בשר מתורבת

הרב ח. יפרח

שאלה:

בשר מתורבת, אם זה כשר ? האם זה פרווה ? האם יש קונצנזוס על ההלכה בענין ?

תשובה:

בשר מתורבת הוא מהפכה של ממש. בשר מתורבת הוא בתוצאה של בשר לכל דבר: אותו דנ"א, אותו מבנה גנטי.
ישנם תאי שומן, תאי דם, תאי שריר, תאי עצם וכדומה. רוב החברות לוקחות עבור בשר מתורבת תאי גזע, שהם תאים ראשוניים, שניתן לחלק אותם לכל תא שרוצים (ולהפוך אותם לתאי שריר או שומן וכדומה).
ישנן כמה דרכים כיצד להפיק את תאי הגזע:
ביופסיה בתוך ארבעים יום – שאלת אבר מן החי, ייצור מתוך שליה (מעבדה של תנובה), מבשר שחוטה, מביצה.
א. יש וויכוח על עצם הכשרות של הבשר המתורבת של חברה זו, כיוון שהוא מיוצר בביופסיה כשהבהמה חיה (ויש הסוברים שיש כאן חשש של אבר מן החי. למרות, שיש על מה לסמוך למי שמשתמש).
ב. בשר זה יוגדר כבשרי ואסור יהיה לאוכלו או לבשלו עם חלב, כיוון שבספקות דאורייתא יש להחמיר. אולם, יש מקום לשקול להתייחס אליו כמו נ"ט בר נ"ט, או כמו אכילת דגים ובשר ולאפשר אכילת חלב אחריו, כדין ספק דרבנן. גם דבר זה, יש לעשות בזהירות, מחשש לתקלות. ייתכן שבתקופה הראשונה יש להימנע מדבר זה, ויש לבחון את הדברים במהלך הזמן, כפי שנעשה עם חלב צמחי; שבתחילה חששו מאוד מטעויות של מראית עין וכדומה, ואילו כיום מקובל להגיש קפה גם בחתונות בשריות, שהרי כולם יודעים שמדובר על חלב צמחי.

2024-02-12