במקצוע שלי, אף פעם לא משעמם. בשנים האחרונות, ישנן נשים ששואלות אותי לגבי שתיית יין בפורים. תופעה חדשה ומטרידה מאד, בעיקר אם מדובר על אשה בהריון, אבל לא רק אז
האם שתיית אלכוהול מסוכנת לנשים? למרות שמנת יין תשמח לבב אשה. מסתבר כי מנת שתייה זהה תגרום לאשה השתכרות מהירה יותר מאשר לגבר. במשך שנים הוסברה תופעה זו על רקע תכולת המים הנמוכה יותר בגופה של האישה יחסית לגוף הגבר. בשנים האחרונות הועלתה סברה נוספת כי הסיבה לרגישותה של האישה לאלכוהול קשורה ליעילות נמוכה יותר של פירוק האלכוהול על ידי אנזימי הכבד, שרמתם בכבד האישה נמוכה יותר. רגישות יתר זו לאלכוהול גורמת לנשים לפתח, מוקדם יותר, סיבוכים 'מאוחרים' כמו נזק כבדי, יתר לחץ דם, אנמיה ומצבים של תת-תזונה. מסיבוכים אלו סובלים גם גברים, אלא שאצל הנשים הפגיעות מתרחשות לאחר תקופת שתייה קצרה יותר ובְשל כמויות אלכוהול קטנות יותר. אז אולי זאת הסיבה להוראות חז"ל לנשים להגביל את מנת השתייה.
האם ישנה השפעה על הפריון? בגיל הפוריות האלכוהול עלול להשפיע על הפריון ולשיעורים גבוהים של: הפלות טבעיות, או ילודים פגועים. אצל גברים כבנשים האלכוהול פוגע בתפקוד הכבד עד כדי הפסקת פעילותו וצורך בהשתלת כבד. לאחר גיל הפוריות, מגדיל האלכוהול את הסיכון ללקות בסרטן שד. צריכת אלכוהול מעלה את רמת האסטרוגן בדם פי שלוש, עובדה שחושפת את הנשים גם לסיכון מוגבר להתפתחות סרטן רירית הרחם.
ומה קורה בהריון? אלכוהול, נחשב לאחד החומרים הרעילים ביותר להתפתחות העובר , ועלול לגרום לתסמונת אלכוהול עוברי, שכוללת קשת של לקויות פיזיות ונפשיות אצל תינוקות שנחשפו לאלכוהול במהלך ההיריון. הפגיעה היא רב מערכתית-. המוכרת ביותר היא הפגיעה בַּפָנים. הביטוי החיצוני שלה הוא מפתח עיניים קטן, קפל עור בין העין לבסיס האף, שמט עפעפיים, פזילה, אף קצר וסולד עם גשר אף שקוע, העדר חריץ בין השפה העליונה לאף, שפה עליונה דקה, חך שסוע, לסת קטנה, אוזניים נמוכות ומסובבות, עוות במבנה האוזן התיכונה, ראש קטן. בנוסף, ילדים אלו סובלים ממומי לב, מומים במערכת המין והשתן, פגיעה בשלד עם עוות בית החזה, דיסלוקציה של עצם הירך, פגיעות באצבעות, הפרעה בתנועות המרפקים, ופגיעה במערכת החיסונית. חלק מן המומים ניתן לזהות בבדיקת אולטרסאונד. ישנה גם סדרה שלמה של הפרעות במערכת העצבים המרכזית, פיגור קל עד בינוני, לעתים פיגור קשה, היפראקטיביות עם הפרעות למידה, הפרעות בקואורדינציה ובמוטוריקה, הפרעות בזיכרון וביכולת פתרון בעיות. במקרים מסוימים תוארו גם הפרעות בדיבור ובשמיעה והפרעות התנהגותיות קשות. חלק מסתבכים בפלילים ובעוד התנהגויות מסוכנות.
כאשר האם שותה אלכוהול , הוא עובר דרך השליה למחזור הדם של העובר דרך השליה וחבל הטבור. רמת האלכוהול הגבוהה בדם העובר הוא מסוכן לבריאותו כי הגוף שלו לא מצליח לפרק את האלכוהול שבגופו. האלכוהול שמצטבר בגוף העובר, משפיע על התפתחות מערכת העצבים המרכזית. מדובר בנזק בלתי הפיך ולכל החיים. היות ולא ניתן להחלים מתסמונת האלכוהול העוברי הדבר היחיד שאפשר לעשות היא לנקוט באמצעי מניעה- במהלך הריון אפשר מידי פעם לשתות לגימה של יין בקידוש ו 'מלוא לוגמיו' בליל הסדר, וזהו! וכדאי להימנע משיטת הזירוז המאד לא מוכחת מדעית של שתיית כוס יין לפני הלידה על מנת להרגיע או לזרז את הלידה.
עדיף שיצא תינוק פחות עליז אבל יותר בריא. ■