שאלה:
בזמן הבישולים לחג, טיפה של חלב נשפכה בטעות לתוך תבשיל בשרי, האם התבשיל נאסר?
תשובה:
בתורה נצטווינו שלוש פעמים: "לא תבשל גדי בחלב אמו". מכאן למדו חכמינו ז"ל שיש שלושה איסורי תורה: לבשל, לאכול ולהנות מבשר וחלב יחד. האיסור מהתורה לאכול ולהנות הוא רק על בשר שהתבשל בחלב, אך האיסור לאכול בשר וחלב שלא נתבשלו יחד הוא מדרבנן.
כאשר נופלת בטעות טיפת חלב לתוך סיר שמתבשל בו בשר או אפילו על הדופן החיצוני של הסיר מול התבשיל – יש לבדוק האם בתבשיל יש פי 60 מהטיפה ואז היא מתבטלת והתבשיל לא נאסר. אבל אם אין פי 60 בשר מחלב אז התבשיל נאסר באכילה ובהנאה ויש להכשיר את הסיר.
חשוב לציין, שהאיסור מדרבנן הוא לאכול מאכל חלבי לאחר מאכל בשרי, אולם להיפך – מותר, בתנאי שמנקים את הפה והידיים אם יש חשש שנשארו שאריות של חלב בידיים.
האמור לעיל מתייחס לגבינה רגילה, אך בגבינה קשה שמיישנים אותה חצי שנה יש הסוברים שצריך להמתין אחריה שש שעות על מנת לאכול מאכל בשרי.