הבולטות שלה, היא קהילת בני עקיבא ביבנה. "יש לנו בקהילה כ-90 משפחות, רובם משפחות יבנאיות 'בני המקום', קהילה חמה ומגוונת מבחינת האופי של המשפחות", מתאר מנהל הקהילה, אוראל ווסקובויניק, שהוביל את הקמת הקהילה לפני שנה וחצי. "גדלתי ביבנה, טוהר אשתי הייתה כאן בת שירות, ותמיד רצינו לחזור ליבנה ולתת מעצמנו מה שאפשר. יש במקום הזה קסם מיוחד, אנשים חמים וקרקע פורייה לעשייה – והיום אנחנו כאן עם שלושת ילדינו".
ווסקובויניק מתאר את הפעילות הענפה של הקהילה: "רוב הקהילה שלנו בנויה מתושבי העיר שגדלו פה ומאוד מחוברים לעיר ולאווירה, ולכן החליטו להישאר ולהקים גרעין. בנוסף כמעט כל הפעילויות שלנו הם לציבור הרחב, ואנחנו משתדלים להיות מחוברים לכלל העיר. בין היתר – הרמנו במה ציונית דתית ליום העצמאות שמתאימה לכלל הציבור, מצעד ביום ירושלים, בית מדרש חי ובועט לכלל הגילאים, פעילות חודשית לנשים, גמ"חים שונים, עמדת חלוקה לחיילים ברכבת ועוד".
על מנת להרחיב את העשייה הקהילתית ולחשוף עוד ועוד זוגות ומשפחות לעולם השליחות המשימתית בערים, תקיים תנועת הבוגרים של בני עקיבא שבת מיוחדת מסובסדת לזוגות (350 שקלים לזוג) בנושא בפרשת 'ויקהל-פקודי' במלון 'על הים' בחדרה. "המטרה היא לחשוף אותם לעולם הקהילות ולגרום להיות לרצות להיות חלק. האג'נדה היא אג'נדה רחבה, אנחנו נשמח שילכו לכל מקום בעם ישראל שצריך אותם, לקהילות הגרעינים התורניים הוותיקים, לקהילות בני עקיבא הקיימות, וכמובן להקמת קהילות צעירות חדשות ברחבי הארץ לצד הקהילות הקיימות", מסביר עוז את המטרה מאחורי היוזמה, "בשבת יוכלו הזוגות להכיר מקרוב את עולם הקמת הקהילות על ידי אנשי עשייה ותיקים, נלמד על קהילתיות, נפגוש אנשי חזון ונפתח יחד את הדור הבא של הקהילות בישראל. קהילות בני עקיבא".
בין היתר ישתתפו בשבת עיתונאי מקור ראשון, אלישיב רייכנר, רב קהילה מעפולה, הרב יצחק בן פזי, מנהל אגף החינוך בבית שאן, מירו דיין, מנהלת הגרעין התורני בעכו, רעות גץ, ומזכ"ל תנועת בני עקיבא, יגאל קליין. ניתן לקבל פרטים ולהירשם דרך דף הפייסבוק של תנועת הבוגרים של בני עקיבא. ■