גם בארומה מסתבר שאפשר לחתום על כרטיס אדי. כך גילה לי כוס הקפה. אמנם הכרטיס המונח לפניי הוא חסר תוספות הלכתיות, אבל אפשר לשפצר. וממילא – לאחר מאה ועשרים המשפחה תכריע על פי רצון ההולך לעולמו, ותבקש גם מטריה הלכתית. על ניסוי הכבשה זכיתי להרצות לא מעט לפני סטודנטים בקורסים של רפואה והלכה, בזכות סרטון מופלא שערך הרב יגאל שפרן, מהמחלקה לרפואה והלכה של המועצה הדתית ירושלים. הגדרת מות גזע המח כמדד האבסולוטי למות נזקפת בין השאר לזכות הניסוי המרתק הזה.
היום, רוב השיח נסוב סביב תרומה מהחי, והרב הבר קנה לו חלקות רבות בעולמות עליונים בזכות עמותת ׳מתנת חיים׳. מדובר בתרומת כליה, תרומה שהיא משמעותית מאוד וחד פעמית. אך ישנן תרומות מהחי הנושאות פוטנציאל לתהליך מתמשך.
למשל, יש תרומת ביציות – תהליך המאפשר לאשה עם ביציות צעירות לתרום אותן לאשה ששחלותיה פסקו מלכת ומבשרות בשורת חידלון. התורמת עוברת גירוי שחלתי הורמונלי עם מעקב צמוד של אולטרסאונד ובדיקות דם, וכשמבשילה השעה – היא עוברת שאיבת ביציות בהרדמה קלה ביחידת ההפריה. וכך נאספות להן הביציות שמיועדות לתרומה. יש אלפי נשים הממתינות לתרומת ביצית. זכיתי להיות חלק מהוועדה שחוקקה את החוק שאיפשר תרומות. זהו סיפור של הדור שלנו. סיפור של רווקות מבוגרת, ונישואים מאוחרים, או נישואים שניים עם רצון לילד משותף שיהדק את הזוגיות המורכבת.
טכנולוגיה צעירה שהיא עדיין בחיתוליה, היא תרומת מעטפת הביצית. הוצאת הגרעין מהביצית של אשה מבוגרת והשתלתה בתוך ביצית של אישה צעירה עם מעטפת תקינה, תגביר את הסיכוי להיווצרותם של עוברים תקינים. וכך נוצר עובר שהוא תוצר של שתי אימהות – המעטפת מהאם האחת, והגרעין מהאם האחרת. לטענת החוקרים רק 0.2% אחוז מהמבנה הגנטי של העובר נוצר מנוזל המעטפת, ולכן , לכאורה, ברור שבעלת הביצית המבוגרת תישאר האמא. בינתיים, הדילמה לא נוכחת בשיח ההלכתי והציבורי כי הטכנולוגיה לא ישימה קלינית ולא אושרה חוקית, עקב המורכבות האתית מצד אחד, והחשש למומים שייווצרו בתהליך מאידך.
ויש תרומה שהיא 24/7 למשך תשעה חדשים רצופים. אישה פונדקאית מכילה בתוך רחמה ובתוך גופה את החיים המתרקמים של עובר שאיננו שלה. הוא מלווה אותה לכל מקום. נושם את נשימותיה. פועם את פעימותיה. אין לה אפשרות לקחת פסק זמן מהריון שואב הכוחות גוף ונפש ומנטרל את חייה. היא ואט אט נרקם קשר רגשי של נפש אל נפש. והפרידה – כמה קשה היא תהיה…
ויש תרומות של חלב אֵם. לאחרונה הוחל ביוזמה להקמת בנקים של חלב-אם מוסדרים ליד בתי החולים בישראל. הבנקים לחלב-אם יועדו לספק חלב מתורמות בריאות לתינוקות מאושפזים, שאמותיהם אינן מסוגלות להעניק חלב. התורמת היא אם מניקה בריאה, שמוכנה לשאוב חלב מעבר לכמות הנדרשת לתינוקה, ומבלי לסכן את כמות החלב של התינוק שלה. הבנק אחראי על כל השלבים הדרושים לאספקת חלב-האם מהתורמות לתינוקות הזקוקים לו, החל מגיוס התורמות ועד לאספקת חלב-האם לתינוקות.
ישנה תרומת דם או תרומת טסיות. אין כמעט בחור בריא וטוב שלא תורם דם. המאמץ אפסי והתועלת רבה. בתהליך זה נשאב דם מהתורם, ממנו מפיקים את החומר הנדרש. מחזור הדם הוא הרי דינמי, כך שהדם מתחדש תוך שעות, ולא נגרם כל נזק, אף זמני, לתורם.
ויש תרומת שיער-גם הוא תחדש במהירות כמו תאי הדם. בנותיי ונכדותיי גידלו צמות זהובות ארוכות, וחלקן תרמו אותן לעמותת ׳זיכרון מנחם׳, להכנת פאות לבנות נטולות שיער בשל הכימותרפיה. הכרתי בחור שמשאת ליבו הייתה לתרום כליה – אך אשתו לא התלהבה מהרעיון בכלל. הוא חשב על תרומת מוח עצמות, אך גם מזה היא הסתייגה. ואז הוא מצא פתרון יצירתי כדי למלא את החלל שבין הרצון לתרום לבין הפחדים של אשתו. הוא הוריד לרגע את כובע הגרב שחבש לראשו , והתגלתה לפני רעמת שער בלונדי. כשיכשר הזמן – הוא הסביר- יתרום את שערו לטובת חולי סרטן, וגם אשתו תשמח בכך…
עוד ימשיכו הדיונים על מוות מוחי ועל תרומת איברים במסלול אדי או אחר, ובינתיים, מתחת כל עץ רענן, נמצא עם קדוש שתורם ללא לאות. כל אחד והאות המיוחדת שלו בתורה. כל אחד- והתרומה הייחודית שלו לתיקון עולם במלכות שדי. מי כעמך ישראל! ■