את הסערה הציבורית שהתעוררה לאחר כניסתו של חבר הכנסת צבי סוכות לבסיס שדה תימן במהלך מחאה נגד מעצר לוחמים הוא לא צפה מראש, אך הוא מעיד על עצמו שהוא "לא התרגש ממנה". בריאיון מיוחד לגילוי דעת הוא מתייחס לטענות שהופנו נגדו, מביע את עמדתו בנוגע לגבולות הגזרה הלגיטימיים של מחאות בארץ, וקורא להוציא את הפוליטיקה מהצבא, ואת הצבא מהפוליטיקה
סערה
שהתעוררה בשבוע שעבר בשדה תימן ממשיכה להכות גלים לאורך השבועיים האחרונים. חוקרים מהמשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) הגיעו לבסיס בשדה תימן, ועצרו עשרה לוחמים בחשד לפגיעה במחבל נוחב'ה שהיה עצור במקום. מיד עם פרסום הסרטון יצאו כעשרה חברי כנסת ושרים לכיוון הבסיס במטרה לסייע ללוחמים. אחד מחברי הכנסת שיצאו למקום היה חבר הכנסת צבי סוכות מהציונות הדתית, שאף עורר סערה כשנכנס לתוך שטח הבסיס הצבאי.
"צבי, אתה חייב לבוא!"
מתי שמעת לראשונה על מעצר הלוחמים? איך הגבת?
"היינו בעיצומו של דיון בועדת החוץ והביטחון על הצפון", מספר סוכות. "במהלך הדיון התחילו להגיע הסרטונים משדה תימן, קיבלתי טלפון מחבר שמשרת שם, לוחם שכבר למעלה מ200 יום משרת במילואים, והוא אמר לי: 'צבי, אתה חייב לבוא לפה עכשיו, יש בלאגן ועימות פיזי בין לוחמים למצ"ח'. עזבתי את הכל ויצאתי לשם".
במקביל לסוכות יצאו עוד חברי כנסת נוספים למחות במקום: "המראות של מילואימניקים נעצרים בכוח בחשד לפגיעה במחבלים הם מראות שמטבע הדברים קוממו את כל מי שראה אותם, ולכן מאות מכל הארץ שלא יכלו לעמוד מנגד כשהם ראו את זה פשוט יצאו לכיוון שדה תימן".
"הגעתי לכניסה לבסיס", ממשיך סוכות. "הייתה שם הפגנה של כמה עשרות אזרחים שעמדו בכניסה לבסיס. נאמר לי שם שבתוך הבסיס יש עימות פיזי כחמישים מטר מהש.ג., ביקשתי להיכנס, החייל בכניסה אמר שהוא לא נותן לי להיכנס, אבל הוא 'לא קשור לשום דבר'. הבהרתי לו שאני חבר כנסת והם צריכים לאפשר לי על פי חוק להיכנס, והוא שוב ענה שהוא 'לא קשור לשום דבר'. בשלב הזה נכנסתי בין הגדרות כי היה חשוב לי להגיע ולפקח על זכויות הלוחמים".
כעת סוכות עוצר את הסיפור, ומציג את תעודת חבר הכנסת אותה הוא נושא, כאשר על התעודה ניתן לקרוא בבירור את לשון החוק: "שום הוראה האוסרת או המגבילה את הגישה לכל מקום במדינה, שאינו רשות היחיד, לא תחול על חבר הכנסת אלא אם היה האיסור מטעמים של ביטחון המדינה או של סוד צבאי".
פריבילגיה לחברי כנסת בלבד
"תפקיד הכנסת הוא לפקח על עבודתה של הרשות המבצעת", מסביר סוכות. "רוב ועדות הכנסת עוסקות רוב הזמן בפיקוח על הרשות המבצעת, ולשם כך נועד גם חוק החסינות, כדי לאפשר לחברי הכנסת פריבילגיה שאפילו לשרים בממשלה אין, וכדי לתת להם להגיע לכל מקום במדינה גם אם הכניסה אליו אסורה, על מנת לפקח על הרשות המבצעת. מטבע הדברים לא מעט פקידים ברשות המבצעת לא אוהבים את הפיקוח של הכנסת, אבל הפיקוח הפרלמנטרי הוא נשמת אפה של הדמוקרטיה".
