המציאות שנכפתה עלינו על ידי אוייב אכזר ושפל, שינתה את אורח חיי כולם, החל מהתגייסות בלתי מתפשרת מכל כיוון אפשרי וכלה בלוחמה עילאית שאין לה אח ורע. העם היהודי, מאופיין ביזמות, חדשנות ומציאת פתרונות ייחודיים לבעיות שונות לקיום אורח חיים קל יותר ויעיל יותר.
מדינת ישראל, כך לפי כלכליסט מיום 12.12.23 הינה היצרנית ביותר של חברות מתחדשות וחדשנות. בתל אביב יש המספר הגבוה ביותר בעולם של סטארט־אפים לנפש, ההשקעה הגבוהה ביותר בעולם במחקר ופיתוח, והיא ביתם של כ־270 תאגידים רב לאומיים, כולל גוגל, אפל, פייסבוק ומיקרוסופט, שהקימו למעלה מ 350 מרכזי מחקר ופיתוח. בישראל ישנן מאות קרנות הון סיכון המקדמות השקעות הולכות וגדלות שהגיעו לשיא של 27 מיליארד דולר ב־2021 והיד עוד נטויה. הלוחמה כפתה עלינו מציאות אחרת, מציאות חברתית שונה, בעלת צרכים לטיפול בפגועים, במתמודדי נפש ובעלי נכויות אחרות ומגבלות שונות עקב המלחמה, אם מחרדה ואם מפגיעה. החדשנות הישראלית לא פוסקת וממשיכה לחדש בענף הביו טכנולוגיה בכל הקשור לפתרונות לחולים, עיוורים, כרותי גפיים ועוד כיוצא באלו.
הקידמה מחייבת שיפור והתחדשות בכל הקשור ללוחמה והחיים בה ואכן מדינת ישראל נרתמת לכך בכל כוחה כאשר לשם כך נרתמים יזמים צעירים, אנשי תוכנה ופיצוח וחברת הזנק שונות בתחום הביוטכנולוגיה ועוד.
גם בתי המשפט פועלים לשם קידום ההטבה הצרכנית, כאשר המדובר על פתרון ייחודי שיכול לסייע לרבים ואולי אף להוזלתו.
בית המשפט נקרא לדגל בעניין זה במסגרת תובענה ייצוגית שהוגשה כנגד יצרנית תרופות מתחרה, והמוטו של בית המשפט העליון היה לפעול לשם הסרת ההגבלות על יצרניות זולות יותר לפתח את התרופה לטובת הוזלתה לציבור הרחב.
בשנת 2015 נקבע כי תרופה בשם פלוויקס, תרופת הדגל של ענקית התרופות הבינלאומית סאנופי. התרופה הכניסה לחברה ב־2009 סכום עתק של 8.6 מיליארד דולר. פלוויקס היא תרופה מצילת חיים המעכבת את קרישת הדם וניתנת לחולים לאחר צנתור. התרופה משווקת בישראל כבר 15 שנה והגנת הפטנט שלה היתה אמורה לפוג ב־2008, אלא שאז הגישה סאנופי בקשה להארכת הפטנט, צעד שנועד לשמר את הרווחיות הגבוהה של התרופה שנהנית מהיעדר תחרות.
ככלל רישום פטנט נועד למנוע ממתחרים להעתיק או להשתמש בפטנט שייצר היצרן בעל הפטנט. על מנת להסיר את המגבלה הזו על תקופת ההגנה על הפטנט לחלוף. בית המשפט המחוזי קבע כי הטעיה שנעשתה ע"י מונופול במטרה לשמר את מעמדו המונופוליסטי גם לאחר סיום תקופת המונופול הפטנטי, יכולה להוות הפרה של דיני ההגבלים העסקיים. הטעיה של רשם הפטנטים ע"י בעל פטנט במטרה להביא להארכה דה-פקטו של תקופת המונופולין, מהווה הפרת כלל תחרות המזכה את המתחרה לא רק בתביעת פיצוי לפי דיני ההגבלים העסקיים, אלא גם בתביעה לטובות ההנאה שהפיק המפר לפי דיני עשיית עושר ולא במשפט. בית המשפט קבע כי התנהלות המונופול, מהווה יצול לרעה של מעמדו ובעצם אפשר לתבוע את המונופול בגין מניעת רווחים מהמתחרים.
כך בתי המשפט שומרים על היזמים הצעירים והפחות מנוסים, המנסים לפתח מוצר משופר או אפילו להשתמש בפטנט שחלפה התקופה להגנה עליו, בראיה שמטרתה נועדה להוזיל את התחרות ולאפשר ליצרנים הזולים יותר להכנס לשוק ולפעול להשאת רווחים.
בימים אלו עמלים המוחות הטובים בישראל למציאת פתרונות להקל סבלם של רבים הפצועים, רבים מפגועי הנפש ואחרים בעקבות השלכותיה של המלחמה. פתרונות אלו מלווים בהשקעה כספית לא מבוטלת המלווה בראייה רחבה של קבלת רווחים ועזרה לזולת באופן המעורר השתאות. רוח העם מפעמת בקרבו ויוצרת ומקדמת את השימוש הראוי ברעיונות ובבינה לשם צמיחה ועתיד טוב יותר לנו ולעמנו.
יחד ננצח! ■
הכותב הינו בעל משרד עורכי דין בנתניה, המתמחה במשפט המסחרי והוצאה לפועל.