את עבודת הגמר שלי ברפואה עשיתי בנושא של 'יוצא דופן' במקורותינו, כאשר הכוונה היא לתיאור של ניתוח קיסרי. עוד בימי התלמוד מוזכר המושג "יוצא דופן", ויש אף דיון על "הבא אחריו" – דהיינו מועלית אפשרות שהאישה היולדת תישאר בחיים לאחר הניתוח ועוד תוסיף ללדת הלאה – דבר לא מובן למי שמתבונן בידע הרפואי הדל בנושא הטיפול בפצע ובזיהומים שהיה קיים בימים אלו. היום, ניתוח קיסרי הוא דבר שבשגרה, אם הוא מתוכנן. ניתוח דחוף עלול להיות מסוכן.
הסיבות לביצוע ניתוח קיסרי דחוף מתחלקות לסיבות אימהיות, סיבות עובריות, וסיבות שלייתיות.
מבחינה אימהית – כשנשקפת סכנה לאם מהמשך ההיריון ודרוש יילוד מידי, כגון מצבים של יתר לחץ דם אימהי, רעלת הריון, זיהום אימהי, מחלת רקע המסכנת את ההיריון ואת האם -כגון מחלת לב, סוכרת, מחלות אוטואימוניות ועוד.
מבחינה שלייתית – היפרדות שליה משמעותית, שליית פתח, שליה נעוצה ועוד.
מבחינה עוברית – מדובר בעיקר על מצבים של מצוקת עובר, המשתקפת ברישום הדופק העוברי במוניטור או בסימני מצוקה המתגלים באולטרסאונד. יתכנו גם מצבים של פיגור בגדילה התוך רחמית, עובר גדול מדיי, מצג פתלוגי – כגון לידת עכוז או הריון מרובה עוברים ועוד.
ההתאוששות מניתוח קיסרי עורכת זמן רב. האישה נדרשת למנוחה, להימנעות מנשיאת דברים כבדים, ולביקורת רפואית. לעיתים קיים כאב באזור הצלקת, ונדרשת התייחסות לדבר. ישנה טענה שההתקשרות לתינוק נפגמת בעקבות ניתוח עקב הניתוק המלאכותי שנוצר בין האם לעובר, בניגוד לחוויית הלידה הנרתיקית שבה העובר מוגש לחיק אמו מיד בתום לידתו עוד לפני יציאת השליה. בניתוח שמתבצע בהרדמה אפידורלית מתאפשר קשר עין ואוזן עם התינוק, אבל כמובן שקיים פער גדול בין חוויות אלו.
בנוסף יש לעיתים פגיעה מסוימת בהנקה עקב חוסר הניידות של האם היולדת בעקבות הניתוח והצורך שלה לשכב, כך שהיא מתקשה להתנועע ו"לבקר" את הרך הנולד לפי נטיית ליבה או לטפל בו ברציפות כשהוא לידה. פעמים רבות היולדת מוטרדת מאד לגבי העתיד המיילדותי שלה בעקבות הניתוח – האם הוא ישליך על הלידות הבאות שתהיינה בהכרח בניתוח? האם זה יגביל את מספר הילדים שהזוג יוכל להביא לעולם? חשוב להדגיש שתמונת המצב בנושא זה השתנתה מאוד בשנים האחרונות. פעם היה מקובל בספרות הרפואית המשפט הידוע: "Once A Cesarean Always A -Cesarean"- – זאת אומרת שאשה שילדה בלידה קיסרית תצטרך ללדת רק בלידות קיסריות. אך שנים, המיתוס הזה הופרך, וניתן לאפשר ניסיון ללידה נרתיקית תחת השגחה צמודה של גינקולוג בכיר גם לאחר ניתוח קיסרי אחד ולעיתים מאד נדירות גם לאחר שני ניתוחים קיסריים, כמובן כתלות בסיבה לניתוח, לצורת הצלקת, ולעוד גורמים רבים.
לגבי מספר הניתוחים הקיסריים שאשה רשאית לעבור – הדבר אינו קבוע ותלוי בגורמים רבים, ביניהם – הרקמה הצלקתית של האישה הספציפית, כושר הריפוי הטבעי של הצלקת, מיומנות המנתח. ישנם מקרים מיוחדים בהם יתאפשרו אף שישה ושבעה ניתוחים, אך הדבר נתון לשיקול דעת מאוד מורכב של המנתח על סמך הנתונים שפרושים לפניו. ובעיקר יש להרבות בתפילה. העיקר הוא סייעתא דשמייא כמו בכל נושא. ■