מיד אחרי שנכנס לשטח הבסיס, סוכות שוחח עם מפקד הלוחמים במקום: "כשראיתי שכמה עשרות אזרחים נכנסו גם הם, ביקשתי מגפון מאחד הנוכחים וכרזתי במגפון לכל האזרחים שנכנסו. ביקשתי מהם לצאת מהבסיס החוצה, ואכן כך היה, האזרחים נענו לקריאה ויצאו".
לסוכות חשוב להדגיש כי למרות שהוא מתנגד לכך שאזרחים ייכנסו לבסיסי צה"ל, האזרחים שנכנסו לא התעמתו עם החיילים, וקל וחומר שלא הזיקו לאף אחד כפי שלדבריו ניסו לצייר בחלק מכלי התקשורת.
הרמטכ"ל נבהל מעוצמת התגובה
סוכות ממשיך: "הרמטכ"ל, שלמיטב ידיעתי לא עודכן מראש על ביצוע המעצרים בצורה הזו, ונבהל מעוצמת התגובה והביקורת בחברה הישראלית שראתה את התמונות הקשות מהמעצר, הבין שזו ההזדמנות שלו לנסות להסית את הקשב הציבורי מהמעצר המשפיל של לוחמי המילואים, המציא את סיפור "הפריצה לבסיס", ובתוך מספר דקות הוציא הודעה חריפה מאוד שמגנה את הכניסה לבסיס".
"זהו אותו רמטכ"ל ששתק כמעט לגמרי מול למעלה מעשרת אלפים סרבנים", קובע סוכות. "הוא שתק גם מול האנשים שהכריזו יום אחרי יום כי הם יפרקו את הצבא, וכי אם הממשלה הנבחרת תמשיך ברפורמה המשפטית דאז לא יהיה פה צבא. אני מקווה שאין מחלוקת על כך שסירוב פקודה המוני המכונה "הפסקת התנדבות" היא איום בפגיעה משמעותית בכשירות חיל האוויר והיחידות המיוחדות, ושדבר כזה פוגע בצה"ל יותר מאשר כמה אזרחים שנכנסו למשך כעשר דקות למרחק של כעשרה מטרים מש.ג. הבסיס".
סוכות ממשיך ואומר: "לצערי, הספין של הרמטכ"ל הצליח, וכלל כלי התקשורת השתתפו בנרטיב. מכאן קצרה הדרך לאמירות כמו "למה לא ירו בהם", "איך נתנו להם לכבוש בסיסי צבא", ובעיקר תבהלה המונית ממרד שכביכול מתפרץ".
דיברת עד עכשיו על מה שהיה בשדה תימן, מה תגיד על בית ליד, ששם כן הייתה פריצה אלימה לבסיס?
"לא הייתי בבית ליד, והוצאתי סרטון מרחוק שמסביר את חשיבות המחאה אבל קורא שלא לנהוג באלימות, ועדיין ההחלטה של הרמטכ"ל להגיע לשטח בעצמו ולהביא גדודי צבא שיעשו את עבודתה של המשטרה זועקת לשמים כהחלטה צבועה בגוון פוליטי עמוק".
אירוע חסר תקדים
אתה חושב שלא צריך לחקור חיילים במלחמה בכלל?
"ראשית, אין תקדים בעולם המודרני לחקירות תוך כדי מלחמה בצורה הזו", משיב סוכות. "בדרך כלל גם בצבאות אחרים היו דוחות שנכתבו, ולקח לפחות שנה עד שהתחילה חקירה, ובוודאי שאין תקדים במלחמות ישראל לחקירת לוחמים תוך כדי מלחמה על חשד לפגיעה באויב, ועדיין – אף אחד לא מעל החוק, אך אני מסרב להיכנס לשיח הזה כאילו השאלה פה היא שאלה חוקית – משפטית טהורה".
לדבריו, "ישנן השלכות רחבות ומשמעותיות לחקירה כזו, ולצורת ביצוע המעצר, הן מצד החוסן הלאומי של ישראל והן מצד התדמית הבינלאומית שלנו. בניגוד לטענה אותה מפיצים שופרי הפרקליטות לפיה דווקא החקירות הן אלו שמגינות עלינו בעולם, אותם דוברים לא מבינים דבר וחצי דבר במערכה הדיפלומטית-ציבורית בה נמצאת כרגע מדינת ישראל".
הוא ממשיך ותוקף: "אותם גורמים מכירים רק את ההיבט המשפטי, השפה אותה הם מדברים היא משפטית, והשיח שלהם מול העולם הוא אך ורק השיח המשפטי. הם מסרבים להבין ולהפנים כי מאז תחילת המלחמה ישנו קמפיין עולמי המאשים את ישראל בטבח עם והרעבה, ואת חיילי צה"ל בפשעי מלחמה, והקמפיין לא מבוסס על עובדות, אלא על טענות של חמאס ואגון הבריאות הפלסטיני או ארגונים מטעמו שהם גם כן זרועות של חמאס".
"המחשבה לפיה אם נעצור לוחמים זו תהיה הוכחה כי מדובר במקרה חריג היא חוסר הבנה מוחלט באיך מתנהלת דעת הקהל בעולם. אופן ביצוע המעצר יחד עם חומרי החקירה שהודלפו יצרו למדינת ישראל נזק אדיר שאי אפשר לתאר ולכמת בזירה הבינלאומית. חומרי החקירה שהודלפו כיכבו בכל פינה בעולם כהוכחה ניצחת לכך שמדינת ישראל עצמה מאשרת את הטענות האנטישמיות כלפיה", מוסיף סוכות.
הוא ממשיך ותוקף את מדליפי חומר החקירה נגד הלוחמים: "הדלפת חומרי החקירה לא גרמה ולו למוביל דעת קהל אחד בעולם להפנים כי מדינת ישראל לא מבצעת פשעי מלחמה וכי מדובר במקרה חריג. מעבר לכך, אותם גורמים בפרקליטות הצבאית לא לוקחים בחשבון כלל את ההשלכות על החברה הישראלית ועל המשרתים הפעילים במילואים. הם באמת ובתמים אינם מבינים את ההשלכות של מעצר באופן כזה ואת ההשלכות של ההתגייסות התקשורתית המלאה כנגד הלוחמים, וכלפי שאר משרתי המילואים ובני משפחותיהם".
כהוכחה לכך שהם לא מתייחסים להשלכות הרחבות אומר סוכות כי בפרקליטות לא התייעצו עם דובר צה"ל לפני המעצר והחקירה. גם על הטענות עצמן, שמופנות כנגד הלוחמים שנעצרו אומר סוכות כי מדובר בטיעונים שאינם מבוססים: "הטענות המרכזיות שפורסמו כראיה למעצר הן שילוב של שני סרטונים מזמנים שונים, במקומות שונים בבית המעצר. בנוסף, ישנה ראייה רפואית שהמחבל לא סבל ממה שיוחס לו, ולא סתם המכון לרפואה משפטית לא הסכים לקבוע שהחיילים אשמים במעשה המדובר".
אתה דואג שעלולים להעמיד אותך לדין על הכניסה לבסיס?
"נבחרתי לכנסת כדי להיות שליח ציבור, אינני אדם פרטי כאן, ועלי לעשות כל מה שאני יכול במסגרת התפקיד, ולהשתמש בכל הכלים שהתפקיד מקנה לי כדי לבצע את שליחותי הציבורית. מפלגת הציונות הדתית, ואני בתוכה, מייצגת מספר אדיר של לוחמים בסדיר ובמילואים, ואנו מחוייבים לעשות כל מה שיידרש כדי להגן על הלוחמים שלנו. אין דבר יותר חשוב עבורנו משמירה על זכויות לוחמי המילואים".
ובכל זאת, איך תגיב לתמונות שמתפרסמות של ח"כ שפורץ לבסיס צבאי, שלא נראות טוב למתבונן מבחוץ?
"הסיבה שהגעתי לשם היא כדי להוריד את המתח. תמונות המעצר והתמונות של רעולי הפנים שבאים לעצור חיילים במילואים הן אלו שגרמו לתסיסה. אני חושב שאזרחים לא היו צריכים להיכנס, אבל בטוח שהמשימה הכי דחופה היום היא להוציא את הפוליטיקה מצה"ל, ואת צה"ל מהפוליטיקה".